Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10. Sabor HNS-a

'HDZ troši novac i ulaže u golo kupovanje vlasti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata Radimir Čačić danas je, na 10. saboru HNS-a u Zagrebu, gdje se okupilo više od tisuću HNS-ovih izaslanika iz cijele Hrvatske, ustvrdio da su lokalni izbori prvi korak ka suštinskim promjenama koje Hrvatska u ovom trenutku treba više od ičega jer 'sadašnji model korumpirane vlasti, odmetnute od građana i države, više nije održiv'.

HDZ-ova Vlada, u maniri lošeg gospodara, stalno više troši nego što zarađuje, a novac ne ulaže u novu vrijednost nego u golo kupovanje vlasti', ocijenio je Čačić. Državne tvrtke i država, koja se, rekao je, u panici počela zaduživati na domaćem tržištu i tako isisala i ono malo novca na raspolaganju gospodarstvu, prestale su plaćati i tako nas opet vratile na prag opće nelikvidnosti s kraja devedesetih. 'Generacije ljudi u našoj zemlji žive lošije nego što zaslužuju zbog nesposobnih, neodgovornih i korumpiranih na vlasti i tome konačno treba stati na kraj', kazao je i ustvrdio da bez kvalitetne lokalne vlasti ni nacionalna pobjeda ne osigurava trajnost i budućnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ne kalkulirajte s referendumom' Sindikati političarima: Referendum će biti kada mi to kažemo! Slika nije dostupna 'Nije bilo jednostavno' HNS: Na izborima ostvareni svi strateški ciljevi te stranke

HNS prvi tražio neposredan izbor gradonačelnika

Podsjetio je da je HNS na prošlim lokalnim izborima porastao 50 posto i najavio da će na predstojećim izborima taj rast ponoviti, što, kako dodaje, dosad nije ostvarila ni jedna stranka. 'Naš cilj, koji ćemo i ostvariti, jest 900 vijećnika, između 50 i 60 načelnika i gradonačelnika i dva puta toliko zamjenika načelnika i gradonačelnika, te župan Varaždinske županije', najavio je Čačić. Ocijenio je da je za HDZ decentralizacija bila i ostala tek mrtvo slovo na papiru i podsjetio da je HNS prvi u Saboru zatražio neposredan izbor gradonačelnika.

'Hrvatska ne smije biti ogorčena provincija'

Na 10. saboru stranke prihvaćen je novi Statut HNS-a koji, rečeno je, donosi unutarstranačku demokratizaciju te Deklaracija o jačanju lokalne i regionalne samouprave, kojom se, uz ostalo, predlaže povećanje prihoda i ovlasti lokalne i regionalne uprave do europskog prosjeka od 25 posto. 'Hrvatska ne smije pristati da bude ogorčena provincija, na što nas svodi sadašnja vlast', poručila je Vesna Pusić, predsjednica Kluba zastupnika HNS-a u Hrvatskom saboru i ocijenila kako je došao kraj politici bahatosti i skupe države.

Vrijeme je za novu vlast

Navela je da je vrijeme za pravedno društvo i novu vlast koja nudi bolje obrazovanje, jačanje industrije i energetike, zaštitu okoliša, reformiranu poljoprivredu i jačanje regionalne politike, otkrivši tako dio HNS-ovog izbornog programa. 'Treba nam obrazovaniji i učinkovitiji državni aparat i izbacivanje korupcije kao načina funkcioniranja države', ustvrdila je Pusić i zaključila da je vrijeme da HDZ-ova vlast ode, a da promjene moraju početi odozdo prema gore.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene