Andrej Plenković i Ruža Tomašić (Foto: Kristina Stedul Fabac/Ivica Galovic/PIXSELL)
Andrej Plenković i Ruža Tomašić (Foto: Kristina Stedul Fabac/Ivica Galovic/PIXSELL)

Počeli su teći rokovi za izbore, koji će biti 11. rujna. Stranke, nezavisne liste i kandidati Državnom izbornom povjerenstvu već mogu podnositi kandidacijske liste.


Narodna koalicija jedina je zasad složila liste. HDZ je - doznajemo - odlučio da u desetoj izbornoj jedinici ipak neće surađivati s Ružom Tomašić.

Kandidacijske liste mogu predati u iduća dva tjedna. U nedjelju je bio prvi dan zaprimanja kandidatura. 'Za sada je u sjedištu Državnog izbornog povjerenstva u Visokoj 15 mirno. Za sada nismo primili ni jednu kandidaturu', rekao je Slaven Hojski, član DIP-a.

Narodna koalicija ima liste. Najviše prašine podigli su Tihomir Jakovina i Stipe Gabrić Jambo. U HNS-u kažu - svaki partner odgovara za svoje ljude.

'Kad ste u javnom životu događa vam se da se preispituje vaš posao. Svatko odgovara za sebe, da odgovorno radite svoj posao i da te optužnice zapravo nisu optužnice', rekla je Anka Mrak Taritaš, potpredsjednica HNS-a.

HDZ još slaže listu. U iduća dva dana, u središnjicu će prijedloge poslati sve županijske organizacije. Vrh stranke odlučit će kakva će biti sudbina, primjerice, Josipe Rimac i Božidara Kalmete.

'Želim osvježiti te liste, da to bude jedan dobar spoj iskusnih i mladih ljudi. Vidjet ćete, te liste su pune onih koji su vjerodostojni, koji su se dokazali na političkoj razini', kazao je prije nekoliko dana Andrej Plenković šef HDZ-a.

HDZ pregovara i s potencijalnim partnerima, s kojima surađuje u pojedinim izbornim jedinicama. No, s Ružom Tomašić - pala je definitivna odluka - suradnje neće biti.

'Čula sam se osobno s gospodinom Plenkovićem. Rekao je da HDZ neće ići sa koalicijskim partnerima, da će ići samostalno, što god to značilo. I da očekuje suradnju nakon izbora, ali da za sada suradnju s nama ne vidi', ispričala je Ruža Tomašić, iz Hrvatske konzervativne stranke.

Liste slaže i koalicija Bandić-Čačić.

'Bit će nekoliko jakih imena, političkih poznatih, posebno na nacionalnom planu, a posebno nekoliko imena koji su lokalno vrlo jaki', kazao je Radimir Čačić iz Narodne stranke reformisti. Iz Mosta su ranije poručili da će listu složiti posljednjeg dana dvotjednog roka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr