Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Bliskom istoku

Hamas Sarkozyja optužuje za pristranost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Nicholas Sarkozy, koji je u mirovnoj misiji na Bliskome istoku, u Ramallahu je pozvao na hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, a Hamas ga je optužio da je 'totalno pristran' u korist Izraela.

Sarkozy je na konferenciji za novinare u Ramallahu s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom rekao da Europska unija poduzima sve da bi se krvoproliće završilo. 'Mi u Europi želimo što brži prekid vatre i da svi shvate kako vrijeme radi protiv mira', rekao je francuski predsjednik. 'Oružje mora utihnuti, mora nastupiti humanitarno primirje', prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Dublinu Traže odgovornost od Sveučilišta VIDEO Propalestinski studentski prosvjedi proširili se i na dva europska grada: "Palestinci ginu duže od 200 dana, no nitko nas ne čuje" Ismail Hanija Zračni napad Izraelci ubili tri sina i unuke šefa Hamasa u Gazi, on poslao važnu poruku

Prema agenciji dpa, Sarkozy je rekao da je Hamas 'djelovao neodgovorno i neoprostivo' kad je 19. prosinca prekinuo primirje i počeo raketirati izraelski teritorij. 'Hamas snosi veliku odgovornost za patnje stanovništva Gaze', rekao je francuski predsjednik. Islamistički pokret Hamas optužio ga je za 'totalnu pristranost u korist okupatora (Izraela)', a njegove riječi opisao kao 'francuski poziv na nastavak holokausta u Gazi', rekao je za France Presse Hamasov glasnogovornik Fawzi Barhoum. 

>> Izraelci ne puštaju strane novinare u Pojas Gaze

Washington se usprotivio ranijoj rezoluciji Arapske lige ocjenjujući je jednostranom jer optužuje isključivo Izrael za sukob s Hamasom u pojasu Gaze. Abas je pozvao na 'hitan i bezuvjetan prestanak' izraelske ofenzive u pojasu Gaze. 'Nakon toga možemo raspravljati o svim ostalim pitanjima, pa i o ponovnu otvaranju graničnih prijelaza i nastavku primirja', rekao je Abas. Sarkozy u utorak stiže u Bejrut, a već je najavio da će uznastojati da se riješi dugotrajan spor između Libanona i Sirije koju će također posjetiti. 

>> Izraelski 'rat bez milosti' traje 60 godina

'Libanon i Sirija sada surađuju na obnovi odnosa utemeljenih na povjerenju i obostranu poštovanju', prenijela je Sarkozyjeve riječi libanonska televizija. 'Moja je poruka Libanoncima jednostavna. Nastavite se truditi oko dijaloga i pomirbe i rada na izgradnji slobodnog i demokratskog Libanona', rekao je Sarkozy na početku svoje bliskoistočne turneje .

Arapi ponovno pozivaju UN da naredi prekid vatre u Gazi

Arapske vlade pozvale su Vijeće sigurnosti UN-a da naredi prekid sukoba u Gazi, nadajući se da će za taj potez pridobiti i Sjedinjene Države. Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki rekao je da ministri vanjskih poslova arapskih zemalja, koji su se sastali u sjedištu UN-a u New Yorku, planiraju predložiti novi nacrt rezolucije i zatražiti od Vijeća da je prihvati u utorak. Al-Maliki je dodao kako ministri diplomatskim kanalima pokušavaju uvjeriti SAD da prihvati rezoluciju. 

>> Izraelci nastavljaju bombardiranje, Hamas najavio pregovore

Washington se usprotivio ranijoj rezoluciji Arapske lige ocjenjujući je jednostranom jer optužuje isključivo Izrael za sukob s Hamasom u pojasu Gaze. 'Radimo na rezoluciji koja će biti primjenjiva', rekao je al-Maliki upitan hoće li i Hamas prihvatiti predloženi tekst. 'Ono što je važno jest da vodimo računa o interesima palestinskog naroda', dodao je.

Al-Maliki je istaknuo da su palestinske vlasti razočarane što se izabrani američki predsjednik Barack Obama dosad nije oglasio o sukobima između Izraela i Hamasa. Podsjetio je da je Obama iznio svoj stav u povodu nedavnih terorističkih napada u indijskom Mumbaiu. 'Očekujemo da (Obama) što prije zauzme stajalište', rekao je al-Maliki.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene