Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smatraju 'Program 72 sata' nestručnim

HDZ optužuje Vargu za jeftini predizborni populizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ je u četvrtak novi program brzog zbrinjavanja onkoloških bolesnika u roku 72 sata nazvao "jeftinim predizbornim populizmom ministra zdravlja Siniše Varge" zbog kojeg će pacijente liječiti nestručni timovi, samo da bi se ispunio obećani rok liječenja od 72 sata.

"Najava da će pacijenti s malignom bolešću biti operirani u roku 72 sata nezabilježen je slučaj u povijesti europske medicine i potencijalno opasan za pacijente kojima se nudi lažna sigurnost", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

Vargu je optužio za korištenje medijskog prostora HRT-a, kojim se upušta u avanturu "isključivo iz populističkih i politikantskih interesa u svrhu predizborne kampanje", dovodeći u potencijalnu opasnost pacijente koje će liječiti nedovoljno educirani kadar.

"To je opasno i očekujemo da stručna društva, poput liječničkog zbora i komore, reagiraju na takve najave", rekao je Ćorušić.

Povećane potrebe za dozama krvi - građani pozvani na dobrovoljno darivanje krvi

Smatra kako je riječ o bespotrebnom projektu jer brzina operacije nije presudna za ishod liječenja onkloškog bolesnika, već je važna stručnost tima koji vodi liječenje, o čemu aktualna administracija vodi premalo računa.

HDZ je u svom planu zdravstvene reforme naglasak stavio na centralizaciju i akreditaciju bolnica, kako bi se točno znalo gdje se uspješno mogu liječiti određene bolesti, ističe Ćorušić.

Varga, koji je u četvrtak sudjelovao na zdravstvenom savjetovanju u Opatiji, odmah je odbacio HDZ-ove optužbe ustvrdivši da "čelnici HDZ-ova Odbora za zdravstvo zagovaraju zdravstveni sustav po kojem bi sirotinja imala pravo samo na hitnu pomoć, a sve ostalo bi morala nadoplaćivati".

"Moja je misija sačuvati Štamparov model zdravstva baziran na solidarnosti, kako bi svi građani imali jednako dostupnu zdravstvenu zaštitu. Na žalost, neki su izgubili empatiju i suosjećajnost sa pacijentima pa ih pozivam da je pronađu", rekao je Varga.

Ustvrdio je da se "Program 72 sata" već uspješno provodi u KBC-u Sestre milosrdnice, a taj klinički protokol može se prenijeti i na sve ostale hrvatske bolnice.

Ćorušić je pred novinarima također oštro kritizirao program smanjenja listi čekanja, ustvrdivši da je riječ isključivo o "softverskom ažuriranju lista".

"Ništa se novo nije dogodilo, a Varga i ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec vode sustav bez poznavanja osnova njegova funkcioniranja", rekao je navodeći tvrdnju Udruge hrvatskih pacijenata da se za operaciju očne mrene dobiva termin tek u studenom iduće godine.

Ćorušić se usprotivio i najavi zakonskih izmjena koje bi trebale dovesti do ukidanja dvije HZZO-ove liste lijekova, ustvrdivši da bi zbog toga domaći farmaceutski proizvođači mogli izgubiti pola milijarde kuna.

U HDZ-u se protive i mogućnosti da se unutar HZZO-a osnivaju trgovačka društva ili kreditne linije koje bi mogle postati "potencijalnim ventilom za curenje novca iz zdravstvenog sustava".

Ćorušić tvrdi da se u zadnje tri godine udio hrvatskog privatnog sektora u pružanju javnih zdravstvenih usluga smanjio s 2,4 na 0,9 posto, dok istodobno privatni sektor u javnom zdravstvu u Slovačkoj sudjeluje s 9 posto, u Češkoj s 10 posto, a u Njemačkoj s 12 posto.

HDZ nema ništa protiv toga da se privatnici uključe u sustav javnog zdravstva ako se jasno razluči javno i privatno. "Ne može netko biti šef odjela u državnoj bolnici i vlasnik privatne klinike", rekao je Ćorušić upozorivši kako se to nigdje ne spominje u najavljenim zakonskim izmjenama.

Član HDZ-ova odbora Lucian Vukelić upozorio je da bolnice i nakon sanacije ponovno gomilaju gubitke, dijelom i zbog pojačanog rada u popodnevnim smjenama i subotom. "Primjerice, riječki KBC nakon provedene sanacije navodi da je ponovno u minusu 30-ak milijuna kuna, s tim da je gubitak vjerojatno i trostruko veći", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene