Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Francuskinje završile na Anića kuku

HGSS spasio 5 djevojčica izgubljenih na Velebitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Nacionalnom parku Paklenica jučer je spašeno pet maloljetnih Francuskinja koje su se izgubile i završile na teško pristupačnom dijelu Anića kuka.

Dojava za pomoć posredstvom Županijskog centra 112 u 17.50 sati stigla je članovima HGSS-a, koji ovih dana dežuraju na penjalištu u kanjonu Velike Paklenice. Radilo se o pet djevojčica u dobi 15 do 17 godina koje su se izgubile i našle u bezizlaznoj situaciji te su pozvale pomoć, priopćio je HGSS na svojim stranicama.

Pročitajte i ovo Spašavanje žene iz nabujalog potoka Pogledajte akciju spašavanja VIDEO Preračunala se i 14 sati provela na olupini automobila u nabujalom potoku: Spašavali je helikopterom Slika nije dostupna Uputili apel penjačima HGSS otkrio po život opasnu krađu u NP Paklenica

>> Pune ruke posla: HGSS spasio hodočasnika i planinara na Medvednici

One su se dan ranije bez pratnje starije i iskusnije osobe, odnosno svog vodiča koji je ostao u kampu u Starigradu uputile u planinarski dom na Paklenici gdje su prenoćile, a idući dan su na povratku s doma, skrenule sa staze pa su se umjesto parkirališta i recepcije u Velikoj Paklenici našle na teško dostupnom dijelu Anića kuka.

Nakon što su putem mobitela stupili u kontakt s djevojčicama, prema njima su se uputili gorski spašavatelji koji su ih dozivanjem uspjeli locirati i doći do njih. One su bile dehidrirane i bez ozljeda. Francuskinje, koje su se na izlet uputile bez rasvjete i bez dovoljne količine tekućine, uz pratnju spašavatelja spustile su se do parkirališta u Velikoj Paklenici oko 22.15 sati, čime je okončana ova akcija spašavanja.

Ovo nije bilo prvi put da se u planini zateknu maloljetne osobe koje bez pratnje, s nedovoljnim iskustvom te bez adekvatne opreme odlaze na naizgled lagane i bezazlene izlete, ne razmišljajući mogućim problemima u kojima bi se mogle zateći. Srećom, ovaj izlet prošao je bez ozbiljnijih posljedica po djevojčice kojima će ovo iskustvo, kao i njihovom vodiču biti dobra pouka da se svakom izletu u planinu valja pristupiti s ozbiljnošću.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene