Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska demokratska zajednica oštro se usprotivila najnovijem prijedlogu zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske koji, kako navodi, pod krinkom 'olakšanja realizacije papirnatog dijela' omogućava i izdvajanja javnih dobara RH koja su posljednja linija obrane hrvatskog suvereniteta.


'Šume, vode i poljoprivredno zemljište su nacionalno bogatstvo i zasigurno posljednja linija obrane hrvatskog suvereniteta', ističe u današnjem priopćenju Odbor za gospodarstvo HDZ-a. Izražava uvjerenje 'da će skretanjem teme javnosti oko uvođenja zdravstvenog odgoja u tišini po hitnom postupku donijeti taj kontroverzni zakon o investicijama, koji u članku 18. uz prodaju javnog dobra omogućava i oduzimanje privatnog zemljišta u ruke privatnog investitora ukoliko se utvrdi da je to važno za realizaciju strateškog investicijskog projekta'.

Navodi kako su '20 najvećih javnih tvrtki u prvih devet mjeseci 2012. ostvarile gubitak preko 257 milijuna kuna, za razliku od 2011. kada su te tvrtke za državu zaradile 557,9 milijuna kuna. U tom kratkom razdoblju dugovi su ekstremno narasli za čak 3,8 milijardi kuna, što jasno dokazuje činjenicu o nestručnom i nekompetentnom kadru koji upravlja našom državom', tvrdi HDZ.

Vezani članci Božidar Kalmeta Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu bivšem HDZ-ovu ministru: Božidaru Kalmeti će se ponovno suditi Ilustracija HDZ prodaje ajvar, napravili i posebne etikete: "Ovo je simbol lopovluka, teglice su ukradene"

>> Vode, šume, zemljišta...Sve to, i više, može prestati biti javno dobro

Ističe da 'nakon neuspjelog, dugo najavljivanog tsunamija investicija javnih poduzeća koji je trebao preokrenuti galopirajuće trendove nezaposlenosti, Kukuriku Vlada po hitnom postupku pokušava progurati zakon koji će omogućiti prodaju javnih dobara privatnim investitorima poput šuma, voda, cesta, poljoprivrednog zemljišta i ostalih nekretnina u vlasništvu države - ne bi li možda oni i pod cijenu prodaje nacionalnog blaga pokrenuli investicijski ciklus'.

HDZ smatra da Vlada donošenjem tog zakona o 'privilegiranim' investicijama ne želi rješavati ključno pitanje neučinkovite i spore administracije, pa desetke tisuća obrtnika, malih i srednjih poduzetnika, čija ulaganja neće biti na razini 150 milijuna kuna osuđuje na birokratske prepreke, tromu i neefikasnu administraciju. 'Zakon je stoga posljedica nefunkcioniranja ukupnog sustava, u kojem ništa ne funkcionira bez ministarske intervencije iz Zagreba', smatra HDZ.

Dodaje kako 'u tom očitom nedostatku kvalitetnih rješenja za pokretanja pozitivnih gospodarskih trendova i produktivne ekonomije, Vlada uz antipoduzetničku poreznu agresiju poseže za jednokratnom prodajom nacionalnog blaga - HPB-a, Croatia osiguranja i Hrvatskih autocesta kako bi zakrpali rupe u proračunu, ne vodeći računa o tome da ćemo tako uz financijsku izgubiti i cestovnu neovisnost'.

Na tragu toga, HDZ se oštro protivi i najnovijem prijedlogu Zakona koji pod krinkom 'olakšanja realizacije papirnatog dijela' omogućava i izdvajanja javnih dobara RH. Šume, vode i poljoprivredno zemljište su nacionalno bogatstvo i zasigurno posljednja linija obrane hrvatskog suvereniteta, ističe u priopćenju Odbor za gospodarstvo HDZ-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju