Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sučeljavanje kandidata

'Znali smo da nitko neće kupiti brodogradilišta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hebrang je iznenadio predsjedničke kandidate iskrenošću.

Predsjednički kandidati Andrija Hebrang, Ivo Josipović Vesna Pusić i Vesna Škare-Ožbolt danas su sudjelovali na okruglom stolu organiziranom u sklopu XIX konferencije Zagrebačke burze u splitskom hotelu Le Meridien Lav.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Presuda generalima I lijevi i desni složni: Presuda je sramotna! Slika nije dostupna Utrka za predsjednika Josipović vodi, žene bi glasale za Vesnu Pusić

Na upit tko je zaslužniji za dosadašnje opiranje gospodarskoj krizi, guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski ili Vlada, Hebrang je kazao da je Vlada dala veliki doprinos, kako je rekao 'dovodeći deficit na nulu'. 'No HNB je popularniji jer nije pod takvim povećalom javnosti kao što je Vlada', rekao je Hebrang. Josipović je pak rekao da Vlada nije dala 'neki doprinos' suzbijanju gospodarske krize a da 'mjere guvernera Rohatinskog daju rezultate'.

Vesna Pusić je ocijenila da je glavni doprinos u borbi protiv krize dala Hrvatska narodna banka koja 'projecira stabilnost i sigurnost, dok Vlada projecira nestabilnost i nesigurnost'. Vesna Škare Ožbolt je istaknula da je 'Rohatinski samoinicijativno počeo rješavati stvari i usmjeravati Vladu'.

Ostale kandidate je iznenadio iskreni pristup Andrije Hebranga koji je izjavio kako se znalo da prvi natječaj neće uspjeti, te da ni on da je potencijalni kupac ne bi ni otkupio dokumentaciju. 'Mi kao država smo išli u taj natječaj jer je to bio, naravno, uvijet europske unije. Jasno je bilo da to neće proći jer je teret od desetak milijuna kuna', rekao je Hebrang Zašto ste išli onda zato jer je to bio uvijet europske unije rekao sam.

'Ako smo mi radili natječaj znajući da ne prođe, da neće proći i sa punom svješću da neće proći, mi to poglavlje otvorit nećemo', rekla je Pusić. Josipović je rekao da je strašno to da se fingiraju takve stvari i da se rade igrokazi za europsku uniju. Komentirajući stanje u brodogradilištima, Vesna Pusić je rekla kako lažu oni koji tvrde da dio radnika nakon privatizacije neće izgubiti posao, dodavši kako neka od pet brodogradilišta obuhvaćena privatizacijom neće opstati. Po Vesni Škare Ožbolt 'brodogradilišta neće izdržati do drugog natječaja za privatizaciju'. Zauzela za javno-privatno partnerstvo u brodogradilištima. Josipović je upozorio da se u vezi s brodogradilištima 'u EU rade igrokaz', te je naglasio da država mora zbrinuti radnike.

U raspravi o brodogradilištima Josipović je upozorio kako prijeti opasnost gubitka pomorskog dobra, a Vesna Škare je dometnula da bi 'prodaja pomorskog dobra bila nacionalna izdaja'. Replicirao je Hebrang rekavši kako on nema informaciju o prodaji pomorskog dobra te da on 'ne bi dao zemlju za dug'.

Promjena tečaja opasna tema u ovim kriznim vremenima

U raspravi o javnoj upravi , Pusić je rekla da je 50 posto, a Škare Ožbolt 30 posto viška zaposlenih. Josipović je, pak, istaknuo da je 'veći problem needuciranost i korupcija u dijelu državne uprave'. Po Hebrangu, dok se ne budu otvarala radna mjesta u gospodarstvu 'ljudi će bježati u javnu upravu'.

Svi predsjednički kandidati su se izjasnili da ne bi mijenjali tečaj kune. Pri tomu je Hebrang rekao kako bi 'smanjenje tečaja kune moglo izazvati bankrot građana koji imaju 163 milijardi kuna kredita'. Josipović je izjavio da se 'devalvacija kune radi u normalnijim okolnostima'. Škare Ožbolt je mišljenja da je promjena tečaja opasna tema u ovim kriznim vremenima.

Na upit voditelja okruglog stola novinara Mislava Bage posjeduju li dionice, Josipović i Škare Ožbolt su rekli da nemaju dionice, Vesna Pusić je kazala da je imala Inine dionice ali ih je prodala, dok je Hebrang rekao da je suvlasnik jedne male tvrtke, ali će taj status 'zamrznuti' postane li predsjednik. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene