Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ-ovo očitovanje DIP-u:

'Zašto bi bilo neetično pitati smeta li vam što je Baldasar '91. napustio Hrvatsku?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ se Državnom izbornom povjerenstvu očitovao na prigovor SDP-a oko spornih telefonskih poziva Splićanima. Navode su nazvali neutemeljenima i zlonamjernima.

Po dojavi o kršenju pravila kampanje za lokalne izbore, Državno izborno povjerenstvo tražilo je očitovanje od HDZ-a.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

'Netočno je i time Socijaldemokratska partija zlonamjerno insinuira da se Hrvatska demokratska zajednica lažno predstavljala tijekom izborne promidžbe u Gradu Splitu i time počinila kazneno djelo', navodi HDZ u očitovanju.

>> SDP: HDZ iz Zagreba zove birače u Splitu i ocrnjuje Baldasara

Objasnili su kako svoje izborne aktivnosti provode koristeći svoje pozivne centre putem kojih komuniciraju sa svojim članovima i simpatizerima. 'Pozivni centar u Splitu kao i pozivni centri u ostalim gradovima rade preko centralnog servera u Zagrebu pa se tako može na zaslonima telefonskih uređaja prikazati broj 108151750 ili 01 644 2750. Dakle, riječ je o tehničkom rješenju poziva preko navedenih brojeva, a ne o tome da su pozivi upućivani iz Zagreba, umjesto iz Splita. Međutim, to u konačnici nije ni važno niti predstavlja bilo kakvo kazneno djelo ili prekršaj', objašnjavaju u najvećoj oporbenoj stranci u Hrvatskoj.

'Ne postoji ni kršenje etičkog kodeksa niti bilo kojih drugih etičkih normi jer su se u komunikaciji s članstvom koristili navodi koji predstavljaju činjenice, a ne bilo kakve insinuacije, sugestivna pitanja i sl., što se navodi u prigovoru Socijaldemokratske partije.

Na primjer, ako je prilikom anketiranja i postavljeno pitanje: 'Smeta li vam što je Ivo Baldasar 1991. godine, u jeku Domovinskog rata, napustio zemlju i otišao u Italiju', to nikako ne predstavlja insinuaciju, ili sugestivno pitanje. Još manje je to omalovažavanje, potkopavanje povjerenja, te umanjivanje političkog, profesionalnog i ljudskog integriteta gospodina Ive Baldasara. Njegov odlazak iz Hrvatske 1991. godine je opće poznata stvar o kojoj se on više puta očitovao u javnosti. A ponašanje tijekom oslobodilačkog rata, za bilo kojeg kandidata, u svakoj demokratskoj zemlji – pa tako i u Hrvatskoj - i te kako je relevantno i legitimno pitanje.

Osim toga, predsjednik SDP-a gospodin Zoran Milanović javno je u medijima, dakle pred cijelom hrvatskom javnošću, retoričkim pitanjem 'tko je taj Penava i gdje je bio u ratu', pokušao diskreditirati HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu. Naime, Ivan Penava je 1991. godine imao 16 godina, dakle bio je maloljetan. Zašto bi onda građane Splita bilo zabranjeno, odnosno neetično pitati, smeta li im to - što je kandidat za gradonačelnika Baldasar 1991. godine, sa trideset i nešto godina, napustio svoj grad i državu?!', stoji u očitovanju koje je potpisao predsjednik GO HDZ-a Split, Petar Škorić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene