Kune, ilustracija
Kune, ilustracija Foto: Tomislav Miletic/Pixsell

Na društvenim mrežama pojavljuju se razni oglasi osoba ili samoprozvanih "agencija" koje su u potrazi za tzv. "financijskim kuririma". Iz Hanfe upozoravaju građane da se uključivanjem u takve transakcije i financijsko posredovanje vrlo vjerojatno uključuju u potencijalno kazneno djelo pranja novca.


"Na društvenim mrežama, najčešće u rubrikama koje nude razne vrste zapošljavanja, pojavljuju se oglasi osoba koje sebe nazivaju agentima/agencijama, a u potrazi su za posrednicima tzv. 'financijskim kuririma'", navedeno je u priopćenju Hrvatske agencije za nadzor financijskog tržišta (Hanfa).

Vezani članci Donald Trump VIDEO Trump se vratio na Facebook: Pogledajte prvu objavu nakon dvije godine Ilustracija - 4 Mirovina za mnoge bez mira: Neki će raditi jer žele, drugi jer moraju - kako drugačije preživjeti?

"Osoba koja prihvati posao 'financijskog kurira' zaprima moguće nezakonito stečen novac na svoj bankovni račun, zadržava određeni postotak kao osobnu zaradu, a za ostatak po dogovoru kupuje kriptovalute i prosljeđuje ih tzv. 'agentu/agenciji' od kojih je i prihvatila posao", dodaju u priopćenju.

Upozoravaju građane da sudjelovanjem u takvim transakcijama u ulozi posrednika, odnosno "financijskog kurira", potencijalno sudjeluju kao posrednici u pranju nezakonitog novca putem kupnje kriptovaluta. Time se izlažu potencijalnom kaznenom progonu zbog počinjenja kaznenog djela.

S obzirom na to da se od posrednika ne očekuje da uplaćuje/ulaže vlastiti novac, riječ je o vrsti poziva na koji bi se mogao odazvati određen broj građana smatrajući da ne snose nikakav financijski rizik, a bez spoznaje da se izlažu potencijalnom kaznenom progonu, pojasnili su iz Hanfe.

Pozivaju građane da se ne upuštaju u takve transakcije i da ne nasjedaju na razne oglase i pozive putem društvenih mreža, kao ni putem različitih internetskih stranica, već da svoje financijsko poslovanje obavljaju isključivo putem provjerenih financijskih institucija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju