Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Podupiru stav HBK

HDZ zakon umjetnoj oplodnji izjednačio s Jasenovcem i Bleiburgom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) nema podršku niti HDZ-a. Naprotiv, na današnjoj pressici, HDZ je taj zakon izjednačio s nacističkim metodama, Jasenovcem i Bliburgom.

Damir Jelić, potrpedsjednik HDZ-a, naveo je neke najveće sramote nacije, a među prvima je spomenuo Jasenovac, za koji je podsjetio kako ga je i blaženi Alojzije Stepinac još 1943. godine proglasio najsramotnijim događajem i koji je usporediv s prijedlogom zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Pročitajte i ovo Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova - 2 Razgovori i pregovori Božinović za Dnevnik Nove TV: "Sastavit ćemo vrlo brzo Vladu" Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

>> HBK o Zakonu o medicinskoj oplodnji: 'To je nemoralno i nehumano'

Jelić je potom dodao kako se isti zakon može usporediti i s Bleiburgom, a njegov stranački kolega, ginekolog dr. Ante Ćorušić za taj je prijedlog zakona rekao kako 'podržava eugeniku, odnosno znanost o napretku rase koji su izmislili nacisti'.

HDZ stao uz bok HBK

Hrvatska demokratska zajednica poduprla je jučerašnju izjavu stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) o Konačnom prijedlogu zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO), koji smatra duboko nemoralnim i nehumanim, a pobjeda na izborima predlagateljima zakona ne daje neograničenu vlast nad životom i smrću niti im daje otvorene ruke za urušavanje temeljnih vrijednosti poput braka i obitelji.

"Podupiremo izjavu HBK koja je integralni dio promišljanja HDZ-a te građansku inicijativu 'I ja sam bio embrij', a podići ćemo sve stranačke resurse u organizaciji referenduma o tom pitanju", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu te stranke njezin potpredsjednik Damir Jelić. Istaknuo je da je taj zakon pitanje života i smrti te kako je nevjerojatno da se o tome danas uopće treba raspravljati.

"Težnja za životom u tom zakonu sije smrt, što je krajnje neprihvatljivo", rekao je Jelić i dodao da se zakon o MPO-u može svrstati u razinu najgorih hrvatskih tragedija.

Stalno vijeće HBK u jučerašnjemu priopćenju među ostalim podsjeća kako predlagatelji zakona neprestano ističu da su tijekom predizborne promidžbe obećali građanima da će donijeti takav zakon. Smatraju da ih obećanje obvezuje, a pobjeda na izborima daje opravdanje za njegovo donošenje, no Stalno vijeće HBK ocjenjuje kako ni obećanje ni pobjeda na izborima ne daje pobjednicima neograničenu vlast nad životom i smrću niti im daje otvorene ruke za urušavanje temeljnih vrijednosti poput braka i obitelji.

Ginekolog Ante Čorušić istaknuo je kako je, po prijedlogu zakona, da bi takvim postupcima dobili jedno dijete, potrebno žrtvovati desetero njegove braće i sestara.

"Trideset posto zametaka ne preživljava zamrzavanje, a onaj koji ih zamrzava zna da će njih toliko biti uništeno", rekao je Čorušić, ističući da podupire želju bračnog para - muškarca i žene da im suvremena medicina omogući sve što im može dati, ali bez zamrzavanja zametaka i bez heterologne oplodnje i doniranja jajnih stanica. Napomenuo je kako ima još zakona koje bi hrvatska vlada trebala donijeti kako bi se poboljšalo socijalno i gospodarsko stanje u zemlji koja je u krizi.

"Taj zakon iritira veliku većinu hrvatskih građana, s njime se ne slaže ne samo Katolička crkva, nego i islamska i židovska zajednica te Srpska pravoslavna crkva", rekao je, dodajući da je taj zakon "samo jedan od mnogih iritantnih postupaka ove vlasti koji je počeo ukidanjem pokroviteljstva nad komemoracijom na Bleiburgu, nastavljen stalnim zahtjevima da se vjeronauk izbaci iz škola te odlukom da se ne gradi pelješki most".

Istaknuo je da je zakon o MPO-u protuprirodan i usmjeren protiv obitelji i očinskoga skrbništva nad djecom te da njegovi kreatori govore da je on u službi pronatalitetne politike, što ne smatra točnim.

"Prošle godine u Hrvatskoj je bilo 43 tisuće novorođenčadi, svega njih jedan i pol posto bilo je začeto metodama umjetne oplodnje, a kolege koji se bave tim pitanjem olako se odlučuju na umjetnu oplodnju, a da prije nisu pokušali napraviti neke druge metode liječenja neplodnosti, primjerice rekonstrukciju jajovoda", rekao je Čorušić.

Smatra da su predlagatelji zakona ljudi koji imaju svoje privatne poliklinike, a stvorena je i korporativna mreža privatnih i državnih poliklinika u kojima se dobro zarađuje.

Osvrnuo se na izjavu ministra zdravlja Rajka Ostojića po kojoj je Europski odbor za umjetnu oplodnju priopćio da je hrvatski zakon najbolji i da će ga kopirati čak i druge zemlje Europske unije, ističući da ona nije točna jer Europski odbor za umjetnu oplodnju "kao takav ne postoji".

Europska komisija rekla je da svaka država ovisno o svjetonazoru donosi taj zakon po svojoj mjeri "i nema nikakvih direktiva Europske komisije da mi moramo imati takav zakon", istaknuo je.

Psihijatar i glavni tajnik Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva Ivan Ćelić rekao je da konačni prijedlog zakona o MPO-u nije u skladu s Ustavom RH, zahtjevima međunarodnih ugovora koji reguliraju ljudska prava, posebice Konvencijom o pravima djeteta, Obiteljskim zakonom i Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

"Pravno je neprihvatljivo ozakoniti zamrzavanje zametaka, omogućiti stvaranje ljudskog zametka spajanjem sa spolnim stanicama zamjenskog roditelja te omogućiti stvaranje zametka izvan obiteljskog okružja, čime se rođenom djetetu unaprijed uskraćuje pravo na oba roditelja", istaknuo je, dodajući da zakonski prijedlog "vrvi" mnogim nelogičnostima.

"S jedne strane strane se implementira pravni status ljudskog zametka, a s druge strane se niječe da je ljudski zametak ljudsko biće", istaknuo je i dodao da HDZ podupire izjavu Stalnog vijeća HBK te da Crkva nije nevladina udruga, čime je smatra aktualna vlast.

"U prvom nacrtu zakonskog prijedloga o MPO-u nije bilo predviđeno da mogućnost korištenja tehnika potpomognute oplodnje imaju neudane žene, što je promijenjeno intervencijom Vesne Pusić, čime je ministar Ostojić pristao na daljnju ideologizaciju zakona. Danas je u Hrvatskoj na snazi borba protiv kršćanskih vrednota, dostojanstva života i obitelji te razaranje temeljnih vrednota hrvatskog društva, što nećemo dopustiti", zaključio je Ćelić.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene