Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Haški tužitelji pred skraćivanjem optužnice za hrvatske generale?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branitelji u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" pred Haškim sudom i pravni stručnjaci danas su ocijenili da je tužiteljstvo u težem položaju nakon što je predraspravni sudac zatražio da značajno skrati vrijeme izvođenja dokaza te da će se suočiti s time da ili odustane od nekih točaka optužnice ili ostane pri sadašnjoj optužnici i izvede znatno manje dokaza.

Sudac Alphons Orie je u petak na statusnoj konferenciji zatražio od haškog tužiteljstva da svoje dokaze izvede za 200 sati, a ne za 550 koliko su tužitelji planirali, i da u skladu s tim skrati i listu od 138 predloženih svjedoka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nitko ne krije šok' Srpski tisak o presudi generalima Slika nije dostupna VIDEO: 10 tisuća ljudi uzvikivalo 'izdaja, izdaja' Zagreb: Prosvjednici potrgali zastavu EU, privedene tri osobe

Branitelj generala Mladena Markača, Goran Mikuličić, koji je pred Haškim sudom branio prije ovog u još dva predmeta, kazao je novinarima kako je, s obzirom na dosadašnje iskustvo i praksu na Haškom sudu teško vjerovati da tužitelji mogu izvesti sve dokaze za postojeći opseg optužnice.

Branitelj generala Ante Gotovine Luka Mišetić kaže kako je
tužiteljstvo iz etičkih razloga već ranije, u slučaju njegova
branjenika, moralo odustati od točaka optužnice poput ubojstava ili od tvrdnji o prekomjernom granatiranju Knina jer za takvu odgovornost njegova klijenta do sada još nije pružilo nijedan dokaz, a sada će morati razmotriti odustajanje zbog skraćivanja rokova. 

On je napomenuo da je obrana dobila nedavno i izvješće snaga UN-a po kojem prekomjernog granatiranja Knina u akciji "Oluja" nije bilo.

Mišetić kaže kako je zadovoljan najavljenim skraćivanjem vremena i zbog toga što će, obzirom da očekuje pozitivni ishod suđenja, njegov klijent provesti kraće vrijeme u pritvoru.

Pravni stručnjaci koji prate rad Haškog suda smatraju da je
tužiteljstvo u poziciji da ili odustane od nekih točaka optužnice i koncentrira se na one najbitnije poput progona ili pokuša i dalje dokazati svaku točku, ali s jako suženim dokazima i suoči se s rizikom urušavanja čitavog predmeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene