Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Otvaranje kampanje na Hvaru simboličan čin'

Hvarani pred Plenkovića već postavili prvi zahtjev

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ je svoju predizbornu kampanju službeno otvorio na Hvaru, gdje je održan i predizborni skup za X. izbornu jedinicu.

16:29 Na kraju se okupljenima obratio i šef HDZ-a, Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe

Plenković je istaknuo da želi da HDZ vjerodostojnom politikom povrati povjerenje hrvatskih birača. Rekao je dau ove izvanredne izbore HDZ ulazi pod izvanrednim uvjetima, ali da je snaga stranke pokazana i u brzoj konsolidaciji stranke.

Ponovio je i ciljeve koje je već ranije rekao, a to je konkurentnost, gospodarstvo, otvaranje radnih mjesta, ali da se to radi u okviru koji je prepoznatljiv i stranim ulagačima, kao i domaćim ljudima.

Plenković je istaknuo i potrebu iskorjenjivanja korpupcije te stavljanje pravne države u fokus.

Ponovio je da Hrvatska treba cjelovitu poreznu reformu, a ne djelomičnu. Ponovio je i da HDZ želi povećati neoporezivi dio dohotka na 3750 kuna.

Istaknuo je da je sad vrijeme da se HDZ vrati u ključnu maticu stranaka desnog centra u Europi. Rekao je da vidi HDZ kako upravlja državom u budućnosti, možda sigurnije i čvršće nego prije.

"Idemo u izbore da pobijedimo", naglasio je Plenković. "Velike koalicije danas u Hrvatskoj nisu potrebne", dodao je i istaknuo da potrebe za to nema jer nije riječ o prijetnji velikim ugrozama za zemlju.

Izrazio je uvjerenje da će izborna lista X. izborne jedinice biti pobjednička, kao što je izrazio uvjerenje u pobjedu HDZ-a na nacionalnoj razini.

16:18 Damir Krstičević obratio se okupljenima kao nositelj izborne liste HDZ-a za X. izbornu jedinicu.

"Drago mi je da smo prvi korak u našoj kampanji napravili u gradu Hvaru", istaknuo je i dodao je da je za njega ova kampanja posbena, jer vjeruje da će nakon nje izabrati ljude koji će znati služiti i žrtvovati se za narod i državu.

"Vlast je za mene služenje i žrtva za narod", dodao je. "Ako će HDZ doći na vlast radi vlasti, dabogda nikad ne došao na vlast", poručio je Krstičević.

"Ponosan sam što sam nositelj liste Plenkovićevog tima", istaknuo je.

16:02 Lovro Kuščević, tehnički ministar obratio se okupljenima i pozdravio sve u ime Brača, odakle je porijeklom.

Istaknuo je da je njegov rad i rad Vlade posljednjih mjeseci vidljiv, ponajviše legalizacija objekata, koja je bolja od prethodne Vlade za 30 posto, kako je rekao.

"Mi s Mostom nismo imali dobru suradnju... To je bila jedna vrlo teška suradnja", osvrnuo se na kolege iz Vlade, koji dolaze iz Mosta nezavisnih lista.

Pozvao je okupljene da 11. rujna podrže listu HDZ-a na izborima.

15:51 Predsjednik županijske mladeži HDZ-a Ante Bačić istaknuo je da mu je čast naći se na izbornoj listi stranke za X. izbornu jedinicu.

Plenkoviću je izrazio zahvalnost na ukazanom mu povjerenju. Naglasio je da je šef HDZ-a prepoznao ulogu mladih na lokalnoj razini i činjenicu da su se dokazali radom i zalaganjem.

15:48 Okupljenima se obratio i Branko Bačić u ime dubrovačkih HDZ-ovaca. "Kad Andrej preuzme upravljanje Vladom, znati će najbolje što je otocima potrebno", poručio je.

Naglasio je da je povezivanje juga Hrvatske s ostatkom zemlje najveći prioritet i izrazio uverenje da će Plenković kao budući premijer to ostvariti.

15:46 Okupljenima se obratio i župan, koji je izrazio uvjerenje u plenkovićev uspjeh na izborima, kao čovjeka koji je uspio i izvan domovine. "Očekujemo pobjedu", poručio je.

15:45 "Imamo s čim izaći pred hrvatski narod", poručio je Sanader.

15:42 Ante Sanader je idući govorio. Sanader je inače na listi u IX. izbornoj jedinici.

Poručio je da Hvar može biti sretan što je njihov čovjek šef HDZ-a i budući hrvatski premijer te da će svi zajedno na kraju sigurno slaviti pobjedu.

15:37 Prvi je riječ uzeo gradonačelnik Hvara i izrazio zadovoljstvo da jedna kampanja počinje na hrvatskim otocima. Pozdravio je i sve visoke uzvanike HDZ-a, uključujući i šefa stranke, Andreja Plenkovića.

Istaknuo je pitanje trajekata kao najvažnije za otok Hvar te izrazio nadu da će Plenković, kao budući premijer to pitanje uspješno riješiti.

Izrazio je nadu i u pobjedu HDZ-a na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Plenković: HDZ ne bježi od naroda

Andrej Plenković je u izjavi za medije na Hvaru iskoristio priliku čestitati Gradu Hvaru 2.400 godina postojanja i blagdan Sv. Roka, zaštitnika grada.

Plenković je u pratnji voditelja liste u X. izbornoj jedinici, generala Damira Krstičevića, ponovio da je otvaranje kampanje HDZ-a na Hvaru simboličan čin, jer je to važna poruka hrvatskim otocima i onim dijelovima Hrvatske koji nemaju jednake priviledije kao kontinentalni dio naše zemlje.

"Ono što sam na taj način htio poručiti, jest da kao čovjek koji po očevoj familiji potječe s otoka Hvara, cijenim svoje korijene i cijenim svoje pretke", poručio je šef HDZ-a. Poruka je to, dodao je Plenković, da će voditi računa o svojem porijeklu i otoku s kojeg potječe.

Na novinarsko pitanje o analizama kritičara i usporedbi sa šefom SDP-a Milanovićem te tvrdnjama da su vrlo slični u nastupima i programima, Plenković je rekao da on nije tu da komentira analitičare.

"Tu sam da zastupam program HDZ-a, vjerodostojan program koji je usmjeren na nova radna mjesta, na gospodarski rast, na demografsku obnovu i na društvenu solidarnost. Mi smo sastavili kvalitetne liste, dokazanih ljudi, puno novih lica, puno mladih ljudi, koji su u svojim profesijama ostvarili karijere. Imamo ambiciozan plan kojeg ćemo sutra u Zagrebu predstaviti zajedno sa svih 154 kandidata na listama HDZ-a i naših pojedinih partnera, a kako tko od nas djeluje, to će odlučiti prije svega hrvatski birači. Mislim da svi imamo svoje životopise, svoja postignuća, svoj stil, svoje stavove i svoju dosljednost, a to mislim da će birači itekako prepoznati", rekao je Plenković.

Novinare je zanimalo i kako će HDZ financirati svoju predizbornu kampanju, koliko će to koštati, hoće li se stranka zadužiti i kod kojih banaka.

"Već sam rekao prije nekoliko tjedana, kad sam preuzeo HDZ, nakon što me izabralo 98 tisuća naših članova, da ću se voditi s tri ključna načela u financiranju stranke. Prva će biti zakonitost, drugi aspekt će biti transparentnost i treći je odgovornost. Mi smo ubrzo nakon što sam preuzeo odgovornost (za vođenje stranke) podigli kredit kod jedne komercijalne banke po tržišnim uvjetima, primjerenim političkim strankama i na taj način riješili sve obaveze koje su dotad postojale. Stranka će se, naravno, financirati i članarinama i donacijama, sve će biti transparentno. Otvorili smo račun sukladno propisima, znate koliki su limiti po izbornim jedinicama, 1,5 milijuna kuna, dakle znamo koji je maksimum i preko tog nećemo ići. U roku ćemo podnijeti DIP-u izvješće o troškovima i financiranju kampanje", istaknuo je Plenković.

Šef HDZ-a odgovorio je i na pitanje hoće li tijekom kampanje biti angažirani i estradni umjetnici.

"Možda na kraju. Ovo je ljetno vrijeme, specifično vrijeme za kampanju. Nije ovo vrijeme klasičnih brojnih skupova, mi želimo biti među hrvatskim narodom kao dio Europske pučke stranke. Dakle HDZ ne bježi od susreta s hrvatskim narodom, za razliku od nekih drugih. Što se tiče estradnih umjetnika, bit će ih eventualno na kraju, na jednom ili dva završna skupa", rekao je Plenković.

Evo što je Plenković rekao i o upoznatosti s programom Mosta i uopće komentarom na isti.

"Koliko čujem, oni su ga danas predstavljali... Još ga nisam proučio. proučit ćemo ga i onda ćemo ga komentirati", rekao je Šef HDZ-a.

"Ja sam tu prije svega kao predsjednik HDZ-a i mene zanima što birači misle o programu HDZ-a. Nakon izbora vidjet ćemo kako ćemo surađivati s drugim partnerima. Ukoliko do te suradnje dođe, ona će prije svega biti podudarnost i programskih i svjetonazorskih aspekata", dodao je.

Plenković je komentirao i upit o tome da se osobe pod optužnicom DORH-a ili istragama nalaze na listama.

"Rekao sam to već i u sučeljavanju, da oni koji jako dociraju i jako paze što bi druge stranke trebale raditi, moraju prije svega paziti što su radili njihovi članovi, koliko dugo su bili članovi, tu prije svega mislim na SDP, a isto tako da misle na svoje partnere. Ono što je po hrvatskim propisima jedno od glavnih načela kaznenog prava jest presumpcija nevinosti, međutim određena politička odgovornost je u svakom slučaju na strankama, da same podižu ljestvice, ukoliko to žele", poručio je šef HDZ-a.

Na pitanje da komentira prepucavanja na relaciji ministra Vlahe Orepića i Milorada Pupovca oko ćirilićnih natpisa u Vukovaru, Plenković je naglasio da on to ne želi komentirati, već da se HDZ zalaže da prava manjina, ali i uvažavanje većine, pri čemu se pozvao na članak 8. Ustava. Istaknuo je da je trenutno zadovoljan rješenjem koje se provodi unazad dvije godine u tom gradu te da treba promicati dijalog s manjinama, a ne ga uništavati.

Komentirao je i špekulacije oko velike koalicije HDZ-a i SDP-a. "Ne, malo su pretjerane te špekulacije o nekoj velikoj koaliciji. Nema velike koalicije. HDZ ide u ove izbore da pobijedi. Nakon toga će tražiti partnere, ukoliko bude trebalo, s onim strankama, s kojima smo podudarni svjetonazorski i programski", rekao je Plenković.

Na kraju je otkrio i koje je težište programa HDZ-a koji će u srijedu biti predstavljen u Zagrebu. To su konkurentnost, gospodarstvo, nova rdna mjesta, briga za mlade, dostojanstven život onih u trećoj dobi, briga za najranjivije skupine, kaže Plenković. Istaknuo je da će HDZ provoditi kršćansko načelo solidarnosti. Dodao je da HDZ isto tako želi napraviti cjelovitu, a ne samo parcijalnu poreznu reformu. "Naša ideja je da Hrvatska do 2020. dosegne stopu rasta od 5 posto", rekao je Plenković.

U Hvaru će se u 15,30 sati održati predizborni skup za X. izbornu jedinicu. HDZ kampanju vodi pod sloganom "Vjerodostojno".

Podsjetimo, Plenković je najavio u ponedjeljak kako će njegova stranka voditi konstruktivnu izbornu kampanju, a poručio je i kako će financiranje kampanje biti zakonito, odgovorno i transparentno.

"Vodit ćemo jednu racionalnu politiku, a kada je riječ o financiranju kampanje bit će zakonito, odgovorno i transparentno. S obzirom da su ljetni mjeseci prirodno je da se ovoga puta više usmjerimo na medijsku kampanju nego što je to bilo prošle godine", rekao je Plenković.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene