Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otklizao je

HGSS spasio izletnika: Na snijegom prekrivreno Biokovo krenuo u tenisicama

Izletnik se na Biokovo penjao u tenisicama (Foto: Facebook/HGSS Stanica Makarska)
Izletnik se na Biokovo penjao u tenisicama (Foto: Facebook/HGSS Stanica Makarska) Foto: Facebook/HGSS Stanica Makarska
"Članovi HGSS iskusni su planinari obučeni za sve vrste i tehnike spašavanja. Vas samo molimo da nam u našem poslu pomognete utoliko da će te prije svakoga polaska u planinu dva puta provjeriti vaše mogućnosti i želje, i odabrati obuću i odjeću uvjetima u planini", stoji u objavi.

Spasioci HGSS-ove Stanice Makarska na svojem su Facebooku objavili kako su tijekom nedjelje sa snijegom prekrivenog Biokova spasili izletnika koji je za uspon na planinu obuo - tenisice.

Pročitajte i ovo Spašavanje migranata iz Kupe HGSS i policija VIDEO Dramatična akcija: Zapeli na slapu u Kupi, spašavali ih po noći Spašavanje pastira Upješna akcija HGSS spašavao pastira na Biokovu, angažiran i helikopter

U cijelosti prenosimo njihovu objavu s fotografijama.

"U ljeto 2018. na +40 stupnjeva i 500 metara nadmorske visine spašavali smo turista koji je svoju ekspediciju započeo u japankama. Danas, na temperaturi od -1 stupanj i 1500 metara nadmorske visine, spašavali smo izletnika koji je za svoj uspon na planinu Biokovo odabrao tenisice, a to se i nije pokazalo kao najbolje rješenje.

Naime, skupina izletnika nakon što je došla do vrha Sv. Jure, odabrala je sjevernu padinu kao rutu kojom će se spustiti do vozila. Tom prilikom jednom od izletnika stajna noga je proklizala, i isti je kliznuo na strmoj zaleđenoj padini, a sve zbog neiskustva i neadekvatne opreme. Nakon nekoliko metara klizanja, unesrećena osoba se zaustavlja. Uplašena i neozlijeđena, poziva dežurni telefon HGSS Stanica Makarska. U svega sat vremena, ekipa od 5 spašavatelja došla je do kućice pod Sv. Jurom.

U međuvremenu, preostali izletnici, pomogli su svome prijatelju i izvukli su ga do ceste", napisali su HGSS-ovci.

U nastavku poručuju kako je u ovakvim prilikama najbolja odluka poziv u pomoć, ali i apeliraju na izletnike da provjere svoje mogućnosti i odaberu prikladnu odjeću i obuću.

"Članovi HGSS iskusni su planinari obučeni za sve vrste i tehnike spašavanja. Volonteri koji su uvijek spremni pomoći. Vas samo molimo da nam u našem poslu pomognete utoliko da će te prije svakoga polaska u planinu dva puta provjeriti vaše mogućnosti i želje, i odabrati obuću i odjeću uvjetima u planini", stoji u objavi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene