Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ranija praksa drugačija

O poteškoćama helikoptera nakon remonta u Rusiji svi šute. Za probleme nije znala ni predsjednica

Sumnjiv remont zrakoplova u Rusiji - 1
Sumnjiv remont zrakoplova u Rusiji - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Helikopter poslije remonta u Rusiji imaju poteškoće Helikopter poslije remonta u Rusiji imaju poteškoće Foto: Dnevnik Nove TV Kolinda Grabar Kitarović o MIG-ovima Kolinda Grabar Kitarović o MIG-ovima Foto: Dnevnik Nove TV Ivica Grebenar, predsjednik uprave ZTC-a Ivica Grebenar, predsjednik uprave ZTC-a Foto: Dnevnik Nove TV Helikopter poslije remonta u Rusiji imaju poteškoće Helikopter poslije remonta u Rusiji imaju poteškoće Foto: Dnevnik Nove TV +4 Helikopter poslije remonta u Rusiji imaju poteškoće Galerija 1/9 >>
O stanju s vojnim helikopterima, koji nakon generalnog servisa u Rusiji imaju brojne tehničke probleme, a o čemu je jučer izvijestio Dnevnik Nove TV, šef vojske nije obavijestio vrhovnu zapovjednicu, doznajemo na Pantovčaku. Danas o tome svi šute. No ranija praksa bila je drugačija. Izvještaji u kojima se upozoravalo na propuste u zrakoplovstvu, pa i da je stanje alarmantno - itekako su se slali.

Za to što su nakon povratka iz Rusije češće na servisu nego u zraku - kao da nitko previše ne mari. 

Pročitajte i ovo Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih Ruski helikopter sjeverna Karelija Ruski helikopter srušio se u jezero: Olupina pronađena na dubini od 50 metara, traje potraga za posadom

S brojnim tehničkim nepravilnostima i kvarovima na vojnim helikopterima, kažu u njezinom Uredu, aktualna predsjednica nije bila upoznata. Izvještaj o tome u proteklih nekoliko mjeseci - nije joj poslao ni njezin glavni vojni savjetnik. Vrhovna zapovjednica i načelnik Glavnog stožera u utorak su bili u istom društvu. Šutjeli su oboje. A šef vojske brani se ovako:

"Nemojte molim vas, sad smo na jednom drugom događaju, kasnije možda...", rekao je general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OSRH. Kasnije je izbjegao kameru.

Pred nju ne staje ni ministar obrane. Damir Krstičević tek poručuje da vjeruje osobama koji brinu o ispravnosti. A u velikogoričkim hangarima, gdje se posao nakon ruske generalke dovršavao, još su jučer uvjeravali da je riječ o redovnom održavanju.
"Svatko od nas svojim potpisom i pozicijom jamči da se ništa neće dogoditi“, kaže brigadni general Michael Križanec, zapovjednik HRZ-a.

Iako zapisnici otkrivaju da problema ima gotovo svakodnevno, kažu - stanje nije dramatično. Na pitanje na kojem helikopteru, od 10 preuzetih, nije bilo problema, odgovaraju da je riječ o sitnim stvarima. 

"To što ima problema, što ima reklamacije pokazuje da imamo razrađeni sustav po kojem naši tehničari tamo u oružanim snagama pronalaze sitne stvari i evidentiraju ih. Imamo dobar sustav. Naravno da uvijek postoje nepredviđene situacije", objasnio je Ivica Grebenar, predsjednik uprave ZTC-a.

A za njih još vrijedi garancija. Za posao u koji ne dvoje, ruskim je partnerima plaćeno više od 200 milijuna kuna.

Za razliku od ovog slučaja, itekako se upozoravalo na probleme s MIG - ovima remontiranima u Ukrajini. Štoviše, šef vojske tada je pisao predsjednici o tome je li Hrvatska u stanju čuvati svoje nebo.

"Ono što sam vidjela u izvješću prije puta - prilično je zabrinjavajuće", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović 15.ožujka 2017.

Nezadovoljna je bila i istragom koja se vodila oko najskupljeg vojnog projekta u mandatu bivše vlasti.
Ta se tema nametnula i u predsjedničkoj kampanji. A ova s vojnim helikopterima o kojima ovise brojne akcije spašavanja i ljudski životi, a čiji se detalji čuvaju od javnosti - sada čeka njezinog nasljednika.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene