Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica u Gradskoj vijećnici

Rasprava o njima u ponedjeljak: Većina prihvatila 86 amandmana Bandića i HDZ-a na GUP

Prosvjed protiv Milana Bandića i GUP-a - 1
Prosvjed protiv Milana Bandića i GUP-a - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prosvjed protiv Milana Bandića i GUP-a - 1 Prosvjed protiv Milana Bandića i GUP-a - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed protiv Milana Bandića i GUP-a - 2 Prosvjed protiv Milana Bandića i GUP-a - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed protiv Milana Bandića i GUP-a - 3 Prosvjed protiv Milana Bandića i GUP-a - 3 Foto: DNEVNIK.hr Građani prosvjeduju protiv GUP-a Građani prosvjeduju protiv GUP-a Foto: DNEVNIK.hr +4 Dino Goleš Galerija 1/9 >>
Kada se vrte milijarde eura, kao na primjeru zagrebačkog urbanističkog plana, onda je show za javnost zajamčen. HDZ je predložio 15, a Milan Bandić čak 72 amandmana na vlastiti GUP. Zagrebačka gradska skupština prihvatila je raspravu o njima. Ona bi se trebala održati u ponedjeljak.

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine nastavlja se u ponedjeljak, 10. veljače raspravom o izmjenama i dopunama GUP-a te 86 amandmana koliko ih je ukupno danas podnio HDZ, sam gradonačelnik Milan Bandić koji je i predlagatelj točke dnevnog reda te njegova stranka.

Pročitajte i ovo Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba - 3 Nova tehnologija Na ulicama uskoro novi niskopodni tramvaji: "Jedan košta kao manji dječji vrtić"

Zagrebački HDZ podnio je 15 amandmana na prijedlog izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba, stranka Milana Bandića BM 365-stranka rada i solidarnosti i Zelena lista podnijela ih je čak 65, dok je zagrebački gradonačelnik podnio njih šest.

S obzirom na to da su amandmani podneseni po hitnoj proceduri, zastupnici su o svakom pojedinačno morali glasati hoće li biti uvršteni u dnevni red, te su, nakon procedure koja je potrajala sat vremena, svi prihvaćeni i uvršteni u dnevni red.

Prethodno je, prije uvrštavanja amandmana na dnevni red, Odbor za prostorno uređenje gotovo tri sata raspravljao jesu li podneseni amandmani u skladu s izmjenama i dopunama nakon što je Anka Mrak Taritaš (Glas) ustvrdila da nisu jer se dio njih ne odnosi na izmjene i dopune GUP-a, već samo na GUP.

Odbor za prostorno uređenje i i Odbor za statut, poslovnik i propise nakon trosatne su rasprave donijeli odluku da su amandmani podneseni sukladno proceduri.

Prema proceduri, o amandmanima koje zastupnici prihvate u nastavku sjednice, treba se očitovati i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Na dnevnom redu Skupštine ukupno je 47 točaka, a zastupnici su danas raspravili njih tek sedam.

"Amandmani sada idu ministru graditeljstva Predragu Štromaru. On sam ne zna koliko će trajati njihova provjera odnosno jesu li do sada već bili provjeravani, jesu li sukladni sa zakonom i drugim aktima višeg stupnja.

Kaže očekivao ih je desetak to bi to provjerili za otprilike tjedan dana, a sada ne može dati točnu procjenu. Jednom kad se svi provjere vratiti će se na stol zastupnicima koji će o njima tad moći glasovati“, javlja reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Zamjerke HDZ-a na GUP

Dok su iz HDZ-a poručivali da neće dignuti ruke ako Grad ne podrži sve njihove amandmane, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je rekao da na HDZ nema zamjerki, oporba je upozorila kako su među Bandićevim amandmanima prenamjene zemljišnih prostora, koje koalicijski partneri ranije sigurno ne bi prihvatili.

"Svaki amandman ćemo prihvatiti koji je predložen sukladno proceduri i posljednjim zakonskim propisima, koji aktivira određenu građansku plohu sukladno propisima". poručio je tijekom rasprave Bandić.

"Ako dobro pratite, onda ćete vidjeti da smo mi imali amandmane u pripremi prije nego što je točka GUP-a povučena, u međuvremenu smo još neke amandmane dodali tako da nije točno da smo čekali", tvrdi Kazimir Ilijaš, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

"Zaista ostajem zaprepaštena tom bezobraštinom, tom dokazu mogu što hoću, radim što hoću", poručuje Anka Mrak Taritaš iz Kluba zastupnika Glasa i HSU-a.

Na aktualnom satu sjednice zaiskrilo je između oporbenih zastupnika i gradonačelnika Milana Bandića koji je na gestu SDP-ove zastupnice Vesne Nađ koja mu je donijela komad zemlje s Hipodroma rekao joj da ga podsjeća na Vesnu Parun, ali da ne bi htio vrijeđati tu pjesnikinju.

Zvanu Brumnića (SDP) zanimala je situacija oko pročišćivača otpadnih voda odnosno činjenica da se ide u treći stupanj pročišćavanja. Pritom je naveo da je Vijeće za vodne usluge dalo mišljenje prema kojem novac koji se daje koncesionaru za pročistač nezakonito.

"Mislio sam kad sam čuo pitanje da je 2010. godina jer do tada sam bio dobar, a nakon toga sam postao lupež. Dok sam vam bio ćaća bio sam vam dobar. Vijeće nije meritorno i vi to znate. U gradu vlada nulta stopa na bilo kakve nepodopštine", odgovorio mu je Bandić.

Stotinjak građana prosvjedovalo protiv Bandića

Brumnić je potom ustvrdio da se sa 46 posto dobiti "nekome sapuna vrat", ističući da se treći stupanj mogao financirati iz EU fondova, a sad će građani platiti 500 milijuna kuna, umjesto samo 15 posto toga iznosa.

"Naručili smo radove za koje se ne zna tko je naručitelj, ali se zna tko je investitor", kazao je Brumnić na što je Bandić ustvrdio da njemu ne treba tumačiti kako se povlače sredstva iz EU fondova te je optužio zastupnika da preuzima funkciju gradonačelnika.

Prije početka sjednice ispred zgrade Stare gradske vijećnice održao se prosvjed protiv Bandićeva projekta zagrebački Manhattan. Stotinjak građana došlo je s transparentima izraziti svoje nezadovoljstvo zbog GUP-a.

Milan Bandić na sjednicu je stigao u pratnji osiguranja, a prosvjednici su ispred prozora Kluba zastupnika Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti vikali: ''Dosta je!''.

''Pokazali smo da Zagreb ne pristaje na ovaj put, a danas smo došli još jednom pokazati da smo tu i da bi trebali slušati potrebe građana, a ne političke igre. HDZ igra političke igre s Bandićem, a mi na to ne pristajemo. Ovaj grad nije talac njihova političkog teatra'', poručila je Iva Marčetić iz udruge Pravo na grad, jedna od organizatorica prosvjeda.

"Cijelo vrijeme rade budale od nas, ali mi budale nismo. Došli smo im reći da se tome protivimo, da eri Milana Bandića dolazi kraj a svi oni koji ga podržavaju potonut će zajedno s njim", kaže Marko Košak iz Zelene akcije.

Organizatori kažu i da se GUP ne može popraviti nikakvim amandmanima te da su takvi pokušaji odugovlačenje i ''kukavičluk onih zastupnika koji se boje suprotstaviti Bandiću''. Tvrde da je Zagrebu potreban novi GUP.

Maras: Smiješno je da smo Bandićevi i Plenkovićevi taoci

Uoči početka sjednice Gradske skupštine SDP-ov Gordan Maras rekao je građanima jasno da je ''dosta ove politike''. ''Neka vide tko odlučuje i da sitni interesi kumova i određenih lobija imaju od GUP-a koristi. Mislim da je građanima jasno da je dosta ove politike i da se toga trebamo što prije riješiti'', rekao je SDP-ov Gordan Maras.

''Smiješno je da smo u Hrvatskoj taoci Bandića i Plenkovića i toga hoće li Bandić podržati Plenkovića u Saboru i Plenković Bandića u Skupštini. Dosta je takve politike, to je jad i čemer hrvatske politike, to su Bandić i Plenković'', poručio je Maras prije sjednice Gradske skupštine.

"Ako dobro pratite onda ćete vidjeti da smo mi imali amandmane u pripremi prije nego što je točka GUP-a povučena, u međuvremenu smo još neke amandmane dodali tako da nije točno da smo čekali", tvrdi predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš.

"Zaista ostajem zaprepaštena tom bezobraštinom, tom dokazu mogu što hoću, radim što hoću", kaže Anka Mrak Taritaš.

Bandić: Mene nitko nije prevario

Prije sjednice Skupštine Bandić je novinarima rekao da će svi amandmani na GUP, bez obzira na to tko ih je predložio, biti prihvaćeni ako su u skladu s propisima. Na pitanje je li ga HDZ prevario predlaganjem novih amandmana, Bandić kaže da njega nitko nije prevario te da kolicija s HDZ-om nije upitna. 

''To nikada nije bilo upitno dok surađujemo na dobrobit građana'', rekao je prije nego što je poručio da više neće razgovarati s novinarima zbog upadanja u riječ. (V.P./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene