Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužuju vladajuće

HDZ: Davanje autocesta u polustoljetnu koncesiju je suluda ideja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ ideju davanja autocesta u koncesiju na 50 godina smatra suludom i vladajuće stranke proziva za jednokratnu rasprodaju imovine, zaduživanje budućih generacija i bijeg od odgovornosti.

HDZ je danas priopćio kako namjera prodaje već izgrađenih dionica autocesta na polustoljetnu koncesiju jasno pokazuje kako se u Kukuriku koaliciji ne namjeravaju baviti rješavanjem ekonomskih problema, već je to bježanje od odgovornosti, jednokratna rasprodaja imovine i zaduživanje budućih generacija koja ima za cilj isključivo opstanak na vlasti.

Pročitajte i ovo Fotografija s krizme Tijekom tjedna pregovori, a vikendom... FOTO Tajnik DP-a objavio je fotografije s krizme svoga sina: Na obiteljskom slavlju bio je i Ivan Anušić Marko Biočina - 2 o čemu se pregovara? Dnevnik Nove TV proučio program DP-a te ga usporedio s onim HDZ-a i SDP-a: Koliko je tu sličnosti, a koliko razlika?

Vodeći računa o svim budućim generacijama, HDZ se odlučno suprotstavlja takvom načinu upravljanja imovinom građana, jer niti jedna vlada nije dobila mandat da rasprodaje nacionalno blago.

>> UŽIVO SDP poručio HDZ-u: 'Dvije smo godine čistili vaša groblja'

HDZ poziva Vladu da na vrijeme odustane od te, kako tvrde, sulude ideje, jer Hrvatska treba strateške partnere i strane investicije, primjerice, za gradnju nizinske pruge Rijeka-Zagreb, a ne za otkup nacionalnog blaga po planiranom modelu "pošto poto - bud zašto".

"Trebamo partnere koji su spremni uložiti u koncesije za izgradnju novih vrijednosti, kao pretpostavka novom zapošljavanju", naglašava se u priopćenju.

Razdoblje od 50 godina govori kako nema ekonomske računice u toj najavljenoj de facto prodaji, jer Vlada poput kakvog ovisnika želi doći do bilo kakvih sredstava, pa i manjih od onih koje smo uložili u autoceste. Iz HDZ-a stoga podsjećaju da su Hrvatske autoceste prvenstveno vlasništvo građana, jer Hrvati već desetljećima plaćaju preskupu cestarinu, PDV, godišnju naknadu za uporabu javnih cesta pri registraciji, trošarine i čak 60 lipa iz svake litre goriva za gradnju tih autocesta.

Budući će vlasnik sasvim sigurno otpustiti brojne zaposlenike, uvesti automatsku naplatu cestarine i visinu cestarina povećati, što će naravno povećati profitabilnost, ali to smo mogli i sami napraviti, drže u HDZ-u. Tako će sav profit otići drugome, a država će dodatno izgubiti na konkurentnosti zbog skupljih, ali i lošije održavanih cesta.

"Stoga jasno možemo reći da se radi o nesposobnosti vođenja vlastite države jer gledajući makroekonomski i politički postavlja se pitanje zašto netko drugi može upravljati, održavati i zarađivati na našim autocestama, a mi ne možemo", stoji u HDZ-ovom priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene