Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CLINTON PRIHVATILA NOMINACIJU

'Bit ću predsjednica svih i onih koji će glasovali za mene i onih koji nisu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hillary Clinton je na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Philadelphiji u četvrtak navečer prihvatila nominaciju za kandidatkinju demokrata za predsjednicu Sjedinjenih Američkih Država.

Hillary Clinton je na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Philadelphiji u četvrtak navečer prihvatila nominaciju za kandidatkinju demokrata za predsjednicu Sjedinjenih Američkih Država i poručila da Amerikanci moraju raditi zajednički kako bi prevladali unutarnje i vanjske izazove koji prijete podijeliti SAD.

Pročitajte i ovo Julian Assange Odluka 20. svibnja Odgođeno izručenje Juliana Assangea SAD-u: "Tražimo ova jamstva" Vrhovni sud odlučuje o Trumpovoj kandidaturi - 5 Predizborni skupovi Trump se izruguje Bidenu: "Mucao je cijelo vrijeme"

U najvažnijem govoru njene političke karijere Hilllary Clinton je istaknula teme njene kampanje za izbore na kojima koji će 8. studenog sučeliti s predsjedničkim kandidatom republikanaca Donaldom Trumpom.

"Amerika je ponovno pred presudnim trenutkom. Snažne sile prijete nas podijeliti. Veze povjerenja i poštovanja su pod pritiskom", rekla je Clinton, prenose agencije.

"I kao što je bilo s našim utemeljiteljima, nema jamstava. Sve je doista na nama. Mi moramo odlučiti hoćemo li raditi zajedno kako bismo se zajedno i uzdignuli", rekla je.

"Jasno vidimo sa čime se naša zemlja sučeljava. No ne bojimo se. Odgovorit ćemo na izazov kao što smo to uvijek i činili".

"Ne čudi što su ljudi zabrinuti i traže umirenje, traže čvrsto vodstvo" s obzirom na terorističke napade u svijetu i SAD-u, rekla je Clinton i istaknula da SAD treba surađivati sa svojim saveznicima u NATO-u i svijetu. "Ponosna sam što stojim uz naše saveznike u NATO-u pred bilo kojom prijetnjom s kojom se sučeljavaju, uključujući i onu iz Rusije", rekla je Clinton

Clinton je u svom govoru napala Trumpa za poticanje straha i podjela.

"Ne dozvolite da govore da smo slabi" rekla je Clinton i poručila Amerikancima da ne vjeruju Donaldu Trumpu "koji kaže da može sam riješiti probleme". "Amerika nikada neće biti zemlja u kojoj će vlast imati samo jedna osoba", rekla je Clinton istaknuvši zajedništvo i solidarnost kao put rješavanja problema.

"Donald Trump ne nudi stvarne promjene nego prazna obećanja", rekla je.

"Bit ću predsjednica sviju, cijele Amerike, onih koji će glasovali za mene i onih koji nisu", rekla je i dodala da je nominacije jedne žene za predsjednicu povijesni čin i "korak prema savršenijoj zajednici".

Clinton je u svom govoru rekla kako će njena "prioritena misija" biti stvaranje više mogućnosti, više dobrih radnih mjesta i rast plaća, te da će donositi čvrste odluke u borbi protiv "prijetnji i nestabilnosti" u svijetu i u zemlji.

Kandidatkinja demokrata zahvalila se i svom protukandidatu u Demokratskoj stranici, Bernieju Sandersu. "Njegova je kampanja nadahnula milijune ljudi", rekla je Clinton i poručila njegovim pristalicama kako su "njihovi ciljevi i naši ciljevi".

Clinton je u svom govoru istaknula i kako je danas "Amerika snažna zahvaljujući Obaminom predsjedništvu" i podsjetila na pozitivne gospodarske pokazatelje.

Hillary Clinton optužila Trumpa da dijeli SAD

"On nas želi razdvojiti, od svijeta i međusobno", rekla je Clinton podsjetivši da je moto Sjedinjenih Država: "Iz mnogih - jedno" i poručila da Trump "želi da se bojimo budućnosti i jedan drugoga".

Najavivši da će SAD pod njezinim vodstvom znati odgovoriti na izazove Clinton je rekla da SAD "neće graditi zid" ili "zabranjivati vjere".

"Umjesto toga izgradit ćemo gospodarstvo u kojemu svatko tko želi dobar posao s plaćom može do njega doći. I izgradit ćemo put do državljanstva za milijune useljenika koji već doprinose našem gospodarstvu. Nećemo zabranjivati religiju. U borbi protiv terorizma radit ćemo sa svim Amerikancima i našim saveznicima", rekla je Clinton u govoru.

"Ne dozvolite da vam itko govori da je naša zemlja slaba", a ponjaviše "ne vjerujete bilo kome tko kaže: Ja to sam mogu riješiti", nastavila Clinton podsjetivši da su to bile Trumpove autokratske riječi u na konvenciji republikanaca u Clevelandu.

Trump zaboravlja vojnike na bojišnicima, policajce, vatrogasce, liječnike i sestre, učitelje i poduzetnike, "on zaboravlja na svakoga od nas", rekla je Clinton i istaknula da "Amerikanci ne govore: Ja to mogu sam srediti".

"Mi kažemo: Mi ćemo to riješiti zajedno", rekla je Clinton i dodala da su utemeljili SAD-a poveli revoluciju i napisali ustav kako "Amerika nikada ne bi bila nacija u kojoj jedna osoba ima svu vlast".

Donald Trump je na republikanskoj konvenciji govorio 70 minuta i nije ponudio niti jedno rješenje, rekla je Clinton.

"No Trump je poslovni čovjek. Mora nešto znati o gospodarstvu. Pa pogledjamo bolje. U Atlantic Cityju, 60 milja odavde, naći ćete izvođače radova i mala poduzeća koja su izgubila sve jer Donald Trump nije htio platiti svoje račune. Ljude koji su odradili posao i trebali su novac a nisu ga dobili, ne zato što ih nije mogao platiti nego zato što ih nije želio platiti", rekla je Clinton.

"Promidžbeni argument koji koristi da bi bio vaš predsjednik: Vjerujte mu i ostvarit ćete veliki dobitak? To je isti argument koji je davao tim malim poduzećima. Onda je otišao i ostavio radnike s praznim rukama", nastavila je Clinton.

"Također puno je govorio o tome da će staviti Ameriku na prvo mjesto. Objasnite mi, molim, koji je dio slogana 'Prvo Amerika' Trumpa naveo da kravate proizvodi u Kini, a ne u Koloradu, Trumpova odijela u Meksiku a ne u Michiganu, Trumpov namještaj u Turskoj, a ne u Ohioju. Trumpove okvire za slike u Indiji, a ne u Wisconsinu", upitala je Clinton i zaključila: "Donald Trump kaže da želi Ameriku ponovno učiniti velikom. Pa, mogao bi početi tako da ponovno pokrene svoju proizvodnju u Americi".

Hillary Clinton osvrnula se i na njegov karakter poručivši da se osobi koja na najmanju provokaciju izgubi kontrolu ne može povjeriti nuklearno oružje. "Čovjek kojega možete izazvati tweetom nije čovjek kojemu možete povjeriti nuklearno oružje".(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene