Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Objavljivanjem fotografija i snimki iz ćelije u Salzburgu i to u dva navrata, Ivi Sanaderu prekršena su temeljna ljudska prava.


Hrvatski helsinški odbor zbog cijelog slučaja zatražit će intervenciju od austrijskog ministarstva pravosuđa. Još uvijek se čekaju i rezultati, tko i zašto izlaže javnosti bivšeg premijera. Kakva je ćelija bivšeg premijera. Koliko je izgubio kilograma. Što gleda na televiziji. Kako je odjeven...

>> USKOK još nije dobio odobrenje za ispitivanje Sanadera

Sve se to pomno secira u medijima, i to u nastavcima. Pogotovo nakon što su u javnosti iscurile ove video-snimke, ali i fotografije Ive Sanadera. Kako je moguće da ga je netko snimao u njihovom zatvoru?

Tehnički neizvedivo bez upravitelja

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Zbog stanja u bolnicama produljuju mjere za tri regije, a popuštanje planiraju tek za svibanj: "Još uvijek treba prevladati posljednje teške tjedne" Potres s epicentrom na jugu Austrije Potres magnitude 4,2 po Richteru zabilježen u Austriji: "Ovakvo podrhtavanje nisam osjetio u zadnjih 15 godina"

Iz objavljenih snimki vidi se kako Sanaderu netko lupa po vratima i pokušava ga dozvati. Zvuči nevjerojatno da se ovakvo što moglo napraviti bez suglasnosti austrijskih pravosudnih policajaca. 'Dakle, ovo je izvan ćelije snimljeno. Ovo je snimano kroz špijunku, sa hodnika. Dakle, ovo nije moglo biti napravljeno bez direktora ili bez stražara. Apsolutno nemoguće, tehnički neizvedivo', smatra Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a.

Grubo je ovo kršenje ljudskih prava, ali i protivno standardima Vijeća Europe o zatvorima. Ulaziti u privatnost zatvorenika u ćeliji, strogo je zabranjeno pa tako i onog najpopularnijeg u nas, zagrebačkog Remetinca. Za svaki ulazak u zatvor potrebna je posebna dozvola. Sve se strogo kontrolira, a svaki pokušaj unošenja mobitela ili bilo kakvih metala, posebno se kontrolira.

Snimanje zatvorenika u Remetincu je nemoguće

'Znači, u zatvore i kaznionice može se unijeti samo službeni mobiteli ministarstva pravosuđa. No, ti mobiteli se ne nose na zatvorske odjele, nego samo u ovaj upravni dio zgrade', pojasnila nam je Ivana Ćusak, dužnosnica remetinečkog zatvora. Hrvatski zatvori možda imaju čitav niz mana, ali skandalozan previd kakav se dogodio u Austriji, kod nas je nemoguć.

Snimanje zatvorenika ovdje u zgradi u Remetincu nije dozvoljeno. Kao niti razgovor s njima. Novinari prilikom boravka ovdje u zatvoru obavezno moraju imati posebnu iskaznicu. Austrija cijelu situaciju očito shvaća olako. Hrvatski novinari i nedavno su imali prilike razgovarati sa samim zatvorenicima, i to bez problema.

Ista stvar sa Sanaderom događa se već drugi put. Zanimljivo, nijedna od institucija nije reagirala, niti zatražila očitovanje Austrije. O spornim snimkama, kako su nastale i dokle je došla istraga, nitko se konkretno nije izjasnio.