U HAC-u su uočili da se zadnjih nekoliko vikenda, velike kolone često događaju izvan zone naplatnih postaja. A nadzorne kamere pokazuju nepravilnosti u vožnji, zbog čega su objavili snimke neprimjerenih situacija na prometnicama.

Galerija


''Želimo naglasiti kako je uočeno da se zadnjih nekoliko vikenda, velike kolone često događaju izvan zone naplatnih postaja. Na to je nedavno upozorio i MUP te još jednom apeliramo na poštivanje uputa i prometnih propisa. Do kolona često dolazi prilikom naglih kočenja; prebrze ili prespore vožnje, pa preporučujemo da vozači održavaju kontinuiranu brzinu i razmak između vozila. Naročito ističemo opasnost od neodgovorne vožnje zaustavnom trakom, jer time ne samo da se krši Zakon nego i u slučaju ozbiljnijih nesreća onemogućuje dolazak hitnih službi unutar zlatnog sata'', priopćili su iz HAC-a.

Kako bi podsjetili vozače na pravila ponašanja u prometu, Hrvatska turistička zajednica zajedno s HAC-om i ARZ-om i ovaj vikend dijeli vodu i višejezični letak sa savjetima za sigurnu vožnju.

''Cilj ove akcije je pozicioniranje Hrvatske kao zemlje ljubaznih i dobrih domaćina, ali i izražavanje zahvalnosti brojnim turistima koji su za svoja odredišta odabrali upravo hrvatske destinacije. Gužve i vrućine su velike pa ovim činom našim gostima, koliko je to moguće, želimo olakšati putovanje i vrijeme čekanja“, poručio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Do sada je na Lučkom u suradnji s HTZ-om uz informativne materijale i letke podijeljeno oko 10 tisuća bočica vode, a HAC i ARZ u suradnji s Hrvatskim autoklubom kontinuirano provode informiranje stranih turista.

''S obzirom da više od 80% stranih turista u Hrvatsku dolazi cestovnim putem, opterećenje na cestovnu infrastrukturu tijekom udarnih vikenda u srcu sezone je visoko. U suradnji s našim partnerima, putovanje nastojimo učiniti što sigurnijim što je posebno važno ovih dana kada uz velike gužve na vozače nepovoljno utječu i visoke temperature“, izjavio je predsjednik Uprave HAC-a dr.sc. Boris Huzjan.