Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je Nova TV prije dva dana objavila priču o fiktivnom zaposleniku u Hrvatskim autocestama, tvrtka je počela s odmazdom. Prvi na redu za kažnjavanje su sindikalci koji su priču otkrili javnosti. Sada se svime bavi ne samo državno odvjetništvo, nego i premijerka.


U petoj brzini, baš tako brzo reagirale su Hrvatske autoceste. Dan nakon što je sindikalni predstavnik u HAC-u javno zapitao tko je zaposlenik koji prima plaću, a ne radi stigle su zabrane i kontrole. 'Slučaj Pocrnić je isključivi razlog zašto se provodi ovakva jedna istraga, jer trebalo bi biti prilično naivan, pa vjerovati da može nešto koincidirati s datumom nakon ove objave jedna takva istraga', rekao je Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

Vezani članci Damir Zorić Cijepljenje ipak kao uvjet: Potpore poslodavcima ovisit će o broju cijepljenih radnika, otkriveno pod kojim uvjetima - ''Morali smo pristati na neki kompromis'' Kolone pred naplatnim kućicama Lučko - 1 Ovog vikenda na autocestama je bilo 29 posto više automobila nego istog vikenda 2020.

Sindikatima je zabranjeno oglašavanje Sindikalnih vijesti. Unutarnja kontrola pokrenula je i postupak protiv samog Stanića. U HAC-u sve demantiraju iako imamo dopis koji demantira njih. 'Naprijed navedene Sindikalne vijesti trebaju biti i uklonjene sa svih oglasnih ploča u Hrvatskim autocestama', obavijesto je HAC, nakon čega stiče i objašnjenje. 'Ne umanjuje niti ograničava sloboda sindikalnog djelovanja, već se u interesu poslodavca, sprječava nanošenje štete oglašavanjem neistina i uvreda o drugim osobama putem oglasnih ploča poslodavca', stoji u obavijesti HAC-a.

>> Fantomski zaposlenik: HAC ima svog 'Buljubašića'

Sindikatima se pak potez poslodavca čini kao kršenje prava. Oni su tu, kažu, da upozoravaju na nepravilnosti. Nezavisni hrvatski sindikati zbog toga su se obratili dopisom Upravi HAC-a, ali i premijerki Jadranki Kosor. 'Kršenje temeljnog akta hrvatske države, a to je Ustav, na slobodu sindikalnog udruživanja i slobodu sindikalnog djelovanja i sindikata uopće, a onda naravno i grubo kršenje zakonskih odredaba', rekao je Darko Maras iz Nezavisnih hrvatskih sindikata. Slučaj Pocrnić sindikat HAC-a prijavio je Državnom odvjetništvu. Ono je i prije toga, kako doznajemo, zatražilo istragu.