Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak prepucavanja

'POTPUNO JE DEZORIJENTIRAN' HDZ odgovorio Bauku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podsjetimo, Bauk je poručio da je HDZ-ov zaključak koji su prihvatili prijedloge Mosta nestatutaran.

Nakon što je SDP-ovac Arsen Bauk poručio kako je zaključak kojim HDZ prihvaća Mostove prijedloge za podršku u formiranju Vlade nestatutaran, iz HDZ-a je u četvrtak poručeno kako su njihove zaključke raspravili i podržali Predsjedništvo stranke, predsjednici županijskih odbora te koordinacija čelnika stranaka Domoljubne koalicije.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ivan Penava Sporna suradnja Hoće li HDZ-ovci ići na smjenu Plenkovića? "To bi značilo rušenje u paranoidnu desnicu" Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali

HDZ je u srijedu prozvao šefa SDP-a Zorana Milanovića jer je, tvrde, sadržaj njegovih pisama upućenih Mostu suprotan odluci Glavnog odbora SDP-a, nakon čega je Bauk na svom facebook profilu ustvrdio da je zaključak HDZ-a donijelo Predsjedništvo te stranke koje je za to neovlašteno.

"Člankom 37 a, stavak 3 Statuta HDZ-a, točka D, Nacionalno vijeće HDZ-a odlučuje o izbornim i poslijeizbornim koalicijama. Zaključak o prihvaćanju prijedoga Mosta u ponedjeljak donijelo je Predsjedništvo HDZ-a za koje bi se moglo reći da je za to neovlašteno tijelo. Dapače, u članku 37. Statuta HDZ-a stavak 1. točka a stoji da raspravlja i odlučuje o političkim pitanjima, osim o onima koja su izrijekom stavljena u djelokrug drugih središnjih tijela HDZ-a. Dakle nisu mogli niti raspravljati o tome (to bi bilo malo oštrije tumačenje te odredbe). Ovlast predsjedništva je pak da raspravlja i odlučuje o tekućim dnevnopolitičkim pitanjima. Ako je to to, onda je slična ovlast definirana i člankom 49. točkom 3. Statuta Socijaldemokratske partije Hrvatske kao ovlast Predsjedništva SDP. Dakle ne vidim dalju potrebu o raspravi o mehanizmima odlučivanja u političkim strankama", napisao je Bauk.

Iz HDZ-a odgovaraju kako, za razliku od Milanovićeve samovolje i donošenja odluka mimo i suprotno Predsjedništva i GO SDP-a, u HDZ-u vladaju potpuna transparentnost i demokracija.

"Bauk je, kao i sve ove četiri godine, potpuno dezorjentiran. Da nije tako, znao bi da je HDZ-ove zaključke raspravilo i podržalo Predsjedništvo HDZ-a, ali i svi predsjednici županijskih odbora HDZ-a. Tome je svjedočilo i dvadesetak novinara nazočnih toga dana u Hotelu Panorama. Nakon njih, zaključke je raspravila i podržala i koordinacija koju čine svi predsjednici stranaka članova Domoljubne koalicije", poručuju iz HDZ-a.

Bauku bi, kažu, bilo bolje da objasni javnosti gdje se sastalo "fantomsko Predsjedništvo SDP-a", na kojoj je sjednici donijelo odluku i koji sve članovi Predsjedništva SDP-a nisu odgovorili na Milanovićev e-mail u kojem je tražio potporu za svoj "već nadaleko poznat i u politici nikad viđeni obrat".

"Nacionalno vijeće, na svojoj sjednici nakon izbora ovlastilo je predsjednika HDZ-a da samostalno pregovara s Mostom na tada usuglašenoj pregovaračkoj platformi. U HDZ-u se platforma nije mijenjala i doživljavala obrate, kao što je to bio slučaj u SDP-u, pa je nije bilo potrebe dodatno usuglašavati s Nacionalnim vijećem", poručuju iz HDZ-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene