Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odbijena ustavna tužba Vesne Balenović, bivše zaposlenice Ine koja godinama tvrdi da su se u toj tvrtki radile brojne nezakonitost, prema mišljenju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) pokazuje da "zviždači" ne mogu računati na ozbiljnu zaštitu hrvatskih pravosudnih institucija.


U slučaju pogreške općinskih ili županijskih sudova, više pravosudne instance - Vrhovni i Ustavni sud, ne žele ulaziti u meritume odluka, već samo nadgledaju zakonitost ili ustavnost njihovih postupaka, ustvrdio je član HHO-a Veljko Miljević.

Vezani članci Turbofolk koncert - 1 Zabrana koncerta u Puli dobiva sudski epilog, gradonačelnik ostaje pri svom, a organizator već razmišlja o idućim pravnim potezima Slika nije dostupna Zagorec napustio bečki pritvor

Stoga osobe koje javno ukazuju na kriminal i korupciju u svojoj sredini, tzv. zviždači, pravdu u slučaju pokretanja sudskih postupaka protiv njih mogu očekivati jedino pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, umjesto u svojoj državi, kazao je Miljević. No, da bi se došli do Strasbourga, podsjeća Miljević, moraju se iscrpiti sva pravna sredstva u matičnoj zemlji.

Kao najočitiji primjer ne zaštićenosti "zviždača" u HHO-u ističu
slučaj Vesne Balenović, otpuštene iz Ine nakon što je u nizu medijskih napisa 2001. ukazivala na navodni kriminal, korupciju i financijske malverzacije u toj tvrtki. Izvanredni otkaz dobila je s obrazloženjem da je neodobrenim istupanjem u tisku i objavom financijske dokumentacije oštetila državnu naftnu kompaniju.

Predstavnici HHO-a smatraju da građani moraju imati pravo istupa u javnosti, bez kasnijih posljedica, ukoliko nastupaju u dobroj vjeri, odnosno izvršavaju svoju građansku dužnost.

Suprotno mišljenju zagrebačkog Općinskog suda koji je u obrazloženju presude Vesni Balenović ustvrdio da u zakonskim propisima nije opisana "građanska dužnost" Miljević ističe da je obveza prijavljivanja kriminala jasno navedena u Zakonu o kaznenom postupku.

Iako je Ustavni sud odbio njenu tužbu, pojedini suci su na sjednici na kojoj se o tom predmetu raspravljalo, sredinom listopada, kazali kako taj slučaj pokazuje da je potrebno propisati jasnu proceduru kada je zaposleniku dozvoljeno govoriti protiv njegove tvrtke.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju