Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv uređenja popisa birača

HDZ protiv Bauka: Registracija birača iz dijaspore je protuustavna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najjača oporbena stranka protivi se prijedlogu uređenja popisa birača jer smatraju da je predložena registracija birača iz inozemstva bila protuustavna.

Uvođenje reda u biračke popise jedno je od predizbornih obećanja aktualne vlasti. Ministar uprave Arsen Bauk branio je danas pred saborskim zastupnicima Zakon o uređenju biračkih popisa.

Pročitajte i ovo Josipa Krajinović i Arsen Bauk Bruse se detalji Hoće li se nastaviti rasipanje SDP-ove koalicije? Arsen Bauk otkrio je li postignut dogovor s Dalijom Orešković Arsen Bauk otkrio kada će SDP predati liste za izbore Dotaknuo se i Grbina Bauk otkrio kada će SDP predati svoje liste: "Kandidat za premijera ne postoji u hrvatskom pravnom poretku"

>> GONG: Zakon o pravu na pristup informacijama još uvijek neprepoznat

Svi su zastupnički klubovi 'za' osim HDZ-a. Oni su uvjereni kako aktualna vlast želi ograničiti i oduzeti pravo glasa hrvatskoj dijaspori. Ministar Bauk predlaže registraciju birača izvan Hrvatske, a HDZ tvrdi da je to protuustavno.

Donedavni ministar uprave, HDZ-ovac Davorin Mlakar pojasnio je da je predloženi model registracije birača protivan hrvatskom Ustavu jer se pojedine ljude koji se ne registriraju može brisati iz popisa birača.

No, ministar Bauk mu je odgovorio da 'nitko iz registra birača neće biti izbrisan, a da bi netko ostvario biračko pravo mora biti državljanin stariji od 18 godina s prebivalištem u Hrvatskoj ili izvan nje'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene