Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenkoivć najavio je kako već danas počinju razgovori HDZ-a i Mosta te da ima razumijevanja za Mostova jamstva, ali da će o tome trebati detaljno raspraviti.


Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, najavio je da će HDZ-ova radna skupina za razgovore s drugim parlamentarnim strankama oko sastavljanja nove Vlade od utorka krenuti kontaktirati s drugim strankama te će tražiti rješenje za izbjegavanje situacije koja se dogodila nakon prošlih parlamentarnih izbora.

HDZ i Most danas u 17 sati u središnjici HDZ-a započinju razgovore o mogućoj suradnji u Vladi. Plenković je izvijestio da se načelno slaže s jamstvima koje Most traži, ali da ih treba detaljnije razjasniti. Naročito se osvrnuo na točku oko gospodarskog pojasa jer je to iznimno kompleksna tema i zahtijeva analizu međunarodno-pravnih aspekata.

'Razgovarao sam s Petrovom, čestitao mu na rezultatima. Dogovorili smo da danas u 17 sati započnu razgovori između HDZ-a i Mosta. Načelno imamo razumijevanja za točke koje su navedene. Najprije ćemo razgovarati s Mostom, idemo prvo s partnerom koji nam se čini prirodnim', rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na jučerašnju sjednicu Nacionalnog vijeća, kazavši da je htio čuti od kolega koji su dugo u politici, kako pristupiti razgovorima o koaliciji.

"Jučer smo imali sjednicu Nacionalnog vijeća na kojoj smo dogovorili platformu i danas će krenuti razgovori i prvi kontakti s Mostom i drugim strankama", rekao je Plenković novinarima ispred središnjice HDZ-a.

Upitan je li prije izbora telefonski razgovarao s čelnikom Mosta, Božom Petrovom, odgovorio je da su razgovarali o drugim temama, a ne o poslijeizbornoj suradnji.

Negativno je odgovorio na pitanje je li istina da je u kontaktu s čelnicima HNS-a i HSS-a, kazavši kako u tome postoji puno spekulacija.

U pregovaračkom timu HDZ-a su Gordan Jandroković, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić, Zdravko Marić, Goran Marić te Davor Božinović.

Podsjetimo, na sastanku u ponedjeljak Nacionalno vijeće HDZ-a odlučilo je da pristup pregovorima o formiranju buduće hrvatske Vlade bude na osnovi HDZ-ova izbornog programa koji je bio orijentiran prema budućnosti, gospodarstvu, konkurentnosti, radnim mjestima, demografskoj politici, društvenoj pravednosti i uključenosti u društvo ranjivih skupina društva na najbolji način. Na toj platformi, pojasnio je Plenković, oformljena je i radna skupina za razgovore s drugim parlamentarnim strankama oko sastavljanja nove Vlade.

Izrazio je uvjerenje i da će u ustavnim i zakonskim rokovima uspjeti formirati stabilnu vladu. HDZ-ov pregovarački tim vodit će predsjednik stranke Plenković, a u njemu će biti i glavni tajnik Gordan Jandroković, politički tajnik Davor Ivo Stier, Ivana Maletić, Zdravko Marić, Goran Marić te Davor Božinović.

Velika koalicija s SDP-om ne dolazi u obzir

Plenković je, upitan kako će se postaviti na zahtjeve Mosta, čestitao Mostu na izbornom rezultatu, ali i istaknuo da je HDZ uvjerljivi pobjednik izbora.

Najavio je i da u će u pregovore s drugim strankama nastupiti s te pozicije i na temelju njihove izborne platforme. Napominjući da znaju o čemu je riječ u sedam Mostovih zahtjeva, kazao je da neki od njih mogu biti prihvatljivi dok neki zahtijevaju detaljnije razgovore.

Predsjednik HDZ-a odbacio je bilo kakvu mogućnost velike koalicije s SDP-om, kazavši da to ne dolazi u obzir. Upitan razmišlja li o sastavljanju Vlade bez Mosta, odgovorio je kako će sve biti vidljivo nakon nekoliko narednih dana.

Naglasio je i da nema alternative vezane uz pitanje tko će biti premijer. Ponovio je kako je prirodno da stranka koja je jasan relativni pobjednik izbora ima pravo da njezin čelnik bude novi premijer.

Otvoreni za razgovore sa strankama Narodne koalicije, osim SDP-a

O tome bi li pristao na suradnju s drugim strankama Narodne koalicije, osim SDP-a i IDS-a, kazao je da će vidjeti "kakva će biti evolucija u kontekstu koherentnosti sastava Narodne koalicije", kazavši da su otvoreni za razgovore.

Naglasio je da su otvoreni za suradnju sa svim predstavnicima nacionalnih manjina.

Pojasnio je i da HDZ, kao član obitelji Europske pučke stranke, pridaje veliku pozornost suradnji s manjinama i poštivanju njihovih prava. No, istovremeno očekuju i da se poštuju prava hrvatske manjine u drugim zemljama.

Plenković je kazao da su na sastanku Nacionalnog vijeća analizirali rezultate prijevremenih parlamentarnih izbora.

Izrazio je i zadovoljstvo što je HDZ u zemlji povećao broj saborskih mandata s 56 na 59 te dva mandata u dijaspori. Izrazio je i zadovoljstvo što će HDZ u Saboru imati 57 mandata, što je prilična razlika u odnosu na SDP koji ih ima 38. Pojasnio je i da se sjednica Nacionalnog vijeća održala u zagrebačkom HDZ-u jer su ključni napredak u rezultatima izbora ostvarili u I., II., VI. i VII. izbornoj jedinici. (I.D. / Hina)

Od 151 mjesta u Hrvatskom saboru, HDZ je osvojio 61 zastupničko mjesto. Narodna koalicija ima 54, Most 13, Živi zid s partnerima osam, IDS/PGS tri, Bandićeva Koalicija za premijera dva, HDSSB i nezavisna lista Željka Glasnovića imaju po jedno zastupničko mjesto.