Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraživanje od 3,8 milijuna kuna

HFP dobio suglasnost za plaćanje potraživanja Trasta od Željezare Split

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim dane suglasnosti HFP-u, Vlada je donijela i preporuku za osnivanje društva LNG Hrvatska.

Hrvatska je Vlada na današnjem zatvorenom dijelu sjednice dala suglasnost Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) za sklapanje ugovora o pristupanju dugu između društava Trast d.d. i HFP-a, a kojim se HFP obvezuje platiti Trastu potraživanje u iznosu 3,8 milijuna kuna pored postojeće dužnika Željezare Split. 'HFP se ovim ugovorom obvezuje stupiti u obvezu da plati Trastru d.d. potraživanje u iznosu od 3,8 milijuna kuna pored postojećeg dužnika Željezare Split d.d., Kaštel Sućurac. Istovremeno će, s izvršenim plaćanjem ove obveze, društvo Trast na HFP prenijeti glavnu tražbinu i sva sporedna potraživanja koja ima prema Željezari Split', navodi se u priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Slika nije dostupna Dionice iz portfelja HFP-a Vlada prenosi dionice nekoliko tvrtki na Fond branitelja

Vlada je, kako se nadalje navodi, donijela odluku kojom prestaje važiti ranija Vladina odluka određivanju članica Hrvatskog društva LNG Hrvatska d.o.o. koje će zastupati interese RH i sudjelovati u izgradnji terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, te s Vladom RH potpisati Sporazum o suradnji i osnivanju društva LNG Hrvatska. Naime, INA, HEP i Plinacro trebali su zastupati interese RH u projektu izgradnje terminala te osnovati društvo LNG Hrvatska, uz namjeru da to društvo stekne 25 posto udjela u društvu Adria LNG.

Navedena društva pokrenula su postupak usuglašavanja odnosa u budućoj tvrtki LNG Hrvatska. U međuvremenu, kako u energetskom i širem poslovnom okruženju, tako i u strateškim i strukturno-vlasničkim odrednicama tih društava, dogodile su se određene promjene, te je slijedom tih činjenica, a imajući u vidu izuzetan značaj ovog projekta za RH, spomenutu Odluku potrebno staviti van snage. Odlukom o preporuci za osnivanje društva LNG Hrvatska, donesenom na današnjoj sjednici, s obzirom na veliki značaj ovog projekta za Republiku Hrvatska, preporuča se Hrvatskoj elektroprivredi i Plinacrou da osnuju društvo s temeljnim kapitalom od najmanje 20 tisuća kuna u cilju stjecanja 11 posto udjela u temeljnom kapitalu društva Adria LNG, navodi se u priopćenju.

Vlada je prihvatila i pokroviteljstvo na dva događaja

Inače, prije nekoliko dana u medijima se pojavila informacija da se pred Vladom može očekivati odluka prema kojoj bi hrvatske tvrtke, umjesto s jednom zajedničkom tvrtkom, zasebno pregovarale o sudjelovanju u gradnji LNG terminala, pri čemu se spominjalo kako bi INA, koja bi u Adria LNG-u imala 14 postotni udio, samostalno pregovarala o ulasku u taj konzorcij. Prema priopćenju sa zatvorenog dijela današnje sjednice, Vlada je donijela i odluke o raspisivanju javnih poziva za prikupljanje ponuda za kupnju dionica, pod posebnim uvjetima, društva Trimot d.d., Imotski, društva Adriachem d.d., Kaštel Sućurac, te društva Imota d.d., Donji Proložac.

Izmijenjena je i odluka o raspisivanju javnog poziva za prikupljanje ponuda za kupnju dionica društva ZRC Lipik d.d., pod posebnim uvjetima, čime se produljuje rok prikupljanja ponuda za kupnju za narednih 30 dana, zaključno do 3. svibnja 2010. godine. Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad 5. konvencijom izvoznika i dodjelom nagrada 'Zlatni ključ', koja će se održati u Zagrebu od 10. do 12. svibnja 2010. godine, kao i pokroviteljstvo nad XIV. Nacionalnim savjetovanjem o gospodarstvu i poduzetništvu koje će se održati u Šibeniku od 20. do 22. svibnja 2010. godine, navodi se u priopćenju. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene