Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Mislava Bage

HDZ-ovo blato uprljalo Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jutro je i svaki ministar dan počinje histeričnim čitanjem novina, slušanjem vijesti, a onda pogleda kroz prozor i traži svog vozača.

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj

Ako ga vidi, siguran je i spokojan, još je u igri. Znači istrage nisu dovele do njega. Radio je po zakonu ili ga zasad optuženici u USKOK-ovoj sobici ne terete.

I tako to traje već tjednima, ako ne i mjesecima. Više ne znaju tko je sljedeći i što je sljedeće. Koja će se prljava tajna HDZ-ove vladavine razotkriti u iskazima. Nema tu više nikakve strategije. Sve se svodi na čekanje i pokušaj spašavanja vlastite kože. Političari iz vlasti teško se javljaju na mobitele, a ako se i jave, pričaju što manje (možda sumnjaju da ih se prisluškuje, tko zna), no njihova hladna blijeda lica govore više od svega. HDZ-om je zavladao strah.

Kako je prokazivanje po mogućnosti nadređenog u ovom trenutku najbolja disciplina pred Odvjetništvom, za svoj nemar ili nečinjenje uvijek mogu naći pogodnu metu - Ivu Sanadera.

Šalju poruku da su sedam godina lagali

No HDZ-ovci imaju mnogo problema. Prvo prokazivanjem Sanadera spašavaju svoju kožu, ali onda jasno šalju poruku da su zapravo sedam godina sve lagali, da su ministri koji ni o čemu nisu odlučivali ni radili na napretku zemlje. Jer ako je Sanader o svemu odlučivao, nagovarao ih ili poticao, u pitanju je uistinu dječji vrtić, kako je to jednom bivši premijer rekao, a ne Vlada.

Teško da su spremni preuzeti odgovornost da su ga slijepo slijedili, pokorno ga slušali i sve ispunjavali, a sada su uvidjeli svoju pogrešku i onda će narodu reći – OPROSTITE. Hoće li to narod prihvatiti? HDZ-ov stil, ili bolje reći Sanaderov stil, kontaminirao je politiku na dulje razdoblje. Bahatost, nepotizam je ono što je poticano i nikad dovedeno u pitanje.

HDZ-u treba provjetravanje

Sanader je otišao preko noći, ali može li taj stil nestati. HDZ će najgore učiniti ako krene u desanaderizaciju, a započne postupak kosorizacije stranke. Toj stranci koja je uzdrmana i ne zna koliko će još 'krvariti' sada, ma koliko pogubno bilo, hitno treba otvaranje i provjetravanje.

Premijerka Kosor bit će uvjerljivija u borbi protiv korupcije, koliko god bila druga u Sanaderovu timu, ako otvori stranačke račune, sefove, blagajne i sve da na provjeru. Sve dok stranka šuti ili negira postojanje 'crnih fondova', uprljani su svi u HDZ-u, ali nažalost i u politici. Samo će se dati za pravo onima koji kažu da su svi u HDZ-u ili politici zapravo lopovi. Što naravno nije točno i pogubno je. U HDZ-u, kao i u svakoj stranci, ima onih koji iskaznicu koriste za osobnu korist. Iskazi iz HDZ-ove bliske prošlosti sada pokazuju kako je to izgledalo u jednoj stranci.

Ministri u strahu

Sve dok HDZ šuti i ne čini ništa da se rasvijetli sve oko financiranja te stranke, vlast će biti u blokadi. Ministri su u strahu, a zemlja se nastavlja mrcvariti. HDZ-ovu budućnost sada pišu njezini 'mangupi' koji nisu u jednom trenutku na sebe željeli preuzeti teret krivice, već je žele podijeliti i s onima koji uživaju blagodat slobode.

No sloboda jednima ili pritvor drugima, tako je nebitno za ostale. Mi smo već u blatu.

>> Arhiva

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene