Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČETIRI GLAVNE RUTE

Vratio se opasniji i "čišći" nego ikad: Heroin odnosi sve više života u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na graničnim prijelazima s Hrvatskom sve je više zapljena heroina, a ova je droga i dalje jedna od glavnih koje ovisnici koriste.

Pošast koja odnosi živote, heroin se vraća čišći i opasniji nego ikad i opet je 'tražena roba' na ulicama, piše Slobodna Dalmacija. Iako statistika pokazuje kako se smanjuju količine heroina koje su zaplijenjene, istodobno raste njegova kvaliteta, koja je u posljednjih pet godina sve viša.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Uhićeno 10 ljudi zbog preprodaje droge Uhićenja u Puli i Zagrebu Pale dvije narkobande, uhićeno 10 ljudi, jedan je u šumi zakopao 12 kilograma kokaina

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2017. godinu, kao i u cijeloj Europi i u Republici Hrvatskoj ovisnička populacija sve više stari, zbog čega prosječne dobi liječenih osoba pokazuju trend rasta. Budući da se bilježe osobe liječene zbog zlouporabe i ovisnosti o svim psihoaktivnim drogama, raspon godina je vrlo velik.

Najmlađa zabilježena osoba je imala 13, a najstarija 76 godina. Najvišu stopu liječenih ovisnika o opijatima imala je Zadarska županija, i to 496,2 na 100.000 stanovnika. Slijede zatim: Istarska sa stopom od 495,9, Šibensko-kninska s 449,7, Grad Zagreb s 366,7, Primorsko-goranska s 342,5, Splitsko-dalmatinska s 331,9 te Dubrovačko-neretvanska s 246,3. Za cijelu je Hrvatsku stopa iznosila 248,3 na 100.000 stanovnika.

Sirija i Irak novi su izvoznici

Heroin ulazi u Europu preko četiriju glavnih ruta krijumčarenja. Dvije su najvažnije: "balkanska ruta" i "južna ruta". Prva prolazi kroz Tursku u balkanske države (Bugarsku, Rumunjsku ili Grčku), a potom prema srednjoj, južnoj i zapadnoj Europi.

"Južna ruta", putem koje pošiljke iz Irana i Pakistana ulaze u Europu zrakom ili morem, izravno ili kroz afričke države, u proteklih je nekoliko godina postala sve važnija. Ostale rute uključuju "sjevernu rutu" i rutu koja prolazi kroz južni Kavkaz i prelazi Crno more.

Nedavno se pojavio i ogranak "balkanske rute" koji uključuje Siriju i Irak.

Među zemljama koje redovito izvještavaju, pokazatelji trendova ukazuju na to da se čistoća heroina nastavila povećavati u Europi tijekom 2015. godine. Uvozni heroin povijesno je u Europi dostupan u dva oblika, a češći je smeđi heroin, koji uglavnom potječe iz Afganistana. Mnogo je rjeđi bijeli heroin u obliku soli, koji je prije potjecao iz jugoistočne Azije, a sada se vjerojatno proizvodi i u Afganistanu ili susjednim državama. Može se konzumirati pušenjem, ušmrkavanjem ili injektiranjem.

Porast predoziranja

Trend porasta čistoće heroina zabilježen je na području cijele Europe, gdje je ta droga i dalje glavni opijat koji se upotrebljava. Potvrđuju to i najnoviji podaci koji pokazuju da uporaba heroina i dalje čini većinu novih zahtjeva za tretmanom u vezi s opijatima u Europi, odnosno oko 80 posto.

Posebno je zabrinjavajuća sve viša europska procjena broja smrtnih slučajeva zbog predoziranja, koja je u porastu već tri godine zaredom. Heroin se povezuje s mnogim od tih smrtnih slučajeva.

Opisano stanje je takoreći preslikano i u Hrvatskoj. Kako se heroin često koristi upravo u kombinaciji sa stimulansima, za "spuštanje" s euforičnog djelovanja ili kao kompenzacija, jer je djelovanje heroina dugotrajnije nego stimulansa, nikada nije potpuno nestao.

Zbog brzog razvijanja ovisnosti kod njegove konzumacije, heroin često od pomoćnog sredstva postane primarna droga. Prošle godine njegova cijena kretala se u rasponu od 300 do 600 kuna za gram. Teoriju kako manje količine zaplijenjenog heroina ne znače i njegov nestanak s narkoscene potvrđuju i podaci za prošlu godinu, prema kojima je prema sredstvu ovisnosti najviše opijatskih ovisnika, njih 5773, a od njih je najviše osoba uzimalo heroin, i to 92 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene