Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''ne brijem na funkcije''

Hajdaš Dončić: ''Bilo bi čudno da zastupnici podrže Bernardića za predsjednika Kluba''

Siniša Hajdaš Dončić (Foto: Dnevnik.hr)
Siniša Hajdaš Dončić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Suspendirani član Predsjedništva SDP-a i potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić izjavio je da će članovi Kluba zastupnika SDP-a odlučiti hoće li predsjednik SDP-a Davor Bernardić postati predsjednikom Kluba, ali da bi bilo vrlo čudno da dvije trećine zastupnika koji se ne slažu s njim ipak podrže Bernardića za predsjednika Kluba.

"Izabere li se Bernardić, to bi onda bilo gaženje riječi i potpisa", rekao je Hajdaš Dončić komentirajući neizvjesnost o tome tko će ubuduće voditi stranački parlamentarni Klub nakon što je Arsen Bauk podnio ostavku te dodao kako Bernardić "vjerojatno ne može biti predsjednik Kluba".

Pročitajte i ovo Rijeke pravde Parlamentarni izbori 2024 U SDP-u euforija na spomen mogućeg mandatara - Peđa Grbin poručio: "Ovo nije gotovo!" Sabina Tandara Knezović i Siniša Hajdaš Dončić - 2 "Ako se Plenković ukakio..." Bivši Milanovićev ministar: ''Ovo je igra velikih karata, stavili smo sve na crveno''

Poručio je da o također suspendiranom Peđi Grbinu ima vrlo dobro mišljenje jer je on najaktivniji zastupnik SDP-a i bio bi odlično rješenje za upravljanje Klubom SDP-a.

Predsjedništvo SDP-a u srpnju je donijelo odluku da će od jesenskog zasjedanja vođenje Kluba zastupnika od Bauka preuzeti Bernardić. Međutim, kako se neslužbeno doznaje, Bernardić je od toga odustao i o tome obavijestio Bauka.

Hajdaš Dončić vjeruje kako bi bilo dobro da se Bernardić povuče s mjesta predsjednika stranke do početka jesenskog zasjedanja Sabora, no, dodaje, "i za to moraju neki dionici koji su potrebni u ovom procesu raščistiti sami sa sobom i shvatiti da ovo ne vodi ničemu".

Dobro bi bilo da se problemi riješe unutar SDP-a prije nekih "možda turbulentnih, jesenjih političkih kiša", apelirao je na stranačke kolege.

"Ja nisam čovjek koji 'brije' na funkcije, ali ovo u meni malo izaziva inat"

Hajdaš Dončić rekao je da nakon neformalnog okupljanja u Kamanju Bernardićevi protivnici nisu razgovarali s drugom stranom u stranci, no "u Kamanju su se okupili razni ključni čimbenici SDP-a i svi tražimo isto - da Davor Bernardić ode i da se raspišu izbori za sva tijela SDP-a".

Upitan je li kamanjska skupina spremna odustati ili postići kompromis u vezi sa zahtjevom da se unutarstranački izbori moraju održati do kraja godine, odgovorio je kako je "za valcer i kompromis potrebno dvoje".

"Svi kojima je u interesu stabilnost SDP-a znaju da se mora razgovarati i da su potrebni kompromisi svih strana. Nismo ovdje da lupamo glavom u zid, već smo za konsenzus i dogovor koji vodi stabilnosti SDP-a. Svi moramo biti zajedno u stavu da stabilan SDP znači stabilnu Hrvatsku, jer ako HDZ nema kvalitetnu oporbu, ponaša se kao slon u staklani, a to nije dobro za društvo", poručio je Hajdaš Dončić.

Na pitanje bi li Biljana Borzan bila dobra predsjednica stranke, ocijenio je kako Borzan zbog "izvrsnog rada u Europskom parlamentu, osobito na ideologijama 21. stoljeća, a to sigurno nisu ustaše i partizani nego zaštita potrošača, ima veliku podršku građana, a vjerujem i članica i članova SDP-a".

No o tome će odlučivati članice i članovi SDP-a koji znaju i razumiju da je, osim dobrog rada u stranačkoj bazi, važna i percepcija javnosti, kaže Hajdaš Dončić.

O njegovu ostanku na dužnosti potpredsjednika Hrvatskog sabora, s obzirom na dvogodišnju suspenziju, rekao je da odlučuje Klub zastupnika. "Ja nisam čovjek koji 'brije' na funkcije, ali ovo u meni malo izaziva inat", dodao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene