Hillary Clinton prihvatila nominaciju (Foto: AF) - 8
Hillary Clinton prihvatila nominaciju (Foto: AF) - 8

Hillary Clinton je na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Philadelphiji u četvrtak navečer prihvatila nominaciju za kandidatkinju demokrata za predsjednicu Sjedinjenih Američkih Država.


Hillary Clinton je na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Philadelphiji u četvrtak navečer prihvatila nominaciju za kandidatkinju demokrata za predsjednicu Sjedinjenih Američkih Država i poručila da Amerikanci moraju raditi zajednički kako bi prevladali unutarnje i vanjske izazove koji prijete podijeliti SAD.

U najvažnijem govoru njene političke karijere Hilllary Clinton je istaknula teme njene kampanje za izbore na kojima koji će 8. studenog sučeliti s predsjedničkim kandidatom republikanaca Donaldom Trumpom.

"Amerika je ponovno pred presudnim trenutkom. Snažne sile prijete nas podijeliti. Veze povjerenja i poštovanja su pod pritiskom", rekla je Clinton, prenose agencije.

"I kao što je bilo s našim utemeljiteljima, nema jamstava. Sve je doista na nama. Mi moramo odlučiti hoćemo li raditi zajedno kako bismo se zajedno i uzdignuli", rekla je.

"Jasno vidimo sa čime se naša zemlja sučeljava. No ne bojimo se. Odgovorit ćemo na izazov kao što smo to uvijek i činili".

"Ne čudi što su ljudi zabrinuti i traže umirenje, traže čvrsto vodstvo" s obzirom na terorističke napade u svijetu i SAD-u, rekla je Clinton i istaknula da SAD treba surađivati sa svojim saveznicima u NATO-u i svijetu. "Ponosna sam što stojim uz naše saveznike u NATO-u pred bilo kojom prijetnjom s kojom se sučeljavaju, uključujući i onu iz Rusije", rekla je Clinton

Clinton je u svom govoru napala Trumpa za poticanje straha i podjela.

"Ne dozvolite da govore da smo slabi" rekla je Clinton i poručila Amerikancima da ne vjeruju Donaldu Trumpu "koji kaže da može sam riješiti probleme". "Amerika nikada neće biti zemlja u kojoj će vlast imati samo jedna osoba", rekla je Clinton istaknuvši zajedništvo i solidarnost kao put rješavanja problema.

"Donald Trump ne nudi stvarne promjene nego prazna obećanja", rekla je.

"Bit ću predsjednica sviju, cijele Amerike, onih koji će glasovali za mene i onih koji nisu", rekla je i dodala da je nominacije jedne žene za predsjednicu povijesni čin i "korak prema savršenijoj zajednici".

Clinton je u svom govoru rekla kako će njena "prioritena misija" biti stvaranje više mogućnosti, više dobrih radnih mjesta i rast plaća, te da će donositi čvrste odluke u borbi protiv "prijetnji i nestabilnosti" u svijetu i u zemlji.

Kandidatkinja demokrata zahvalila se i svom protukandidatu u Demokratskoj stranici, Bernieju Sandersu. "Njegova je kampanja nadahnula milijune ljudi", rekla je Clinton i poručila njegovim pristalicama kako su "njihovi ciljevi i naši ciljevi".

Clinton je u svom govoru istaknula i kako je danas "Amerika snažna zahvaljujući Obaminom predsjedništvu" i podsjetila na pozitivne gospodarske pokazatelje.

Hillary Clinton optužila Trumpa da dijeli SAD

"On nas želi razdvojiti, od svijeta i međusobno", rekla je Clinton podsjetivši da je moto Sjedinjenih Država: "Iz mnogih - jedno" i poručila da Trump "želi da se bojimo budućnosti i jedan drugoga".

Najavivši da će SAD pod njezinim vodstvom znati odgovoriti na izazove Clinton je rekla da SAD "neće graditi zid" ili "zabranjivati vjere".

"Umjesto toga izgradit ćemo gospodarstvo u kojemu svatko tko želi dobar posao s plaćom može do njega doći. I izgradit ćemo put do državljanstva za milijune useljenika koji već doprinose našem gospodarstvu. Nećemo zabranjivati religiju. U borbi protiv terorizma radit ćemo sa svim Amerikancima i našim saveznicima", rekla je Clinton u govoru.

"Ne dozvolite da vam itko govori da je naša zemlja slaba", a ponjaviše "ne vjerujete bilo kome tko kaže: Ja to sam mogu riješiti", nastavila Clinton podsjetivši da su to bile Trumpove autokratske riječi u na konvenciji republikanaca u Clevelandu.

Trump zaboravlja vojnike na bojišnicima, policajce, vatrogasce, liječnike i sestre, učitelje i poduzetnike, "on zaboravlja na svakoga od nas", rekla je Clinton i istaknula da "Amerikanci ne govore: Ja to mogu sam srediti".

"Mi kažemo: Mi ćemo to riješiti zajedno", rekla je Clinton i dodala da su utemeljili SAD-a poveli revoluciju i napisali ustav kako "Amerika nikada ne bi bila nacija u kojoj jedna osoba ima svu vlast".

Donald Trump je na republikanskoj konvenciji govorio 70 minuta i nije ponudio niti jedno rješenje, rekla je Clinton.

"No Trump je poslovni čovjek. Mora nešto znati o gospodarstvu. Pa pogledjamo bolje. U Atlantic Cityju, 60 milja odavde, naći ćete izvođače radova i mala poduzeća koja su izgubila sve jer Donald Trump nije htio platiti svoje račune. Ljude koji su odradili posao i trebali su novac a nisu ga dobili, ne zato što ih nije mogao platiti nego zato što ih nije želio platiti", rekla je Clinton.

"Promidžbeni argument koji koristi da bi bio vaš predsjednik: Vjerujte mu i ostvarit ćete veliki dobitak? To je isti argument koji je davao tim malim poduzećima. Onda je otišao i ostavio radnike s praznim rukama", nastavila je Clinton.

"Također puno je govorio o tome da će staviti Ameriku na prvo mjesto. Objasnite mi, molim, koji je dio slogana 'Prvo Amerika' Trumpa naveo da kravate proizvodi u Kini, a ne u Koloradu, Trumpova odijela u Meksiku a ne u Michiganu, Trumpov namještaj u Turskoj, a ne u Ohioju. Trumpove okvire za slike u Indiji, a ne u Wisconsinu", upitala je Clinton i zaključila: "Donald Trump kaže da želi Ameriku ponovno učiniti velikom. Pa, mogao bi početi tako da ponovno pokrene svoju proizvodnju u Americi".

Hillary Clinton osvrnula se i na njegov karakter poručivši da se osobi koja na najmanju provokaciju izgubi kontrolu ne može povjeriti nuklearno oružje. "Čovjek kojega možete izazvati tweetom nije čovjek kojemu možete povjeriti nuklearno oružje".(Hina)