Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UŽIVO iz Sabora o proračunu

'SDP ne traži smanjenje plaća i mirovina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici danas su nastavili raspravu o prijedlogu državnog proračuna za 2011. godinu.

HDZ-ovi zastupnici pozvali su građane da ne nasjedaju na, kako su rekli, oporbena podmetanja i strašenja o ekonomskoj katastrofi, već da vjeruju vladi i njezinim najavama da iduće godine Hrvatska izlazi iz krize.

Pročitajte i ovo Sabor 77 za i 42 protiv Hrvatski sabor izglasao proračun za 2024. Politčki rat zbog proračuna - 1 Slijedi superizborna godina Je li novi proračun vatrogasna mjera zbog HDZ-ova rejtinga? "Novac doslovno odlazi u vjetar"

"Dijelu oporbe važnije je kako će doći na vlast, nego kako građani žive", poručio je Boris Kunst (HDZ).

Oporbu je prozvao da nema hrabrosti građanima jasno reći kako im je namjera, dođu li na vlast, smanjivati plaće i mirovine te socijalna davanja, kao što su to, tvrdi Kunst, i činili dok su bili na vlasti, već da kao izgovor koriste MMF.

"Vlada ne nasjeda na cimanja oporbe, pojedinih ekonomskih analitičara i novinara da bi trebalo smanjivati plaće i mirovine, rezati socijalna davanja, otpustiti 25.000 ljudi u javnom sektoru. Vlada se ponaša odgovorno u ovom trenutku, svjesna da građani teško žive", istaknuo je.

"Neka građani ove obmane iz oporbe ne shvaćaju ozbiljno", poručio je Kunst.

>> Gubitnici i dobitnici novog proračuna

Istoga je stava i njegov stranački kolega Frano Matušić, prozivajući SDP da osim političkih podmetanja nije ništa konkretno predložio kako smanjivati deficit i proračunske izdatke te uravnotežiti proračun.

"Oni bi pozivali MMF jer ni dok su bili na vlasti nisu bili sposobni sami voditi državu", rekao je Matušić, koji je SDP prozvao i da je od 2000. do 2003. ekonomsku i fiskalnu politiku vodio tako što je "prodavao obiteljsko srebro" - HT, Riječku banku, PBZ, Inu, Splitsku banku, Plivu.

SDP-ov protunapad

HDZ-ove prozivke odbacio je Branko Grčić (SDP), ističući da njegova stranka nije prizivala MMF niti to danas čini. 'Nikad nismo zazivali MMF i ne zazivamo ga ni danas, ali se bojimo da ovakva fiskalna politika, koja ide prema kritičnoj fazi u kojoj bi javni dug mogao prijeći i 60 posto BDP-a, destabilizira javne financije i izvršenje svih obveza', upozorio je.

Predloženi proračun, smatra, ne može pridonijeti gospodarskom rastu i fiskalnoj stabilizaciji, a SDP se, ističe, zalaže za porezno rasterećenje gospodarstva i stanovništva, aktivne mjere zapošljavanja, suzbijanje nelikvidnosti i povećanje kapitalnih ulaganja.

SDP se zalaže i za davanje olakšica onim gospodarstvenicima koji svoj kapital reinvestiraju, a ne da ga izvlače iz Hrvatske, dok one koji kapital izvlače iz zemlje treba, tvrdi Grčić, porezno penalizirati.

Goran Marić (HDZ) za predloženi je proračun rekao da je, uz najavljeni zakon o fiskalnoj odgovornosti, prvi ozbiljan korak u konsolidaciji javnih financija u srednjoročnom razdoblju, nužnim naglasivši iskorištavanje svih neiskorištenih ekonomskih potencijala za poticanje gospodarskih aktivnosti i zapošljavanja.

'Ovaj proračun je zaštitio čovjeka, zaštitio je plaće i mirovine, ali to nije ekonomsko rješenje u recesiji', rekao je Marić, pozivajući na nužnu promjenu politike da se novac izdvaja u potrošnju, a ne proizvodnju.

Kao konkretne mjere za uštede na rashodovnoj strani predložio je da država više ne potiče uvoz, da prije no što HNB oslobodi pričuvu s poslovnim bankama dogovori uvjete kreditiranja.

Kao mjere za povećanje proračunskih prihoda među inim je predložio da se dobit trgovačkih društava u državnom vlasništvu, ne uloži li se u razvoj i investicije, uplaćuje u državni proračun, te da se poveća stopa poreza na dobit s 20 na 30 posto.

'Najobičnija je podvala da SDP traži smanjenje plaća i mirovina'

SDP-ovka Milanka Opačić odbacila je HDZ-ove optužbe da SDP želi smanjivati plaće i mirovine te socijalna davanja.

'Najobičnija je podvala da SDP traži smanjenje plaća i mirovina. Za SDP to je zadnja crta obrane', poručila je Opačić. Dodala je da se njezina stranka zalaže za drugačiju preraspodjelu u proračunu, 'bez prelijevanja novca u tuđe džepove'.

Slavko Linić je kao temeljnu karakteristiku proračuna za 2011. naveo vrlo male prihode, daleko manje od rashoda, te deficit koji se pokriva novim zaduženjem. Uvjeren je da to svjedoči kako vladajuća koalicija svojom gospodarskom politikom ne daje jamstva i sigurnost gospodarstvu da će mu poslovanje biti sigurno i konkurentno.

Šuker: Svi se slažu da je u Hrvatskoj cijena rada previsoka

SDP, naglasio je, stoga predlaže smanjenje doprinosa za zdravstvo na plaću, odnosno da radnik više ne plaća zdravstveno osiguranje 4,5 milijuna građana, već da se taj teret prenese na oporezivanje kapitalne dobiti, prihode od imovine, pa i one bez funkcije, oporezivanje bogatih.

Ministar financija Ivan Šuker kazao je kako svi slažu da je u Hrvatskoj cijena rada previsoka, te je najavio da će Hrvatska u idućoj godini krenuti u ozbiljnu reformu mirovinskog sustava koji će, najavio je, biti dugoročno održiv i omogućiti rasterećenje gospodarstva. 'To je tema od nacionalnog interesa', naglasio je.

Mimica: Vlada kupuje socijalni i politički mir

Neven Mimica je ocijenio da vladin prijedlog proračuna hrvatsko gospodarstvo i građane još dublje vuče na dno, prozivajući vladajuće da proračunom kupuju socijalni i politički mir u izbornoj godini.

'Predloženi proračun posljednji je čin propadanja jedne loše politike i vlade, ocijenio je.

Zastupnica Dubravka Šuica rekla je kako postoje naznake da Hrvatska izlazi iz krize te da BDP raste. 'Mi malo sporije izlazimo iz krize jer smo kasnije ušli', rekla je Šuica i dodala kako je ovaj prijedlog proračuna potpuno transparentan.

'Nije kriva Vlada za pad gospodarsva, kriva je kriza'

HDZ-ovac Franjo Lucić istaknuo je kako je proračun donesen u skladu s mogućnostima. 'Nije dobro da u javnosti širimo demagogiju, pogotovo od onih iz SDP-a koji su sav teret svalili na vladu i proračun', rekao je Lucić.

'Svjetska i ekonomska kriza glavni su krivci pada gospodarstva. Nije točno da je krivac hrvatska Vlada, koja je učinila sve kako bi pomogla', nastavio je Lucić te je dodao da budemo strpljivi dok se ne pokrene gospodarska aktivnost.

SDP-ova Nadica Jelaš rekla je kako 'armija nezaposlenih' svjedoči u stanju u gospodarstvu. 'Ovaj proračun se donosi u atmosferi potpune apatije hrvatskih građana, njih proračun ne zanima, zanima ih kako preživjeti', rekla je Jelaš.

'Ovaj proračun je realan iako je za mnoge razočaravajuće jer u njemu nema ništa predizbornog', rekao je Krunoslav Markovinović.

'Oni koji kao svoj najveći uspjeh ističu da će biti isplata plaća i mirovina dovoljno govori o njima', rekao je zastupnik Nenad Stazić te je dodao kako su građani povjerovali u obećanja za bolji život pa su sada ostali bez posla.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene