Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Analiza komunikacije

Hakeri će 1. studenog napasti fiskalizacijski sustav?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očekuje se da bi hakeri mogli upasti u hrvatski fiskalizacijski sustav između 1. i 5. studenog te da bi napad mogao biti puno organiziraniji od onog s početka ljeta.

Pojavila se informacija da hakeri razmišljaju o mogućnosti novog velikog napada u Hrvatskoj. Napad je, kako se moglo čuti na skupu menadžera sigurnosti 'Hrvatski dani sigurnosti', održanom u Opatiji, planiran za početak sljedećeg mjeseca, između 1. i 5. studenog, piše Novi list.

Pročitajte i ovo Poplave u Dubaiu - 2 Nezapamćeno nevrijeme Ujedinjeni Emirati saniraju štetu: Najmanje jedna osoba poginula, zračni promet otežan Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

Cyber-stručnjaci došli su do zaključka, utemeljenog među ostalim i na analizama hakerske komunikacije, da bi ovaj napad mogao biti puno organiziraniji od prošlog.

Hakeri koji su početkom godine na društvenim mrežama prezentirali kao 'Croatian Revolution Hacker' sada su povezani s kolegama iz BiH i Srbije. Ondje je računalno podzemlje izuzetno jako, zbog čega bi novi napad koji se očekuje početkom studenog mogao biti složeniji.

>> Hakeri se dokopali podataka o 2,9 milijuna korisnika Adobea!

Datum napada uklapa se u poziv koji su poslali Anonymousi. Oni najavljuju novo veliko okupljanje u Londonu 5. studenog, a svoje pristaše osim na marš Vendetta, pozivaju i na hakerske napade na računalne sustave Vlada i Vladinih institucija. Iz tog se poziva rodila ideja o mogućnosti napada na hrvatski fiskalizacijski sustav.

Budući da je nakon hakerskog napada na Poreznu upravu u lipnju taj sustav 'zakrpan', možda i nije izvjesno da bi mu hakeri ozbiljnije naštetili, no usporavanje rada cijelog sustava imalo bi za domaće financije jednako pogubne posljedice.

Napad što je izveden ranije ove godine pokazao je nedostatke u zaštiti sustava Porezne uprave, doznaje Novi list. Na sustavu je bilo nekoliko 'rupa' što su ih hakeri iskoristili, no to je vrlo brzo riješeno.

'Te prijetnje su realne jer i državne, ali i ostale velike tvrtke premalo pažnje ulažu u informacijsku i informatičku sigurnost. Ukoliko se napad na fiskalizacijski sustav doista dogodi, to će na neko vrijeme blokirati sve transakcije - i one u velikim lancima i one u malim trgovinama.

Zavladat će panika, a moguće su i izravne štete za državni proračun. Privatnici će to vrijeme iskoristiti da ne izdaju račune i pitanje je hoće li taj promet kasnije prijaviti, objašnjava stručnjak za informacijsku sigurnost upozoravajući kako su uz direktne financijske štete zbog napada moguće i indirektne štete.

Naime, ukoliko sustav Porezne uprave ne bude funkcionirao, neće biti moguće ni izdavanje određenih dokumenata što će, onima kojima će ti dokumenti u tom trenutku biti potrebni, značiti veliki gubitak vremena i ponovno potencijalnu poslovnu štetu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene