HGSS spasio penjača u NP Paklenici - 2
HGSS spasio penjača u NP Paklenici - 2 Foto: Twitter/HGSS

Prvo ovogodišnje dežurstvo članova Hrvatske gorske službe spašavanja u Nacionalnom parku Paklenica započelo je akcijom spašavanja penjača koji je pao i slomio nogu.


U subotu je HGSS dežurstvo započeo stijenskom akcijom spašavanja na našoj najvišoj stijeni Anića kuku, smjer Bračni. Penjač je pri padu slomio nogu.

Vezani članci Akcija spašavanja na Palagruži (Foto: Stipe Božić/HGSS) Akcija spašavanja na Palagruži: HGSS-ovci helikopterom spašavali svjetioničara koji je jučer slomio ruku Slika nije dostupna HGSS spasio dvoje Šveđana s Anića kuka

Partnerica s kojom se penjao ozlijeđeni penjač obavijestila je o tome službu 112. Pozvan je dežurni telefon HGSS Zadar koji je o nesreći obavijestio četiri dežurna spašavatelja u Parku.

"Akciji su se pridružili i trenutno prisutni članovi HGSS-a koji su se tu zatekli na odmoru, a kojima pravila službe i etika HGSS-a nalažu da se priključe svakoj akciji spašavanja ukoliko se nađu u blizini", priopćeno je iz HGSS-a.

Ukupno 13 članova HGSS-a iz Stanica Zadar, Zagreb, Rijeka, Varaždin i Samobor spustili su ozlijeđenog penjača sa stijene visoke 200 metara i transportirali ga nosilima do vozila na parkiralištu Parka.

Praznikom rada započelo je prvo ovogodišnje dežurstvo HGSS-a u Nacionalnom parku Paklenica. Suradnja HGSS-a i NP Paklenica traje gotovo od osnutka službe, a dežurstva se ugovaraju svake godine na datume veće posjećenosti Parka kao što su državni praznici te svakodnevno kroz turističku sezonu.

Iz HGSS-a navode da su u nedjelju imali i posebno društvo, pjegavu crvenkrpicu s koja im je pozirala za fotografiju.

HGSS spasio penjača u NP Paklenici - 2
HGSS spasio penjača u NP Paklenici - 3 (Foto: Twitter/HGSS)