Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno doznajemo

Poskupljenja struje neće biti, ali otpuštanja u HEP-u hoće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani do kraja mandata ove Vlade ne trebaju strahovati od poskupljenja struje. No, loše vijesti stižu za radnike Hrvatske elektroprivrede.

Tako je rekao predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević u ekskluzivnom razgovoruza Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgovor na kritike Koračević se brani: Radnička prava i plaće u HEP-u su smanjeni Slika nije dostupna Oštre kritike zbog 3.500 kuna Linić: Sramim se i Uprave i Nadzornog odbora HEP-a! I sindikata!

>> Čačić: Zasad najbolji HEP, najlošiji HŽ

Za novo poskupljenje nema razloga, ali zato ima za otpuštanje radnika. U HEP-u je previše neproizvodnih radnika u odnosu na slične tvrtke u inozemstvu, tvrdi Koračević i obećava, svi radnici bit će adekvatno zbrinuti.

'Građani mogu biti potpuno sigurni, ne postoji nikakva opasnost ili prijetnja da se njima desi bilo kakvo poskupljenje'. U mom mandatnom periodu', istaknuo je Koračević. Za jesen u HEP-u spremaju projekt subvencionirane kupnje posebnih štednih žarulja za građane.

'Sa dvije žarulje u domaćinstvu, vi ste sebi pokrili onu razliku koja vam se pojavila s našim poskupljenjem struje', pojašnjava Koračević. Subvencionirat će se i kupnja solarnih ploča za grijanje vode kako bi se smanjila uporaba električnih bojlera.

'Otprilike dva kvadrata solarne ploče koja zagrijava toplu vodu je zamjena za 80-litreni bojiler', kaže Koračević. To bi trebalo smanjiti potrošnju, a HEP će smanjiti broj radnika. 'Do konca godine tisuću, i onda razlika idemo s dopunom staža po uobičajenim procedurama, ali u mandatnom periodu procjenjujemo oko 3,5 tisuće', ističe.

Koračević tvrdi da je HEP-ov minus trenutačno na oko 80 milijuna kuna. Situacija bi bila bolja da nije ekstremne suše. 'Mi smo predvidjeli da bi ova godina trebala biti pozitivna i ja se još uvijek nadam da će biti pozitivna', smatra Koračević.

Smjene zbog velikih minusa Koračević se ne boji. Iduće godine trebalo bi se graditi pet proizvodnih objekata, uključujući sporne Plomin i Omblu ako se studije s tim slože. Investicije vrijedne dvije milijarde eura financirat će se novim zaduživanjem.

'Mi smo u ovom trenutku što je poznato u javnosti pred raspisivanjem jednog velikog zajma od 500 milijuna eura u obveznicama', podsjeća Koračević. Radovi na elektranama trebali bi početi u veljači 2013. Kada se sve dovrše - možda se napokon i smanji količina energije koju uvozimo. U prosjeku čak pedeset posto.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene