Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjedništvo HDZ-a odbacilo je danas glavninu antirecesijskih mjera koje predlaže Ekonomski institut.


Ministar financija Ivan Šuker je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, koje je usvojilo paket antirecesijskih mjera, kazao kako u ovom trenutku ne dolazi u obzir rebalans proračuna. 'To bi u ovom času bilo neozbiljno', rekao je Šuker, objasnivši da će se o rebalansu odlučivati tek nakon što Vlada u ožujku ili travnju bude imala precizne referentne pokazatelje o punjenju proračuna. Odbacio je zahtjeve za smanjivanjem socijalnih davanja, ističući kako se neće smanjivati ni plaće ni mirovine ni socijalna davanja.

Vezani članci Gužva u centru Zagreba U središtu Zagreba sinoć masovno kršenje mjera, ugostitelji nezadovoljni: "Radi se da sve bude kako spada, a ima drugih lokacija gdje ima puno više ljudi" Kafići u Zagrebu, ilustracija Od danas na snazi neke blaže mjere: Kafići će raditi do ponoći, moguće je da se i navijači vrate na tribine

'Osigurat ćemo novac za povećanje plaća, indeksiranje mirovina i zdravstvenu reformu', rekao je Šuker. Kazao je i kako se porezi dobro naplaćuju, te da je u odnosu na isto razdoblje lani podbacio jedino PDV i to isključivo PDV naplaćen prilikom uvoza. U odnosu na isto razdoblje lani doprinosi su naplaćeni 107 posto, a porez na dobit 106 posto. PDV je naplaćen 82-83 posto prošlogodišnje razine, izvijestio je Šuker. Po njemu stabilna naplata poreza i doprinosa pokazuje kako broj zaposlenih nije značajnije smanjen.

Odbacio je zahtjev da se smanje akontacije poreza na dobit, ističući da bi linearno smanjenje akontacija dovelo do porezne nediscipline. Naglasio je da porezni zakoni svakom obrtniku i trgovačkom društvu s poremećajima u poslovanju omogućuju da od porezne uprave zatraže smanjivanje akontacije. 'Svim ispostavama porezne uprave ići će naputak da na takve zahtjeve moraju odgovoriti u roku od 15 dana', rekao je Šuker.

Ponovio je da će država svoje potrebe do kraja godine financirati na međunarodnom financijskom tržištu, da već sada ispituje puls tog tržišta te da će u travnju ili svibnju krenuti s izdavanjem obveznica ili kreditnim zaduživanjem na međunarodnom, čime će na domaćem tržištu osloboditi sredstva za gospodarstvo. Izvijestio je da je dogovoreno da se resornim ministarstvima predloži smanjenje turističke naknade i vodne naknade.

Jača kontrola državnih tvrtki

Šuker je najavio i jaču kontrolu državnih tvrtki, kako ne bi stvarale obveze koje ne mogu podmiriti i time povećale nelikvidnost. Ponovio je da Hrvatska u ovom trenutku ne treba aranžman s MMF-om, jer 'Vlada ima snage i sama provesti ono što bi predložio MMF, ako dođe do takvih situacija'. Odbacio je i tumačenja da bi na ljeto moglo biti prekasno za novi aranžman.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec podsjetio je, pak, da Vlada već godinama provodi niz bespovratnih potpora gospodarstvu te da će ih po potrebi i povećati. Naglasio je da su izvoznici apsolutni prioritet te najavio ponovno subvencioniranje kamatnih stopa po kreditima za gospodarstvenike. Najavio je i strožu kontrolu uvoza, ističući da nije riječ o protekcionizmu, nego o strogoj kontroli svega što ulazi u Hrvatsku, a što mora udovoljavati hrvatskim pozitivnim propisima. S tim u vezi Vlada priprema široku akciju s inspektoratom, rekao je Polančec.

Za poticanje gospodarstva više novca nego lani

Najavio je da će ove godine natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava biti već u ožujku te naglasio da je za poticanje gospodarstva planirano nešto više novca nego lani. 'S obzirom na smanjene gospodarske aktivnosti, to je vrlo jasna poruka da tu nema uzmaka', rekao je Polančec. Novinare je zanimalo hoće li biti povećanja stope PDV-a.

Polančec je objasnio da je nespretno protumačena njegova izjava da je Hrvatska 'prije u situaciji da razmišlja o povećanju, nego o smanjenju PDV-a'. Time je, kaže, reagirao na SDP-ov prijedlog međustope za energente, koji smatra nelogičnim.
Komentirajući zahtjeve da se odgodi primjena zabrane rada trgovina nedjeljom, Polančec je ponovio da je zakon prekratko u primjeni da bi se znali njegovi učinci. Tek kad budu poznati učinci zabrane Vlada će, kaže, razmisliti o njezinu ukidanju.