Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska elektroprivreda potpisala je ugovor o suradnji s dva zagrebačka fakulteta, Fakultetom elektrotehnike i računalstva i Fakultetom strojarstva i brodogradnje.


HEP je potpisao sporazum o suradnji na znanstvenoistraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima s Fakultetom elektrotehnike i računalstva i Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Prvi je potpredsjednik Vlade Radimir Čačić kazao kako su ti sporazumi u skladu s ciljem da 'HEP bude generator izvrsnosti'.

Vezani članci Slika nije dostupna OSTAJU LI HDZ-u SAMO GUBITAŠI? Dobrović dobiva čitav energetski sektor i postaje jedan od najmoćnijih Hrvata Slika nije dostupna 'MI PLAĆAMO, ONI PRIHODUJU' Čačić: Zbog Vrdoljakovih su odluka kompanije zaradile milijarde

Sporazum je u ime HEP-a potpisao predsjednik Uprave Zlatko Koračević, a u ime fakulteta ugovor su potpisali njihovi dekani, Nedjeljko Perić (FER) i Ivan Juraga (FSB). Potpisivanju su bili nazočni i drugi predstavnici fakulteta, ali i rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.

Formalnost je to intenziviranja dugogodišnje suradnje HEP-a i hrvatskih fakulteta s ciljem njihova doprinosa ostvarenju razvojnih planova HEP-a. 'Znanje i stručnost platforma su na kojoj HEP mora graditi konkurentnost', kazao je Koračević i najavio povezivanje i s drugim visokoškolskim ustanovama s ciljem energetske neovisnosti.

>> HEP izdao 500 milijuna dolara vrijedne obveznice

Dekani i rektor u svojim su govorima kazali kako se rai o važnom koraku prema povezivanju istraživačkih i inovacijskih resursa s gospodarstvom te su izrazili nadu o budućoj suradnji.

HEP će s FER-om surađivati na projektima novih izvora energije i novih energetskih sustava, naprednih energetskih mreža, energetskoj učinkovitosti s posebnim naglaskom na energetsku učinkovitost u zgradarstvu, logistici i infrastrukturi za e-mobilnost, obrazovanju djelatnika HEP-a kroz specijalističke seminare, radionice, predavanja, specijalističke poslijediplomske studije, doktorske studije i slično.

Sa FSB-om će HEP surađivati u planiranju gradnje novih energetskih objekata, strategiji vođenja i optimiranja pogona energetskih objekata i njihova osuvremenjavanja i održavanja, integraciji obnovljivih i distribuiranih izvora, obrazovanju djelatnika HEP-a i provođenje specijaliziranih programa za studente FSB-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook