Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jadranka Kosor izjavila je da zastupnički Klub HDZ-a podupire izmjene saborskog Poslovnika kada za to postoji opravdana potreba, no kako to ne nalazi u nakani vladajućih da ukinu institut ispravka netočnog navoda, te kako se HDZ tome protivi.


Nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora koje je raspravljalo o tezama za najavljene izmjene Poslovnika, Kosor je izjavila kako HDZ-ov klub podupire izmjene ako za njima postoji potreba ili se usklađuju sa stvarnim životom, poput činjenice da Hrvatska iduće godine postaje članica EU.

Vezani članci Slika nije dostupna Doznajte tko bi mogao biti najbogatiji saborski zastupnik Slika nije dostupna Šprem: Treba ukinuti institut netočnog navoda

>> Šprem: Zastupnike će se ubuduće kažnjavati novčano!

'U tom smislu treba iznijeti neke promjene, ali smo protiv ukidanja ispravka netočnog navoda kao instituta iz Poslovnika. To je sasvim sigurno ograničavanje prostora za rad zastupnika, za govor zastupnika', rekla je Kosor.

Naglasila je kako na najavljeno ukidanje ispravka netočnog navoda gleda kao na apsolutno i potpuno onemogućavanje da zastupnici ispravljaju ne samo neistine, nego i laži, te da reagiraju na laž koja je izrečena, što se - ocijenila je - 'nažalost često puta događa'.

'Mi ćemo biti protiv toga', poručila je Kosor, dodavši kako je HDZ predložio da se o promjenama Poslovnika pokuša postići konsenzus, odnosno da se ne ide na preglasavanje, već da se o tom pitanju raspravlja na plenarnoj sjednici u dva čitanja.

O nakanama vladajućih, kazala je, ne može detaljno govoriti jer još nisu definirane u pisanom obliku, a oko najava da bi se mijenjao i institut povrede Poslovnika rekla je da ni taj institut ne bi trebalo ukidati, već nastojati da zastupnici ne zloupotrebljavaju institute iz Poslovnika, što je odgovornost klubova i čelnika stranaka.

Na novinarski upit kako to da se HDZ sada protivi ukidanju ispravka netočnog navoda, iako je isto to predlagao prije dvije godine, Kosor je odgovorila kako to nije bio prijedlog HDZ-a, već inicijativa Odbora za Ustav i Poslovnik koja je bila upućena svim klubovima.

'Mi smo o tome raspravljali na Klubu zastupnika HDZ-a i ja sam tada kao predsjednica HDZ-a rekla da smatram da ne bi trebalo ukinuti institut ispravka netočnog navoda i taj prijedlog su zastupnici HDZ-a prihvatili', poručila je.

Napomenula je da se u mandatu HDZ-a taj institut nije ukidao, jer se to, kazala je, može tumačiti kao smanjivanje prostora za rad zastupnika, posebno oporbenih.

'A oni koji govore da zlouporaba tog inistuta doprinosi urušavanju dostojanstva Sabora trebaju se osvrnuti na izjavu ministra Jovanovića od kojeg nitko nije tražio ispriku, koji je Sabor nazvao kokošinjcem. To jest problem o kojem bi trebalo raspravljati Predsjedništvo Sabora, jednoglasno osuditi i tražiti ispriku ministra Jovanovića', naglasila je Kosor.

Šprem pokazao želju za konsenzusom

Predsjednik Sabora Boris Šprem novinarima je izjavio kako je Predsjedništvo iza zatvorenih vrata imalo sadržajnu i opsežnu raspravu o budućim izmjenama Poslovnika, te iskazalo želju da se oko toga postigne konsenzus.

Šprem je najavio da će se detaljnije raspraviti te pokušati postići konsenzus i oko promjene instituta povrede Poslovnika, koji se, kazao je, često zloupotrebljava

To će, naglasio je, zahtijevati dva čitanja tog prijedloga na plenarnoj sjednici te još jednu sjednicu Predsjedništva na tu temu, prije nego prijedlog izmjena Poslovnika dođe na sjednicu saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kao predlagatelja.

Šprem očekuje da će prvo čitanje na plenarnoj sjednici uslijediti za tri do četiri tjedna.

'Treba demokratizirati rad Sabora. Sabor i njegov rad se može demokratizirati tako da se osuvremene komunikacijski procesi i odnosi, a to prije svega znači, još uvijek tako mislim kao što sam mislio i prije, ukidanje ispravka netočnog navoda kao jednosmjerne komunikacije između sudionika na plenarnoj sjednici Sabora', poručio je predsjednik Sabora.

Uz to, istaknuo je, nužno je osnažiti institut replike koji bi se ubuduće mogao primjenjivati i prema predstavnicima Vlade, odnosno predlagatelja zakonskih propisa.

Upitan koja su, što se izmjene Poslovnika tiče, početna stajališta vladajuće koalicije, a koja oporbe na čelu s HDZ-om, odgovorio je kako je potreba demokratizacije rada Sabora zajedničko stajalište svih klubova.

No, naglasio je, ta se demokratizacija ne može postići samo Poslovnikom kao normom, nego prije svega odgovornim ponašanjem zastupnica i zastupnika, "ali norma koja doprinosi tom ponašanju može biti korisna".

Na pitanje u čemu se vladajući i oporba razilaze, Šprem je odgovorio kako na sjednici Predsjedništva nisu ulazili u detalje, ali i podsjetio da je HDZ prije dvije godine predlagao ukidanje ispravka netočnog navoda, ali da do realizacije toga nikada nije došlo, navodno, kako je rekao, jer klubovi na taj prijedlog nisu reagirali.

'Nisam to ispitivao, ja sam samo za to da se ide k tome da se postigne konsenzus, jer ako se postigne konsenzus onda će i promjene biti lakše i provesti', rekao je.

Upitan tko se protivi ukidanju ispravka netočnog navoda, odgovorio je kako po tom pitanju postoje određene razlike među klubovima, ali da one nisu do kraja definirane, budući da se rasprava danas vodila o tezama, a ne o nekom pisanom materijalu.

Na pitanje da li se i dalje zauzima za mogućnost novčanog kažnjavanja nepristojnih zastupnika te je li taj svoj stav iznio na Predsjedništvu, Šprem je odgovorio kako o tome danas nije govorio, te da to pitanje eventualno dolazi u obzir tek nakon donošenja novog Poslovnika, kada će biti riječi i kodeksu ponašanja zastupnika.

'To je jedna druga priča o kojoj sada ne bih govorio s obzirom na to da još uvijek prikupljamo informacije iz drugih zemalja, izučavamo kako su to one riješile', kazao je.

Predsjedništvo će, rekao je Šprem, razmotriti i neke druge prijedloge izmjene Poslovnika, poput onog Hrvatskih laburista da se saborska sjednica ne može prekidati na dulje od pet dana, odnosno da tada mora uslijediti nova.

Šprem je najavio da će se saborsko Predjedništvo sastati u utorak, dan prije početka sjednice Sabora, kada će raspravljati o temu pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad komemoracijom na Bleiburgu. (Hina)