U Zadru se otvara prvo međunarodno središta NATO-a u Hrvatskoj (Foto: MORH)
U Zadru se otvara prvo međunarodno središta NATO-a u Hrvatskoj (Foto: MORH) Foto: MORH

Ministri obrane četiriju članica NATO-a, Hrvatske, Bugarske, Slovenije i Mađarske potpisali su u četvrtak u Bruxellesu Memorandum o razumijevanju o uspostavi multinacionalnog središta u Zadru za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga.


"Ovo je vrlo važan dan. Potpisivanjem ovoga Memoranduma o međunarodnom središtu koje će biti u prekrasnom hrvatskom gradu Zadru činimo važan korak u razvoju zajedničkih obrambenih sposobnosti saveznika", rekao je potpredsjednik hrvatske vlade i ministar obrane Damir Krstičević, koji se kao predstavnik zemlje koja će udomiti taj centar obratio nazočnima na svečanosti potpisivanja Memoranduma.

Vezani članci Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) Ukrajinski predsjednik o mogućnosti rata s Rusijom: "To je najgora stvar koja se može dogoditi, no ta mogućnost postoji" Prosvjedi u Crnoj Gori - 3 Zbog situacije u Crnoj Gori oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova: "Pomno pratimo događanja..."

To je prvo međunarodno središte NATO-a u Hrvatskoj.

Memorandum je potpisan na marginama sastanka ministara obrane zemalja članica, koji se u srijedu i četvrtak održava u Bruxellesu.

"Centar će biti namijenjen za obuku timova specijaliziranih za prijevoz specijalnih zračnih snaga u iznimno zahtjevnim misijama. Ovo je simbol inovativnog pristupa koji saveznici i partneri NATO-a poduzimaju za jačanje kolektivnih obrambenih sposobnosti", izjavila je zamjenica glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller.

Ona je dodala da bi taj centar trebao biti spreman do kraja 2019. godine te izrazila zadovoljstvo što su zemlje potpisnice pokazale spremnost otvoriti taj centar za obuku i drugim državama saveznicima.

Ministar Krstičević je istaknuo da danas "u eri međuovisnosti suradničko partnerstvo nije stvar izbora nego nužnost".

"Svi znamo da nijedan saveznik bez obzira koliko je moćan i velik ne može sam adresirati buduće izazove. Potpisivanje ovoga Memoranduma simbolizira istinsko partnerstvo i jedinstvo saveznika i pokazuje da od zajedničkih napora svi imaju koristi", rekao je Krstičević.

Nakon potpisivanja ministar Krstičević izjavio je novinarima da je ovo "veliki dan za Hrvatsku i za Hrvatsku vojsku".

"Veliki dan za Hrvatsku i Hrvatsku vojsku jer smo prepoznati kao vjerodostojan saveznik i partner. Drago mi je da smo mi domaćini, da će to biti u Zadru. Sretan sam da se Hrvatska vojska razvija, dobija novu sposobnost", rekao je Krstičević. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju