Loše vijesti za Trogirane - most Čiovo neće biti izgrađen do kraja godine.


Izvođač radova tvrtka Viadukt Hrvatskim je Cestama poslala novi prijedlog datuma završetka radova - umjesto zajamčenog 15. lipnja ove godine, zbog problema u poslovanju, predlažu 27. veljače 2018. godine. To je, ističu iz Hrvatskih Cesta, za njih neprihvatljivo, pa već za idući tjedan najavljuju hitan sastanak s resornim Ministarstvom kako bi, među ostalim, razmotrili i eventualni raskid ugovora s Viaduktom.

Hrvatske ceste ne isključuju mogućnost raskida ugovora s Viaduktom

Vezani članci Potonula brodica - 2 Srdela potopila ribare: "Srića je u svemu tome šta su ljudi ostali živi" Slika nije dostupna Uprava Viadukta podnijela ostavku, novi direktor Krešimir Mikolić

Još u studenom 2016. godine ministru prometa Olegu Butkoviću bilo je jasno da projekt izgradnje novog mosta na Čiovu kasni. Otad se situacija samo pogoršala, a Hrvatske ceste na upit Nove TV najavile su kako niti raskid ugovora s izvođačem radova nije isključen.

Radovi na novom čiovskom mostu trebali su biti gotovi do kraja 2016., pa do 15. lipnja 2017., no u Hrvatskim cestama na upit Nove TV odgovorili su kako je Vijadukt sa svojim podizvođačima, nakon brojnih kašnjenja u radovima, sad podnio novi prijedlog izgradnje mosta na Čiovu. Novi datum dovršetka radova - 27. veljače 2018.

Odgovor iz Hrvatskih cesta prenosimo u cjelosti:

"Dana 15.03.2017. od strane izvođača radova tvrtke Viadukt zaprimljen je novi prijedlog dinamičkog plana izgradnje strateškog projekta mosta Čiovo s pristupnim cestama sa predloženim novim završetkom radova do datuma 27.2.2018. godine. Inicijalni i predloženi plan napravljen je prema trenutno raspoloživim resursima izvođača radova, stanju radova i tehnološkim ograničenjima, te je naručitelju radova Hrvatskim cestama u ovom trenutku isti i neprihvatljiv. Navedena neprihvatljivost prvenstveno se odnosi na nepovjerenje Investitora prema Izvođaču, uzrokovan nepridržavanjem službenih i predanih dinamičkih planova tijekom trajanja izgradnje, te zbog problema poslovanja i financijske nelikvidnosti u kojoj se trenutno izvođač radova i nalazi. Nepridržavanje rokova od strane izvođača radova utjecalo se na trenutnu javnu negativnu konotaciju projekta, istog projekta koji je sa svojim početkom bio prihvaćen pozitivnim oduševljenjem i sa velikim iščekivanjem.

Unatoč stavu o neprihvatljivosti novog dinamičkog plana, Hrvatske ceste zajedno sa resornim ministarstvom tijekom idućeg tjedna sagledat će sve aspekte i moguće konstrukcije razrješenja ove novonastale situacije, a isključivo u interesu i pozitivnom ishodu ovog strateškog projekta. U ovom trenutku možemo konstatirati kako eventualni raskid ugovora nije isključen, međutim prije konačne odluke potrebno je provesti projekcijsku analizu mogućih scenarija, a na način da se odlukom donese isključivo ispravna odluka koja će biti najpovoljnija te dovesti do realizacije projekta u vremenski prihvatljivom roku.

Bitno je napomenuti kako financiranje iz EU fondova nije upitno, budući da je za projekt predviđeno faziranje koje je u skladu sa pravilima Europske unije."

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju