Posada Eskadrile transportnih helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) sudjelovala je s helikopterom Mi-8 MTV u iznimno zahtjevnoj akciji spašavanja ozlijeđenog planinara na planini Biokovu, a akcija potrage i spašavanja trajala je puna tri sata, javlja MORH.

Galerija Spašavanje na Biokovu (Foto: MORH) Spašavanje na Biokovu (Foto: MORH) +0 Spašavanje na Biokovu (Foto: MORH)

U akciji spašavanja na Biokovu sudjelovali su i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), a akcija se odvijala na okomitoj stijeni na oko 600 metara nadmorske visine.

Vezani članci Incident na Platku - 1 Grad Rijeka oglasio se nakon divljačkog napada na Platku: "Očekujemo najstrože kazne za počinitelje" Incident na Platku - 3 Policija je dva dana šutjela o brutalnom premlaćivanju na Platku: Za njih su ove vijesti bile važnije

Kapetan posade helikopetra Mi-8 MTV natporučnik Marko Maradin kazao je nakon uspješne akcije spašavanja kako je planinar visio na užetu drugog planinara, koji ga je pridržavao jer mu se odlomio komad stijene i ozlijedio mu nogu.

''Uvijek kada sam u akcijama spašavanja na Biokovu imam strahopoštovanje prema ovoj planini. Uistinu je bila vrlo složena akcija prilaska unesrećenom jer se praktički radilo u okomitoj stijeni gdje je rotor na samo dva metra udaljenosti od stijene. Uz to pred kraj akcije spašavanja započela je i kiša te je vjetar pojačavao snagu što je još više usložnjavalo cijelu akciju. Pripadnici HGSS-a uspjeli su planinara najprije spustiti na nižu poziciju i stabilizirati mu nogu, a nakon toga uz pomoć užeta prevezli smo ga na nogometno igralište u Baškoj i dalje do KBC Split'', iznio je tijek operacije spašavanja natporučnik Maradin.

Ostatak letačke posade činili su kopilot natporučnik Ivan Burčul te tehničari letači časnički namjesnik Saša Lukić i narednik Frane Franić.

Ovo je 13. akcija potrage i spašavanja u ovoj godini u kojoj su sudjelovale letačke posade Eskadrile transportnih helikoptera.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju