Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova prijetnja!

Objavljene karte minski sumnjivih područja u poplavljenoj Slavoniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Voda bi mogla odnijeti mine na područja koja su već razminirana jer su na nižoj razini od onoga na kojem su sada mine.

Hrvatski centar za razminiranje (HCR) izvijestio je danas da su njegove terenske ekipe, u koordinaciji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, obišle područja općina Gunja i Vrbanja, te je na svojim web stranicama objavio stanje minski sumnjivog područja na poplavljenom području.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gotova do rujna Stradala u poplavi: U Gunji počela obnova škole Slika nije dostupna Skromno, ali blizu Sa suzama u očima uselili u kontejnere: 'To je prva pomoć, ništa više'

Stručnjaci HCR-a stavili su se na raspolaganje nadležnim službama koje rukovode akcijama spašavanja ugroženog stanovništva, kao i s predstavnicima Centra za razminiranje BiH i Srbije. S njima će oformiti zajedničko povjerenstvo stručnjaka koji će pratiti stanje na terenu, a prvi sastanak povjerenstva zakazan je za petak, 23. svibnja.

Na području općine Gunja nalazi se ukupno 162.017 četvornih metara minski sumnjivog prostora, a radi se o području između rijeke Save i nasipa istočno od željezničkog mosta Gunja – Brčko.

Za taj prostor ne postoji nijedan izvorni zapisnik o miniranju, već se radi o procjeni da su na šumskim putevima i prosjecima postavljene manje količine protuoklopnih i protupješačkih mina, ističe HCR. Minski sumnjive površine općine Gunja obilježene su s 29 tabli minske opasnosti koje su vezane žicom za stabla.

Voda nosi mine na već razminirana područja?

Na prostoru općine Vrbanja minski sumnjiv prostor čini površina od 661.514 četvornih metara, koja je od noćas poplavljena, jer voda nadire iz poplavljenog područja Srbije.

Na području Vrbanje u minski sumnjivom području nalazi se šuma Debrinja. HCR navodi kako se, prema četiri izvorna minska zapisnika, tamo nalaze 683 protupješačke mine raznih tipova, kao i 48 protuoklopnih mina tipa TMA-3.

Postoji opasnost da voda odnese mine na područja koja su već razminirana, jer se radi o području nižem od onoga na kojem se trenutno nalaze mine. Točno područje nije moguće predvidjeti, s obzirom na nepredvidivost dotjecanja poplavnih voda, naglašava HCR.

Područje općine Vrbanja obilježeno je s 30 oznaka minske opasnosti, 18 velikih i 12 malih tabli. Velike table su zabodene u zemlju, a male su vezane žicom za stabla, navodi HCR. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene