Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedoumice turista

Stranci nazovu i pitaju: 'Koliko litara goriva možemo unijeti u Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da su gužve u ljetnim mjesecima na cestama uobičajene i nije neka novost, kao što nije novost ni da su naši sugrađani skloni neprestano se na njih žaliti. No kako na takve situacije reagiaju stranci koji posjete našu zemlju?

Ako ste ikada putovali automobilom izvan Hrvatske onda vam je dobro poznato da gužve na cestama nisu hrvatska specifičnost. Stoga smo u HAK-u potražili odgovore na pitanja o tome koje su najčešće pritužbe stranaca na našim cestama, te je li bilo nekih neobičnih zahtjeva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oprez! Upaljen žuti meteoalarm za velik dio Hrvatske: Mogući su odroni Autocesta - 2 Troškovi su znatno smanjeni Otvoren novi izlaz autoceste A1: Trebao bi rasteretiti lokalne ceste od kamionskog prometa

'Tijekom ljetne sezone imamo veliki broj stranaca koji nam se obraćaju i traže pomoć na cesti. Nešto rjeđe traže informaciju o stanju u prometu, no znaju nas zvati ili slati mailove kolege iz europskih autoklubova iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, te Srbije. Najčešće nas zovu građani nama susjednih zemalja, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije. Broj informacija o stanju u prometu nalaze se na važnijim cestovnim pravcima, na autocestama i državnim cestama, a on glasi 072 777 777', kažu iz Hrvatskog autokluba.

Bizarne situacije iz dugih kolona - Nestrpljivi vozači rade ove greške

Zanimljivo je, potvrdili su nam u HAK-u, da se u vrijeme ljetne sezone stranci rijetko žale. 'Najčešće nas zovu zbog izvanrednih situacija kao što su zatvaranja ceste zbog prometnih nezgoda, bure i sl. Prije nekoliko godina, tijekom noći organizirali smo potragu za izgubljenim strancima iznad Trogira. Bili su Slovaci, djed, baka i dvoje unučadi kojima je pukla guma na makadamskoj cesti koja u GPS-u bila označena kao najbrža ruta prema Trogiru. Na kraju smo u potragu uključili i GSS koja ih je našla tek pred jutro.'

Stranci se rijetko žale na gužvu na našim cestama, kao i na cestovnu infrastrukturu. Budući da uglavnom putuju autocestama za njih imaju samo riječi hvale, kažu za Dnevnik.hr u HAK-u. Osim toga pohvale stiži i na odrađene usluge pomoći na cesti.

No kako je poznavanje stranih turista o Hrvatskoj ponekad malo upiti koji su znali stizati u HAK ponekad su i iznenadili. 'Ono što je meni osobno ostalo u sjećanju su dva upita koja su došla u razmaku od nekoliko dana. Prvi upit je došao iz jednog turističkog ureda iz Slovačke. Budući da građani iz istočne Europe sa sobom na odmor nose sve, od igle do lokomotive, zanimalo ih je koliko litara goriva smiju unijeti u Republiku Hrvatsku. Drugi upit smo dobili iz Belgije. Njih je zanimalo postoje li u našoj zemlji parking mjesta prilagođena invalidima, što je bilo iznimno neobično pitanje', kaže naš sugovornik u HAK-u.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene