Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije početkom tjedna dalo je pozitivno mišljenje na zahtjev HEP Toplinarstva koje je tražilo 36,7-postotno povećanje cijene toplinske energije u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici, Zaprešiću i Samoboru, izjavio je član Upravnog vijeća HERA-e Dalibor Pudić danas u Rovinju.


Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije početkom tjedna dalo je pozitivno mišljenje na zahtjev HEP Toplinarstva koje je tražilo 36,7-postotno povećanje cijene toplinske energije u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici, Zaprešiću i Samoboru, izjavio je član Upravnog vijeća HERA-e Dalibor Pudić danas u Rovinju, javlja poslovni.hr.

Pudić je o tome izvijestio na 10. međunarodnom znanstveno-stručnom savjetovanju Energetska i procesna postrojenja i 5. međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije, koji se održavaju u Rovinju do 26. listopada u organizaciji tvrtke Energetika marketing, uz sudjelovanje gotovo 300 sudionika. Pudić je objasnio da je HERA pozitivno mišljenje donijela prihvaćajući opravdane troškove HEP Toplinarstva.

>> Računi za grijanje tek nam trebaju stići!

Mišljenje je agencija poslala na adrese lokalne samouprave u Zagrebu, Osijeku, Samoboru, Zaprešiću i Velikoj Gorici, čija predstavnička tijela, temeljem važećeg zakona, odlučuju o poskupljenju grijanja i koje HERA-inu preporuku mogu, ali i ne moraju slijediti. Neki gradovi, poput Osijeka, već su se izjasnili da neće poskupljivati grijanje.

Međutim, na snagu će ovih dana, nakon objave u Narodnim novinama, stupiti novi Zakon o energiji prema kojem će za određivanje cijena energetskih usluga postati odgovorna HERA.

U slučaju da HEP-ov zahtjev za poskupljenjem toplinske energije ne bude odmah prihvaćen na lokalnoj razini, HEP taj zahtjev ponovno može uputiti zahtjev, ali ovaj put na adresu HERA-e koja će biti jedina odgovorna za odlučivanje o njemu. Trenutne zakonske promjene vjerojatno će malo odgoditi poskupljenje toplinske energije.

Po novom zakonu, lokalna samouprava nema ništa oko odlučivanja o visini tarifnih stavki, već će odluku o tome donositi HERA, objašnjava Pudić.

"Na liberaliziranom tržištu nitko od ozbiljnih poduzetnika ne želi gomilati gubitke. Energetski subjekti imaju pravo na opravdani trošak poslovanja i razuman povrat na investiciju. HERA je odgovorna da proces donošenja odluka o tarifama bude transparentan", rekao je Pudić govoreći na skupu o novoj ulozi regulatora s obzirom na primjenu Trećeg energetskog paketa EU.

Pomoćnik ministra gospodarstva za energetiku i industriju Alen Leverić istaknuo je kako se u godinu dana očekuje realizacija 159 projekata obnovljivih izvora energije snage 188 magavata, a u dvije godine u taj sektor očekuju se ulaganja u vrijednosti od 900 milijuna eura.

Najavio je da će sredinom studenog na Vladi biti usvojeni prijedlozi zakona o tržištu električne energije i o tržištu plina i poslani u Sabor, a usvajanje tih zakona očekuje se do kraja godine. Zajedno s već usvojenim Zakonom o energiji i Zakonom o regulaciji energetskih djelatnosti Hrvatska će imati zaokruženu zakonodavnu regulativu koju nalaže Treći energetski paket EU.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook