Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavili i program

HDZ odlučio tko su 12 odabranih za EU izbore: Evo što Plenković kaže o nositelju liste, koji uživa njegovo najveće povjerenje

Andrej Plenković i Karlo Ressler (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković i Karlo Ressler (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković i Karlo Ressler (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković i Karlo Ressler (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/2 >>
HDZ je u petak odredio kojih će 12 kandidata biti na njihovoj listi za izbore članova za Europski parlament, a nositelj liste bit će Karlo Ressler, savjetnik premijera Andreja Plenkovića i koordinator izrade stranačkog programa za europarlamentarne izbore, neslužbeno se doznaje iz stranke.

HDZ-ovu listu za izbore za Europski parlament (EP) predvodit će Karlo Ressler, savjetnik premijera Andreja Plenkovića i koordinator izrade stranačkog programa za europarlamentarne izbore „Hrvatska za generacije” koji su, uz kandidate na listi, u petak jednoglasno prihvatila najviša stranačka tijela.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

Na drugom mjestu HDZ-ove liste je aktualna europarlamentarka Dubravka Šuica, slijedi saborski zastupnik Tomislav Sokol, a na četvrtom je mjestu još jedna eroparlamentarka - Željana Zovko.

Peta na listi je saborska zastupnica i bivša glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak, a slijedi ju kolegica u Saboru Marijana Balić.

Sedmi na listi je župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, a slijedi državna tajnica u Ministarstvu prometa Nikolina Brnjac, ravnatelj Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije Stjepan Ribić, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Stjepan Adanić.

Listu te aspekte programa nakon sjednice stranačkog Predsjedništva, Nacionalnog vijeća te Središnjeg odbora predstavio je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković.

Plenković hvali Resslera

"Naš program ima pet poglavlja: uspješna europska Hrvatska, Europa rasta i poduzetništva, demokršćanski solidarna Europa, Europa nove generacije te sigurna i globalno snažna Europa", poručio je Plenković govoreći o izbornom programu.

Šef HDZ-a za Resslera ima samo riječi hvale.

"Potpredsjednik mladeži EPP, moj suradnik i savjetnik zadnjih nekoliko godina, pravnik je, angažiran na ključnim pitanjima realizacije programa Vlade i aktivnostima u stranci. Pravi je trenutak da kažemo javnosti da HDZ želi s ovakvim programima poslati poruku mladima da svojim radom, znanjem i zalaganjem, mogu doći u poziciju da preuzmu krupnu političku odgovornost. Uvjeren sam da će on to povjerenje pravdati", naglašava šef HDZ-a.

Ressler: "Imamo odgovore na izazove"

Sam Ressler je poručio da HDZ ima odgovore na izazove s kojim se suočavaju te da će pokazati kolika je razlika između odgovornosti, znanja i kompetencije s jedne strane te "svih suprotnih karakteristika s druge".

"Dosta sam ulagao u svoje obrazovanje, svjestan sam važnosti europskog projekta za Hrvatsku. U ovom aspektu programa za europske izbore želim predstavljati sadržaj i vrijednosti koje imamo tako da ću pokušavati da fokus u kampanji bude na tome", poručio je Ressler, odgovarajući na pitanje je li dobio savjet od Vladimira Šeksa, čiji je posinak.

U središnjici HDZ-a završio je sastanak Predsjedništv, Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora na kojima je jednoglasno prihvaćena lista HDZ-ovih kandidata za izbore u EP.

Ovo je prva lista koju je šef HDZ-a Andrej Plenković samostalno složio.

Prvi nositelj, Karlo Ressler, javnosti manje poznata osoba, ali od velikog je povjerenja Andreja Plenkovića. I u Vladi i u stranci gotovo mu je desna ruka. U stranci je vodio izmjene statuta, bio je ključna osoba koja je promijenila statut HDZ-a.

Iako su joj mnogi predviđali veliku briselsku budućnost, na listi nema Gabrijele Žalac. Nakon prometne nesreće sasvim je jasno da za nju na listi nije bilo mjesta. Na listi nema niti nikoga tko bi mogao sloviti kao desno krilo HDZ-a. Ovo su ljudi Plenkovića koji idu tražiti potporu hrvatskih birača za još jednu pobjedu.

HDZ prema istraživanjima koje objavljuje Dnevnik Nove TV ima pet sigurnih mandata i bore se za šestog zastupnika. To bi za njih, i predvečerje parlamentarnih izbora, bio sjajan rezultat.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene