Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hashim Thaci

'Velika Albanija je podvala iz Beograda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ideja velike Albanije smišljena je u Srbiji i nema nikakve veze s Albancima, izjavio je u četvrtak kosovski ministar vanjskih poslova Hashim Thaci, dan pošto su Beograd i Bruxelles osudili izjavu albanskog premijera da će se Kosovo i Albanija prije ili kasnije ujediniti.

Edi Rama izjavio je u utorak za kosovsku televizijsku postaju Klan Kosova da je ujedinjenje Albanije i Kosova "neizbježno", bilo putem članstva u Europskoj uniji ili izvan nje.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Albanski premijer Edi Rama i hrvatski premijer Andrej Plenković "Od zločinaca rada heroje" Plenković i Rama pozvali na mjere protiv Srbije: "Potezi na Kosovu ne mogu ostati bez odgovora"

"Ideju velike Albanije nisu smislili Albanci, nego neprijatelji Albanaca", rekao je Thaci.

"Beograd je Ramu krivo interpretirao... Priključenje EU-u je volja i želja građana i političkog vodstva Kosova i Albanije, svih Albanaca", dodao je potpredsjednik kosovske vlade koji se u srijedu u Zagrebu tijekom službena posjeta susreo s hrvatskim državnim vrhom.

Prije 200 godina promijenio svijet - Sunce se nije moglo vidjeti, a Europu poharala je glad

Srbija i Zapad vrlo su osjetljivi kada se govori o ujedinjenju Albanije i Kosova, mogućnosti koju su zapadne sile isključile kada su 2008. poduprle odcjepljenje od Srbije.

Raminu izjavu u Beogradu su osudili kao "huškanje na rat" i "poticanje nestabilnosti u regiji", a EU je upozorila da su provokativne izjave neprihvatiljive i podsjetila zemlje jugoistočne Europe na obvezu regionalne suradnje i pomirenja.

Kosovo se neće cijepati

Thaci kaže da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom provodi i da se lokalni Srbi integriraju u policiju, sudstvo i pravosuđe najmlađe europske države te poručuje da je "srpski san o odcjepljenju dijela Kosova zauvijek završen".

"Neće biti ni autonomije tog dijela Kosova, ni 'Republike Srpske' ni podjele Kosova. Nastojanje Srbije da podijeli Kosovo je bilo jako opasno, jer svaka zemlja regije ima po jednu Mitrovicu poput nas", istaknuo je Thaci misleći na grad koji je simbol etničkih podjela na Kosovu.

Kosovski ministar siguran je da će Beograd prije ili kasnije priznati neovisnost svoje bivše južne pokrajine, bilo korak po korak tijekom pristupanja Srbije EU-u ili kroz istovremeno priključenje tih dviju država Uniji.

"Postane li Srbija članica prije Kosova, bit će to velika greška s povijesnim i strateškim posljedicama za cijelu regiju, jer Srbija kao članica može imati negativan stav prema Kosovu", upozorava Thaci.

"Najveća pomoć koju EU može dati Kosovu i Srbiji jest da cijela regija uđe u EU istovremeno, kao skupina", istaknuo je.

Srbija je u siječnju 2015. otvorila pristupne pregovore s Bruxellesom, a Kosovo bi tijekom godine trebalo potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-u.

Unatoč kritikama Beograda da se time krši rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, kosovska vlada nastavlja s preobrazbom snaga sigurnosti u vojsku koja će, ističe Thaci, biti ustrojena po standardima NATO-a.

"To je pitanje u parlamentarnoj proceduri. Naše oružane snage će razmjerno predstavljati sve etničke skupine i rodnu ravnopravnost u skladu sa standardima NATO-a, a nakon toga pristupit ćemo Partnerstvu za mir", rekao je.

Tužba za genocid

Priština ubrzano prikuplja dokaze protiv Srbije koju Međunarodnom sudu pravde planira tužiti za genocid u ratu 1998./1999. u kojem je ubijeno 13.000 ljudi, uglavnom Albanaca, nestalo ih je 4000, a nasilno protjerano više od milijun.

"To je bilo nasilje srbijanske države nad Albancima, nasilje koje je Beograd smislio i proveo", istaknuo je kosovski ministar. Istaknuo je, međutim, da će unatoč tužbi njegova vlada ulagati u pomirenje sa Srbima, jer Albanci "neće ostati taoci mržnje i osvete".

Istraga europske policije na Kosovu pokazala je da je i Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) počinila zločine nad lokalnim Srbima, sudjelovala u trgovini organima, otmicama i silovanjima.

Nekim pripadnicima OVK sudilo se na međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu, a kosovska vlada donijela je odluku o osnivanju specijalnog suda za ratne zločine koju bi uskoro trebao potvrditi parlament.

"Kosovo nema namjeru niti ima što skrivati. Vodili smo pravedan rat, prema međunarodnim standardima", rekao je Thaci i dodao da Priština ničim neće ugroziti suradnju s međunarodnim partnerima.

Odbacio je ocjene da je Kosovo uz BiH baza za regrutiranje boraca za Islamsku državu u Siriji i Iraku i ustvrdio da je njegova zemlja predvodnik u borbi protiv ekstremističkih skupina, za što ju je nedavno pohvalio i američki državni tajnik John Kerry.

Thaci kaže da su kosovske vlasti uhitile nekoliko imama koji su poticali na mržnju i na odlazak Kosovara na strana ratišta te donijele zakon kojim se zabranjuje ratovanje u inozemstvu.

"Ni u ratu 1998. i 1999. nismo dopustili da ekstremni elementi prodru u našu borbu za slobodu i to nećemo dopustiti ni sada". istaknuo je.

Za veliki val Kosovara koji su u veljači ilegalno emigrirali u EU Thaci kaže da je uobičajena pojava zabilježena u svim zemljama jugoistoka Europe, samo što se Kosovu to događa prije liberalizacije viznog režima s Unijom.

"Tu su pojavu pratile negativne aktivnosti krijumčara ljudima, ali se ona danas drastično smanjila zahvaljujući učinkovitoj informativnoj kampanji", rekao je Thaci. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene