Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"HDZ-ov prijedlog gospodarskog programa daje rješenja na sva tri područja - pitanje investicija, reformi te kvalitetnih i stabilnih javnih financija."


Cilj HDZ-ovog gospodarskog programa je novim investicijama i novim izvorima financiranja za poduzetnike pokrenuti zapošljavaje, ozbiljan gospodarski rast te riješiti svakodnevne probleme građana, rečeno je u ponedjeljak nakon predstavljanja prijedloga gospodarskog programa najužem vodstvu stranke.

Vezani članci Franjo Lucić Franjo Lucić osuđen zbog pokušaja podmićivanja novinara: Godinu dana zatvora zamijenili mu radom za opće dobro Andrej Plenković Plenković odbio otkriti detalje o novim mjerama: "Trajat će do Božića, a ako treba mogu se i pojačati. Razmotrit ćemo obvezno cjepljenje"

Prijedlog HDZ-ovog gospodarskog programa, koji je pripreman u suradnji sa stručnjacima iz muenchenskog IFO instituta, uz njemačke stručnjake predstavili su i zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić te predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić.

NAPOKON SE UKAZAO: Evo što donosi gospodarski program HDZ-a

"HDZ-ov prijedlog gospodarskog programa daje rješenja na sva tri područja - pitanje investicija, reformi te kvalitetnih i stabilnih javnih financija. To je ozbiljan reformski program", izjavila je Maletić novinarima nakon predstavljanja programa. Upozorila je na sadašnje "katastrofalno" stanje u zemlji jer nema investicija, "ni traga od strukturnih reformi", a zbog brzo rastućeg duga i deficita, rekla je, katstrofalna je situacija i u javnim financijama.

Naglasila je da se u HDZ-ovu gospodarskom programu rješava i reforma sustava javne administracije, na način da državna uprava postaje servis poduzetnika i građana. "Uvest ćemo informacijsko i procesno središte u kome će se na jednom mjestu rješavati problemi poduzetnika i građana. Poduzetnici ne mogu hodati od vrata do vrata, ne samo mjesecima već i godinama, u potrazi za rješenjima svojih problema. Javit će se na jedno mjesto, gdje će dobiti sve informacije, odgovore, pomoć i potporu za njihovo poslovanje i kvalitetan razvoj u Hrvatskoj", istaknula je Maletić.

CROBAROMETAR SDP sustiže HDZ

Najavila da u HDZ-u osmišljavaju fond za nove izvore financiranja za poduzetnike i 'startup-ove', jer ne žele da se hrvatske inovatore vodi u London kako bi se njihov talent prepoznao negdje drugdje, već da ostanu u zemlji u kojoj bi se imali priliku razvijati.

Upitana gdje će se pronaći sredstva za financiranje poduzetnika, odgovorila je kako je potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen u Europskom parlamentu svim vladama EU poručio da pripreme investicijske platforme. Najavio je, podsjetila je, kako je EK spremna ući s novim fondom u financiranje rizičnih projekata poduzetnika, projekata 'startup-ova' te inovativnih projekata kako bi Europu razvili na drugi način. "To je šansa za Hrvatsku", poručila je Maletić.

Na pitanje kako HDZ misli porezno rasteretiti državu i građane s obzirom da je proračun na rubu izdržljivosti, odgovorila je da se upravo zato u HDZ-ovu gospodarskom programu u prvi plan stavljaju sve mjere kojima se aktiviraju poduzetnici i gospodarstvo. Stoga je prvi cilj razviti poduzetničke projekte, njih aktivirati i na taj način povećati poreznu bazu kako bi se stvorili uvjeti za smanjivanja poreza, rekla je Maletić.

Karamarko: HDZ-ova Vlada će mandat početi žestoko

Napominjući kako je jedan od temeljnih problema hrvatskog gospodarstva smanjena apsorpcija sredstava iz fondova EU, Tomislav Ćorić je rekao kako će HDZ učiniti sve da privlačenje sredstava iz tih fondova bude puno efikasnije. Najavio je kako se, kada HDZ dođe na vlast, reformski zahvati mogu očekivati u čitavom nizu područja, uz učinkovitiji javni sektor.

"Želimo da država postane učinkovit i prijateljski servis poduzetnicima i građanima. Bez toga ne možemo očekivati napredak niti u poboljšanju poslovne klime, koja je iz perspektive stranih investitora ključni problem kod investicija u našu zemlju, ali niti poboljšanja gospodarskog rasta u zemlji", kazao je.

Ćorić je negativno odgovorio na upit namjerava li HDZ smanjivati mirovine, istaknuvši da su mirovine hrvatskih građana i u ovom trenutku relativno niske u usporedbi s prosječnim mirovinama u drugim europskim zemljama te da moraju biti veće. "To je ono čemu ćemo stremiti", naglasio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook