Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja na Braču su iz duboke i opasne jame spasili psa. Po svemu sudeći, pas je napušten, a nije isključeno ni da će spašeni border collie postati potražni pas bračkih vatrogasaca.


Još jednom su članovi HGSS-a, osim hrabrosti, pokazali i veliko srce. U utorak navečer po hladnoći blizu nule iz 20 metara duboke bračke jame Konjska glava u blizini Postira spasili su border collieja.

Prva dojava u splitsku ispostavu HGSS-a stigla je oko 19:30 iz udruge Bračke šape. Na teren su odmah izašli i vatrogasci iz DVD-a Supetar.

"S obzirom na to da se radi o jami u kojoj ne može gorjeti karbitna lampa, a što znači da je puna štetnih plinova, morali smo koristiti izolacione aparate. Na teren smo izašli skupa s vatrogascima i u zajedničkoj akciji uspjeli spasiti psa", kazao nam je u srijedu Davor Cvitanić, HGSS-ovac iz Postira.

Border collie, koji prema Cvitanićevoj procjeni ima nekih godinu i pol, mogao je nekoliko dana biti u jami, a sumnja i da je pas sam upao unutra.

"Ne bih se zakleo da je pas upao jer na vrhu jame su rešetke. Osim toga, nema čip. Živim u Postirama i sigurno bih čuo da je netko ovih dana tražio psa, tako da pretpostavljam da se netko htio riješiti životinje", smatra brački HGSS-ovac.

HGSS u akciji Dramatična akcija HGSS-a: Izgubio se u snježnoj mećavi, samo jedan signal pomogao je spasiteljima

Grga Brkić i North - 2 Spašavao psa i umalo izgubio vlastiti život: "Vidiš ga jadnog kako propada u tu crninu, samo oči i šape kako nestaju"

Davor Cvitanić ističe kako HGSS ima dvadesetak potražnih border collieja, koje je lako obučiti, pa su pokušali nagovoriti vatrogasce da zadrže spašenog psa.

"Čekamo da vidimo šta će odlučiti, mi bi im rado pomogli oko obuke, to su jako dobri psi", nada se Cvitanić.

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju