Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski helsinški odbor traži žurno ažuriranje biračkih popisa u skladu s rezultatima popisa stanovništva.


Jedino se tako može osigurati legitimitet izbora i referenduma i to pitanje smatra važnijim od objave datuma izbora, istaknuo je danas na konferenciji za novinare predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak. Moramo izbjeći situaciju da sudovi odlučuju o pobjedniku izbora, zanima nas vladavina prava i želimo normalne izbore, poručio je Čičak.

Član Izvršnog odbora HHO-a Miljenko Mesić rekao je da se na popisu birača nalazi 4,090 milijuna birača, iako je u Hrvatskoj ukupno 4,290 milijuna stanovnika, a poznato je da imao oko 20 posto maloljetnih osoba. Iz toga proizlazi da bi realno hrvatsko biračko tijelo obuhvaćalo oko 3,5 milijuna birača, kazao je Mesić. Upozorio je da je Hrvatska vjerojatno jedina relativno mala država u svijetu u kojoj broj birača za oko pola milijuna premašuje broj stanovnika.

Stoga, razlika u broju stanovnika i birača dovodi u pitanje legalnost i legitimitet predstojećih izbora, kao i referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, drži Mesić. Ustvrdio je da bi se, bude li rezultat referenduma tijesan, ta činjenica mogla upotrijebiti za dovođenje u pitanje legitimiteta priključivanja ili nepriključivanja Europskoj uniji. Reviziju biračkih popisa traži oporba i najveći dio javnosti i to pitanje treba što prije riješiti, istaknuo je Mesić.

Vezani članci Slika nije dostupna Naša Vlada se ponaša kao ćato, a ufurala si je generalski stav Slika nije dostupna Bauk pozvao građane da na vrijeme najave privremeni upis u registar birača

'Nema nikakvog razloga da izbori ne budu redoviti'

U vezi s raspravom o datumu održavanja parlamentarnih izbora, Mesić je rekao da je njihov sadržaj počesto neprimjeren važnosti političkog trenutka, te da Hrvatska nije u izvanrednom stanju budući sadašnjoj parlamentarnoj većini mandat istječe 11. siječnja 2012. Nema nikakvog razloga da predstojeći izbori ne budu redoviti, osim ako vladajuća većina ne odluči na raspisivanje izbora prije isteka mandata, kazao je Mesić.

U vezi s izborima za predstavnike nacionalnih manjina Čičak je, odgovarajući na upit o financiranju političkih stranaka rekao kako su ih iz suradnog centra HHO-a u Kninu izvijestili da Srpsko narodno vijeće (SNV), koordinator izbora na terenu, dijeli letke koje financira hrvatska vlada, s popisom osoba za koje treba glasovati.

'Ostale stranke koje su oporba 'Pupovčevim profesionalnim Srbima' nemaju novaca za takvu promidžbu i obratili su se našem suradnom centru u Kninu i mi smo rekli da je to, nažalost, naprosto pravo stranaka da dijele takve letke', kazao je Čičak. 'To je dubiozno i upitno, ali to je, nažalost tako i možemo očekivati velike probleme na terenu. Mi se, nažalost, u to ne možemo petljati', rekao je Čičak. (Hina)