Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ocjene prve godine mandata

Hebrang: Josipović previše putuje na istok, a Hrvatska želi na Zapad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parlamentarne stranke komentirale su danas prvu godinu mandata predsjednika Republike Ive Josipovića, pri čemu su predstavnici oporbe isticali da se dokazao kao dobar predsjednik, a vladajući da su od predsjednika države ipak više očekivali, pa i da sa Srbijom dogovori rješenja koja bi spriječila da se dogode slučajevi poput onog hrvatskog branitelja Tihomira Purde.

Osvrćući se na godinu dana od Josipovićeve inauguracije, Vesna Pusić (HNS) izjavila je da je Hrvatska birala dobrog predsjednika kao 'vjesnika novog vremena'. 'Iako smo bili konkurenti u prvom krugu, u drugom krugu sam glasala za njega i dala mu podršku. Mislim da je on prepoznao potencijale Hrvatske u novom razdoblju i ulogu koju Hrvatska može igrati u regiji, njezin značaj za regiju i ulogu Hrvatske kao stabilizatora, i u tom pogledu je preuzeo inicijativu', kazala je Pusić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Presuda generalima I lijevi i desni složni: Presuda je sramotna! Slika nije dostupna Reakcije na 'posjet' prosvjednika Hebrang: Još uvijek čistim jaja ispred kuće

>> Josipović o destabilizaciji, Kosor o relaksaciji

Na pitanje smatra li da je Josipović zadržao neutralnost, odgovorila je kako je iznenađena u kojoj je mjeri zadržao 'vrlo smirene živce' i nestranačku ulogu, 's obzirom da je prirodno da se buni ona strana koja ocjenjuje da joj nekako ne bi bio sklon po definiciji'. 'Mislim da je to u ovom slučaju na zavidnoj razini i da je postavio standarde u Hrvatskoj', dodala je Pusić.

'Kao da su prošle dvije, a ne jedna godina'

Pohvale za prvu godnu mandata Josipović je dobio i od svoje bivše stranke SDP-a. Ingrid Antičević Marinović tako je rekla da joj se, s obzirom na sve što je učinio, čini da su prošle dvije, a ne jedna godina Josipovićeva mandata. Odličnu ocjenu Josipoviću je dao i Igor Dragovan (SDP), ističući kako je predsjednik apsolutno opravdao povjerenje koje su mu građani ukazali na izborima, uvevši nove demokratske standarde u obnašanju te najviše dužnosti.

'Ono što je napravio za Hrvatsku na području vanjske politike - Hrvatska je konačno lider u regiji', rekao je, pohvalivši i Josipovićevu politiku pomirenja, te njegovu ulogu kao korektiva aktualne vlasti.

Uzoran stil ophođenja i civilizirano ponašanje

Andrija Hebrang (HDZ), pak, tvrdi kako je ocjenjivati Josipovićevih prvih godinu dana 'vrlo kompleksno'. Pozdravlja, kaže, Josipovićev stil ophođenja i civiliziranu razinu ponašanja, što smatra važnim za Hrvatsku 'i nije baš svakodnevica kada su u pitanju političari', ali ima ozbiljne primjedbe na njegov sadržaj. Hebrang zamjera Josipoviću premali angažman u putovanjima na zapad, jer je, smatra, više putovao na istok, 'a ovo je razdoblje kad mi želimo u Eruopu, a ne na Balkan'.

Smatra i da nije riješio neke probleme sa Srbijom, poput pitanja branitelja, posebno što se tiče optužnica na temelju 'priznanja pod batinama u srpskim logorima', kao i vezano uz granična pitanja. Hebrang navodi i kako ne bi trebalo previše kritički sagledavati Josipovićeve izjave da je Hrvatska dijelila BiH, 'ali da bi ipak trebalo reći da to nije istina'.

Ocjena niti negativna, niti blistava

'Do sada je Vladu kritizirao, doveo čak u pitanje njezinu opstojnost ako ne dovrši pregovore do lipnja. Nasuprot njemu, Vlada je napravila sve da dovrši pregovore i mislim da se tu svrstao uz ljevicu', ocijenio je Hebrang. Uz ljevicu se, dodao je, svrstao i kada je predlagao porezne reforme, koje su, tvrdi, zapravo kopija SDP-ovih prijedloga. 'No, mislim da su to stvari koje se daju korigirati do kraja ove godine', naglasio je.

Josip Friščić (HSS) kazao je kako njegova ocjena Josipovićeva rada nije negativna, ali da jednako tako nije ni blistava. Friščić pozitivnim ocjenjuje Josipovićeve aktivnosti na međunarodnom planu, na uspostavi i jačanju suradnje, ulasku u EU. No, smatra i da njegovi bilateralni kontakti sa srbijanskim dužnosnicima nisu dali rezultati, čemu, kaže, svjedoči slučaj hrvatskog branitelja Tihomira Purde. 'Mislim da se u tim susretima trebalo jasno dogovoriti na koji način će se riješavati sporovi', rekao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene