Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je novinarima za današnjeg posjeta Osijeku kako je nezgodno da komentira slučaj vezan za kupnju vojnih kamiona i tajni iskaz generala Milićevića jer se radi o postupku za koji je nadležno sudstvo i krim policija.


Rekao je kako je još prije četiri godine tražio da se taj slučaj riješi. Predsjednik je bio zamoljen za komentar u vezi s tajnim iskazom generala Joze Milićevića o tome slučaju koji je objavljen u današnjem tisku i koji tereti bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića.

Vezani članci Incident u Petrinjskoj vojarni: Ilustracija - 1 Pokrenuta istraga zbog oštećenja oklopnog vozila u petrinjskoj vojarni: Je li bilo ljudske pogreške? Slika nije dostupna Hebrang: Tko će odgovarati za štetu nanesenu Rončeviću?

Na upit Nove TV je li general Miličević tražio pomoć od njega, rekao je kako nikakvu pomoć od njegova Ureda nije zatražio.

Hebrang kaže da će kazneno odgovarati onaj koji je iskaz dao medijima

HDZ-ovac Andrija Hebrang u srijedu će saborskom povjerenstvu koje istražuje MORH-ovu nabavu vojnih kamiona 2004. predložiti da od Državnog odvjetništva zatraži da istraži curenje u javnost tajnog iskaza koji je pred Povjerenstvom dao general Jozo Milićević, tadašnji v.d. glavnog inspektora Oružanih snaga RH.

Hebrang je objasnio da je curenjem Milićevićeva iskaza prekršen Zakon o službenoj tajni, budući da je ministar obrane Branko Vukelić Milićeviću zabranio da javno govori o nalazu inspekcije iz 2005., zbog čega je Milićević pred Povjerenstvom i svjedočio na zatvorenoj sjednici.

'Definitivno je riječ o kršenju Zakona o službenoj tajni, a tko je medijima dao izvješće mora utvrditi policija', kazao je Hebrang, koji nije želio nagađati kako je tajni iskaz završio u današnjem tisku.

Onoga tko je medijima proslijedio Milićevićev iskaz Hebrang optužuje i za manipuliranje javnošću, jer je, tvrdi, novinama dao samo mali i manje važan dio iskaza. 'Drugi, mnogo važniji dio, kojim su otklonjene sumnje u namještanje natječaja, nije objavljen', kazao je Hebrang. Nije mu, međutim, žao što je osobno zatražio da se Milićevićev iskaz zatvori za javnost, jer se, kaže, po zakonu nije ni moglo drugačije, s obzirom da je ministar generalu zabranio javno svjedočenje.

Hebrang je uvjeren da će cijela istina izići na vidjelo na sjednici u srijedu, tijekom rasprave o fonogramu s prošle sjednice, na kojoj je Milićević svjedočio.

Markovinović pretpostavlja da je to bio Stazić

Hebrangov stranački kolega Krunoslav Markovinović pretpostavlja, pak, da je tajni iskaz novinaru dao upravo predsjednik Povjerenstva Nenad Stazić. ' Fonogram su do danas podigli jedino Stazić, Boris Šprem i Goran Beus Richembergh. Stazić ga je podigao prekjučer, Šprem jučer, a Beus Richembergh ga, po mojim informacijama, još uvijek nije preuzeo od tajnice, pa pretpostavljam da je to bio Stazić ', rekao je Markovinović.

Dodao je da ga 'žalosti činjenica da su kolege u predizborne svrhe prekršili zaključak Povjerenstva da se sjednica zatvori na zahtjev ministra'.

Vukelić kaže da Stazić laže, da je poslao svu dokumentaciju

Ministar obrane Branko Vukelić ustvrdio je danas da je njegovo ministarstvo istražnom povjerenstvu koje utvrđuje okolnosti oko sporne nabavke vojnih kamiona 2004. dostavilo svu traženu dokumentaciju, odbacivši prozivke predsjednika povjerenstva Nenada Stazića da nisu dostavljeni svi dokumenti, pa tako ni sam ugovor o nabavci kamiona.

'Istina je da sam poslao svu dokumentaciju i nije istina što Stazić kaže. Vjerujem da vjerujete meni', kratko je Vukelić poručio novinarima koji su ga čekali ispred Banskih dvora.

SDP-ovac Stazić je, naime, nedavno rekao kako povjerenstvo, iako ga je tražilo, nije dobilo ugovor koji je MORH sklopio s tvrtkom Eurokamioni, ali ni neke druge tražene dokumente, zbog čega je najavio podizanje kaznene prijave protiv ministra Vukelića

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju