Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u HDZ-u 15. ožujka

Jandroković osudio postupak načelnice Nosić: "Napravljen je čitav niz grešaka da i stranka ima o tome što za reći"

Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a
Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Miljenko Filipović i Tomo Medved (Foto: Dnevnik.hr) Miljenko Filipović i Tomo Medved (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a Foto: DNEVNIK.hr +0 Mislav Bago Galerija 1/3 >>
Hrvatska demokratska zajednica na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću stranke donijela je službenu odluku o datumu unutarstranačkih izbora. Oni će se trebali održati 15. ožujka.

Andrej Plenković kreće u još jedan mandat, a jedini protukandidat za sada mu je Miro Kovač.

Rokovi kreću već od sutra

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zamalo ostao bez glasa Plenković u zanosu komentirao rezultate istraživanja Dnevnika Nove TV: "Pokažimo svima tko je najveća stranka u Hrvatskoj'' Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

O predstojećim unutarstranačkim izborima u HDZ-u govorio je i Gordan Jandroković. "Danas smo donijeli odluku o održavanju unutarstranačkih izbora u HDZ-u, rokovi kreću od sutra. Sve završava Općim saborom koji će biti 17. svibnja. Izbori za predsjednika bit će 15. ožujka. Ako bude drugog kruga, on će biti 22. ožujka", kazao je Jandroković.

"Kandidati, odnosno oni koji žele postati predsjednici HDZ-a potpise mogu početi skupljati od 10. veljače do 28. veljače. Imat će 18 dana, što je dosta vremena, ali potrebno je skupiti i dosta potpisa jer ukupan broj članova prelazi 210.000 i trebat će skupiti više od 10.500 potpisa za predsjednika odnosno 3 posto kod potpredsjedničkih kandidata, a to je više od 6000 potpisa. Radi se o velikom poslu, ali vjerujem da oni koji imaju ambicije postati predsjednici, zamjenici i potpredsjednici - da će uspješno obaviti taj posao", dodao je.

Istaknuo je da nakon toga slijedi provjera potpisa i onda kampanja od 2. ožujka do 15. ožujka. "Donijeli smo pravila unutarstranačkih izbora koja su sebi obuhvaćaju i određene članke koji pozivaju na korektnu i fer političku borbu, na poštivanje Statuta HDZ-a, poštivanje temeljnih vrijednosti stranke te čuvanje dostojanstva drugih kandidata. Ovo su izbori koji će sasvim sigurno sa sobom donijeti puno strasti i emocija, ali moramo voditi računa da je ovo jedinstvena organizacija, jedinstvena stranka, a cilj unutarstranačkih izbora je da izađemo snažniji na parlamentarne izbore", objasnio je Jandroković.

Kampanja bez teških riječi i sukoba

"U slučaju teških sukoba i teških riječi to bi sasvim sigurno loše utjecalo na rejting HDZ-a tako da vjerujem da će biti dovoljno mudrosti kod kandidata i da će voditi računa o tome", kazao je i dodao da je on predložio žensku kvotu, no u Predsjedništvu su se odlučili kako neće ići za ženskom kvotom. "Preporučit ćemo kandidatima i timovima kandidata da vode računa i o zastupljenosti žena na listama HDZ-a", naveo je.

Dodao je da će u gradovima i općinama biti po jedno biračko mjesto. "U gradu Zagrebu će biti 17 biračkih mjesta, koliko je i područnih odbora. U gradu Splitu bit će dva biračka mjesta s obzirom na veličinu Splita i broju članova", objasnio je dodajuči da se vodilo računa o procesu koji treba proći glatko, bez dugih redova i kolona. "Očekujemo da se odazove što je moguće veći broj članova i članica, interes je da legitimitet izabranih dužnosnika bude što veći tako da se nadamo velikom odazivu", objasnio je Jandroković. Predsjedništvu je predstavio procedure i sve je jednoglasno prihvaćeno, dodao je.

Suradnja s Bandićem odluka zagrebačkog HDZ-a

Što se tiče suradnjom sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem kazao je: "Ovdje se radi o organizaciji HDZ-a grada Zagreba. Oni definiraju što je interes HDZ-a, što je interes građana grada Zagreba, zato su i podnijeli amandmane". Navodi da je o suradnji s Bandićem u HDZ-u bilo različitih mišljenja.

"Čuo sam da je bilo rasprava, no većina je zaključila da je ovo dobar pristup, da se ide s amandmanima i da se pokuša popraviti ono što kolege u Zagrebu smatraju da ga treba popraviti. To je odluka predsjedništva Gradske organizacije. Konzultacije su bile, ali bez pritisaka", objasnio je.

Za načelnicu Općine Lovreć Anitu Nosić kazao je da je teško o tome govoriti, a da ne bude osuda. "Vrlo je neobično da se takvo što dogodilo, od same odluke da se ide u kupovinu stana po povlaštenim uvjetima, živjeti u mjestu gdje načelnica radi pa je neobična odluka da je promijenila prebivalište, a promjenom prebivališta izgubila je mogućnost ostanka na poziciji načelnika. Napravljen je čitav niz propusta, grešaka. Jesu li te greške namjerne, nenamjerne - teško mi je to reći. Greške su takove razine da i stranka ima o tome što za reći, kad utvrdimo sve okolnosti, onda ćemo donijeti konačnu odluku", zaključio je Jandroković.

"Treba biti mjesta za sve"

Osječko-baranjski župan i član Predsjedništva HDZ-a Ivan Anušić izjavio je kako očekuje korektnu unutarstanačku kampanju u kojoj ne bi trebalo biti prljavih udaraca dodavši da u stranci treba biti mjesta za svačije mišljenje. "Svi smo mi iz iste stranke i kada završi taj izborni proces, trebamo krenuti svi zajedno prema parlamentarnim izborima", kazao je.

Upitan hoće li nakon izbora u stranci biti mjesta za oba kandidata za predsjednika stranke, Andreja Plenkovića i Miru Kovača, Anušić je kazao da u HDZ-u treba biti mjesta za svačije mišljenje. "Ja se nadam da u HDZ-u neće više biti prakse koju smo vidjeli prije desetak godina. Treba biti mjesta za sve, za svačija razmišljanja", rekao je.

Nije želio govoriti o tome je li suradnja sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem naštetila HDZ-u te je ustvrdio da se to treba pitati onoga tko je uspostavio koaliciju s Bandićem. Smatra, međutim, da Bandić nije kriv za sve.

"Ne želim sada nakon godina i godina uskog i prisnog odnosa stranaka s Bandićem, pokazivati da je Bandić kriv za sve sada. Nije, krivi smo mi svi koji nismo imali konzistentnu politiku, u kojoj je dolazilo do koalicija koje nisu bile principijelne i koje su rezultirale problemom kojeg danas imamo", ustvrdio je Anušić.

Ne očekuje polemiku

Na pitanje hoće li i on istaknuti svoju kandidaturu, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je kazao: "A neću još, još par dana pa ću onda".

Dodao je i da je očekuje polemiku na Predsjedništvu. "Ne očekujem polemiku, utvrdit će se pravila i rokovi i od sutra ide službeno kampanja", dodao je.

Utrka za vodeće funkcije u stranci kreće od petka

Sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća pratio je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago. Izbori počinju formalno u petak, a kampanja je već žestoka.

"Najvažniji je 15. ožujka, tada se bira novi ili stari predsjednik, bira se zamjenik predsjednika, ali i četiri potpredsjednika sistemom jedan član - jedan glas. Taj je sustav uveo Tomislav Karamarko. Ali 2016. godine i Tomislav Karamarko i Andrej Plenković birani su bez protukandidata.

Ovo su prvi pravi veliki unutarstranački izbori, podsjećaju na 2012. kad je Tomislav Karamarko preuzeo Hrvatsku demokratsku zajednicu. U petak kada krene kampanja, u 15 dana svi oni koji žele biti kandidati za predsjednika moraju skupiti otprilike 11.000 potpisa.

Andrej Plenković već bi ovaj tjedan mogao predstaviti svoj politički program i svoj tim za novi četverogodišnji mandat. Miro Kovač to je već napravio - predstavio je svoje najbliže suradnike te vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, ali i Davor Ivo Stier.

Očekuje se da bi taj alternativni blok trebao podržati Milijan Brkić. Taj 15. ožujak je izuzetno važan, ključan je za Hrvatsku demokratsku zajednicu jer i Andrej Plenković i Miro Kovač znat će na čemu su.

Mnogi procjenjuju u HDZ-u da je izuzetno važan izbor članova Predsjedništva. Hoće li Andrej Plenković, primjerice ako bude izabran, imati većinu u tom Predsjedništvu ili će Miro Kovač imati većinu. To se sve bira tek u svibnju na Saboru stranke.

Rezultat tog izbora posebno je važan za HDZ uoči parlamentarnih izbora zbog verifikacije izbornih lista.

Od sredine ovog mjeseca do sredine ožujka HDZ isvake nedjelje ima izbore sistemom jedan čovjek - jedan glas. Bira se, doslovno, predsjednik temeljnog ogranka, općinske organizacije, gradske organizacije, županijske organizacije i sve do predsjednika stranke i sabora stranke koji bi trebao izabrati članove Predsjedništva.

Mnogi procjenjuju da će tu biti najključnija borba - tko će imati većinu u tom predsjedništvu Andrej Plenković ili, za sada, Miro Kovač. Tomislav Karamarko najavio je pa nestao iz utrke za predsjednika za sada", izvjestio je Bago.

Tomo Medved uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke nije htio puno komentirati aktualna događanja, tek je kazao da će biti sankcija za načelnicu Općine Lovreć Anitu Nosić koja je pokušala izigrati zakon.

Vladimir Šeks je o suradnji HDZ-a iz njegova iskustva samo kratko kazao: "Iskustvo nas uči da nas iskustvo ničemu ne uči". 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene