Helenca Pirnat Dragičević nova je pravobraniteljica za djecu, odlučili su u petak zastupnici u Hrvatskom saboru tajnim glasovanjem.

Galerija


Od 86 zastupnika koliko ih je pristupilo glasovanju, za Helenu Pirnat Dragičević glasovalo je njih 83, tri su listića bila nevažeća, dok njezina "protukandidatkinja" Tatjana Holjevac nije dobila niti jedan glas.

Vezani članci Helenca Pirnat Dragičević (Foto: Robert Anić/PIXSELL) Pravobraniteljica o djeci pogođenoj potresom: "Ima ih više od 13 tisuća, njihove tegobe su različite" Helenca Pirnat Dragičević (Foto: Robert Anić/PIXSELL) Pravobraniteljica za djecu apelira na roditelje i odrasle: "Petarde nisu igračke!"

Pravnica Pirnat Dragičević zaposlena je u Državnom odvjetništvu kao viša državnoodvjetnička savjetnica. Do 2016. godine bila je članica Vijeća za djecu i sudjelovala u izradi Nacionalne strategije za prava djece do 2020. godine.

Nova pravobraniteljica izabrana je temeljem novog zakona koji je donijet ljetos, nakon što je prethodni zakon Ustavni sud ocijenio nesuglasnim s Ustavom jer je donesen običnom, a ne većinom svih saborskih zastupnika. Oporba je prozivala vlast da ga donosi samo da bi smijenila dosadašnju pravobraniteljicu Ivanu Milas Klarić, koja je na tu dužnost izabrana u mandatu lijeve vlade, prije nešto više od tri godine.

Klub SDP-a nije sudjelovao u izboru nove pravobraniteljice .

"Time iskazujemo otpor prema načinu na koji je bivšoj pravobraniteljici posebnim zakonom, koji je donešen zbog nje, prekinut mandat u pola mandata", rekla je SDP-ova Sabina Glasovac nakon stanke, koju je uoči glasovanja zatražio u Saboru njezin stranački klub.

SDP, kaže, nema ništa osobno protiv kandidata, ali imaju "protiv atmosfere straha i političkog pritiska u kome će nova pravobraniteljica raditi".

Glasovac je napomenula kako novoj pravobraniteljici ipak unaprijed čestitaju te joj poručuju da "ne pristane na pritiske, ne pristane raditi u atmosferi straha... ", nego da se vodi time da je njezina funkcija "neovisna i da joj je jedini zadatak skrbiti od pravima i unaprjeđivanju prava djece".

Pravobraniteljicu, na prijedlog hrvatske Vlade, imenuje i razrješuje Hrvatski sabor na osam godina. (Hina)